Botia striata - Gestreepte Botia

Botia striata - Gestreepte Botia De Botia striata is een geliefde aquariumvis dankzij zijn volgende eigenschap: het is een slakkenetende vis. Botia striata kan prima ingezet worden bij een slakkenplaag. Daarnaast is deze Botia zeer mooi getekend en is het een uitstekende beginnersvis.
  • Wetenschappelijke Naam: Botia striata (ook bekend als Botia striata kolhapurensis)
  • Nederlandse Naam: Gestreepte Botia
  • Familie: Cobitidae (modderkruipers)
  • Herkomst: Zuid-Oost Azië / India

Lengte

Tot ongeveer 8 centimeter in het aquarium. In de vrije natuur kunnen deze vissen zo’n 10 centimeter lang worden.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen man en vrouw is haast niet te zien. Vrouwtjes hebben een iets vollere buik dan de mannetjes.

Aquarium inrichten voor de gestreepte botia

Botia striata heeft een ruim aquarium nodig van minimaal 1 meter lang (liefst 1.20 m). Zorg voor planten die zich goed wortelen, aangezien botia’s in de grond woelen kunnen ze planten ontwortelen. Als alternatief kunnen de planten eventueel in een bloempotje worden geplaatst. Daarnaast worden veel schuilplaatsen op prijs gesteld, denk hierbij aan kienhout en stenen.

Een zachte bodem is absoluut noodzakelijk, aangezien botia’s in de grond woelen. De beste bodembedekking is daarom zand, maar heel fijn grind (max. 2mm) is ook geschikt.

Karakter

Botia striata is een zeer vredelievende vis, zowel naar soortgenoten als naar andere vissen toe. Botia’s zijn scholenvissen, houdt er daarom altijd minimaal 5. Een grotere school is altijd beter. Het zijn echte bodemvissen, dus kies als medebewoners het liefst voor aquariumvissen die in andere waterlagen zwemmen.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-26
  • Ph: 6,5
  • GH: 4-8

De waterwaardes zijn voor de sterke Botia striata niet erg van belang, maar ze hebben wel een voorkeur voor zuur en zacht water.

Voeding

Botia’s zijn echte alleseters en uitstekende opruimers. Aangezien ze van de grond eten, is het aan te raden om ze te voeren met snelzinkend voer. Er bestaan speciale voeders voor bodembewoners. Botia’s eten naast de standaard visvoeders ook groenten. Blancheer groenten altijd eerst voordat je ze aan de vissen geeft. Botia’s staan ook bekend om het feit dat ze slakken eten.

Gestreepte botia kweken

Over het kweken van Botia striata is nog maar weinig bekend. Wel is bekend dat Botia striata een substraatbroeder is.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Botia macracanthus - ClownbotiaBotia macracanthus - ClownbotiaDe Clownbotia is een bodemvis die zeer populair is bij aquarianen. Helaas wordt deze vis - in het Latijn ook wel Botia m…
Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen, gerangsch…
Clownbotia ofwel botia macracanthusDe clownbotia, ookwel botia macracanthus genoemd. Is een functionele en mooie vis voor in uw aquarium.
Slakken in het aquarium: soorten, nut en het verwijderen vanSlakken in het aquarium: soorten, nut en het verwijderen vanSlakken worden in aquariums vaak als ongewenste indringers gezien. Toch is dit niet altijd het geval. Hoewel een te grot…

Colisa chuna - HoninggoeramiColisa chuna - HoninggoeramiDeze schitterende honinggoerami is zeer geschikt voor aquarianen die voor het eerst labyrintvissen willen houden. De Col…
Barbus pentazona - VijfstreepbarbeelBarbus pentazona is een mooi getekende aquariumvis, die prima gehouden kan worden in een wat kleiner aquarium (60cm.) De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lerdsuwa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.