Hemigrammus bleheri - Roodkopzalm

Hemigrammus bleheri - Roodkopzalm Hoewel de Roodkopzalm een typische beginnersvis lijkt, is hij het absoluut niet! Hij stelt vrij hoge eisen aan de waterwaardes en is gevoelig voor vuil water. Niet aan beginnen dus als je nog geen ervaring hebt met het houden van een aquarium.
  • Wetenschappelijke naam: Hemigrammus bleheri
  • Nederlandse naam: Roodkopzalm
  • Familie: Characidae (karperzalmen)
  • Herkomst: Zuid-Amerika, Brazilië

Lengte

Tot ongeveer 5 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Vrij lastig te zien, meestal zijn de vrouwtjes wat dikker dan de mannetjes.

Aquarium voor Roodkopzalmen

Dit kleine visje heeft geen groot aquarium nodig, 60cm lengte is voldoende. Ze zwemmen wel veel en graag, en daarom is het belangrijk dat er voldoende open zwemruimte is. Ze houden van een gedempte verlichting (door drijfplanten) en een lichte stroming in het water. De Roodkopzalm houdt van een (plaatselijk) dicht beplant aquarium en andere schuilmogelijkheden, zoals stenen of kienhout.

Karakter

Zeer vreedzame scholenvissen. Houd ze met minimaal zeven stuks. Roodkopzalmen zijn redelijk actief en zwemmen voornamelijk in de middelste waterlaag. Het spreekt voor zich dat je Roodkopzalmen alleen met 'gelijkgestemde' vissen houdt, en niet met uitgesproken rovers of zeer agressieve vissen.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-26
  • Ph: 6-6,5
  • GH: 0-4

De Roodkopzalm is gevoelig voor vervuild water. Voer daarom met mate en hevel regelmatig de bodem af, dit kun je makkelijk doen tijdens het water verversen.

Voeding

De Roodkopzalm is een makkelijke eter: droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Het is verstandig om niet teveel te voeren, aangezien Roodkopzalmen in het wild niet veel eten.

Roodkopzalmen kweken

Hemigrammus bleheri kweken is vrij lastig. De kweek gebeurt in scholenverband. Het is daarom nodig om de hele school over te plaatsen naar de kweekbak. Het water in de kweekbak moet heel zuiver zijn en heel zacht (max. 3GH) De Ph moet zuur zijn, 6 is ideaal. Richt de bak in met veel fijnbladige planten en zet hem op een schemerige plaats. Het zonlicht moet wel minstens eenmaal per dag in de bak vallen. Verhoog de temperatuur langzaam met 2 graden. Na het afzetten van de eitjes vang je de hele school weer uit, want ze eten de eigen eitjes op. Na 1 a 2 dagen komen de eitjes uit en kun je beginnen met het voeren met stofvoer. Voer met mate om vervuiling te voorkomen.

Let er op dat het kuitschieten alleen plaatsvind tijdens de regentijden in de oorspronkelijke omgeving van de Roodkopzalm (de Rio Negro).

De Roodkopzalm wordt vaak verward met de volgende soorten:
  • Gemigrammus rhodostomus
  • Petitella georgiae
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thayeria boehlkei - HockeystickThayeria boehlkei - HockeystickDe Thayeria boehlkei heeft een mooie tekening en stelt weinig eisen aan de watersamenstelling. Dit maakt hem een geschik…
Nannobrycon eques - PotloodvisjeNannobrycon eques - PotloodvisjeHet potloodvisje is met zijn aparte manier van zwemmen een opvallende verschijning in het aquarium. Helaas stelt Nannobr…
Moenkhausia sanctaefilomenae - RoodoogzalmMoenkhausia sanctaefilomenae - RoodoogzalmDe Roodoogzalm is een zeer geschikte vis voor beginners. Hij stelt maar weinig eisen, zowel aan de waterkwaliteit, het a…
Phenacogrammus interruptus - CongozalmPhenacogrammus interruptus - CongozalmDe kleurrijke Congozalm wordt nogal eens in een te klein aquarium gehouden, het is logisch dat deze aquariumvis dan niet…

Hyphessobrycon pulchripinnis - CitroentetraHyphessobrycon pulchripinnis - CitroentetraDe Citroentetra is typisch zo'n vis die je meteen voorbijloopt in de aquariumwinkel. In de winkel zien ze er namelijk ni…
Pangio kuhlii - Indische modderkruiperPangio kuhlii - Indische modderkruiperDe Indische modderkruiper, door beginners soms ook 'slangenvis' genoemd, zijn een leuke aanvulling op het vissenbestand.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Soulkeeper, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.