Steuren voeren, niet altijd even eenvoudig

Steuren voeren, niet altijd even eenvoudig Steuren zien er machtig uit en hebben een soort prehistorische vertoning. Het zijn enorm populaire vijvervissen, terwijl ze eigenlijk minder geschikt zijn voor de gemiddelde vijver. Dat heeft deels te maken met de grote lengte die steuren kunnen verkrijgen in slechts enkele jaren tijd. Daarnaast is het lastig om steuren van de juiste voeding te voorzien, aangezien ze vaak niet aan voldoende voeding kunnen komen in de vijver. Steuren zijn populair, in iedere vijverwinkel en diverse tuincentra kunnen steuren aangekocht worden. Steuren zijn handtam te maken en zijn zo goed als ongevoelig voor ziekten en daardoor zeer sterke vijvervissen die onder normale omstandigheden prima kunnen overleven.

En dat terwijl het eindelijk geen uitermate geschikte vijvervis is. Voor een deel heeft dit te maken met de snelle groei, waardoor een grote vijver vereist is. Iedere steur kan wel uitgroeien tot een vis van ruim 100 centimeter, onafhankelijk van de variëteit. Dit hoeft echter niet direct een aanleiding tot problemen te zijn, aangezien genoeg vijverbezitters een enorme vijver bezitten, met bijvoorbeeld een inhoud van 20.000 liter vijverwater of meer.

Hoewel dit alles doet overtuigen dat steuren prima vijvervissen zijn, overleeft het overgrote deel van de jonge steuren die verkocht worden door handelaren het eerste jaar in de buitenvijver niet.

Ondervoeding is de hoofdreden waarom steuren in de vijver niet overleven

De belangrijkste reden waarom steuren het niet overleven in een buitenvijver is een gebrek aan voeding. Dat leest u correct, hoofdreden nummer één is ondervoeding. En dat terwijl er in grote hoeveelheden verschillende soorten steurvoeding worden aangeboden in diverse winkels, zoals tuincentra en vijverwinkels.

Steuren eten van de bodem en worden vaak overgelaten aan hun lot wanneer ze in een vijver zwemmen met andere vissen. Steuren zwemmen over het algemeen niet vrij rond in de vijver, ze volgen de wanden en de bodem van de vijver op zoek naar voeding. Wanneer er een handvol voer in de vijver wordt gegooid, heeft iedere vis dat per direct door en stuift op de voeding af. Gulzige bekjes happen aan het wateroppervlak de korrels voer naar binnen. Drijvende voeding is voor steuren dus zeker geen optie, ze dienen gevoerd te worden met een zinkend voer dat snel naar de bodem afzinkt. Ook dit voer horen de overige vijvervissen vallen in het water, en voordat het de bodem heeft bereikt is het merendeel van de voeding al opgegeten door de overige vijvervissen. Voordat het bij de steur terecht komt en deze doorheeft dat er voeding aanwezig is, is het voer al verdwenen.

Dat vraagt om een stukje extra aandacht wanneer we steuren in combinatie met andere vijvervissen in de vijver houden.

Manieren om voeding aan steuren te geven

Steuren uit de hand voeren

Het makkelijkst is de steuren uit de hand voeding geven, wanneer deze tam zijn en langs de rand van de vijver zwemmen. Als de steur er aankomt, kunnen de korrels voer zo aangereikt worden. Zo weet u zeker dat de steur daadwerkelijk voeding binnenkrijgt.

Altijd dezelfde locatie gebruiken

Gebruik altijd dezelfde locatie om de steur te voeren. Na enige tijd zal de steur dit doorkrijgen, wanneer hij iets hoort rondom de vijver zal hij zijn best doen om zo snel mogelijk naar de locatie te gaan waar hij zijn voeding krijgt.

Gelijktijdig met de overige vijvervissen voeren

Wanneer er gevoerd wordt, geef dan de overige vijvervissen eerst de voeding die ze vragen. Voer de steur vervolgens, of gelijktijdig, op een andere plek met zinkende voeding. Wanneer de overige vissen druk aan het kauwen zijn op de voeding die ze gekregen hebben, heeft de steur een veel grotere kans om wat voeding binnen te krijgen.

Een pvc-buis gebruiken

Wanneer een steur niet handtam is, kan gebruikgemaakt worden van een pvc-buis die tot op de bodem in het water wordt gehouden. Aan de bovenzijde kan een handje steurvoer ingebracht worden, wat de pvc-buis volgt naar de bodem van de vijver. Op het moment dat de steur langskomt dient de pvc-buis omhoog getrokken te worden. Het voer ligt vervolgens netjes op één exacte locatie in de vijver, en de steur kan het oppeuzelen. In de meeste gevallen werkt dit prima, totdat vijvervissen zoals koi doorkrijgen dat er op deze wijze gevoerd wordt.

Welke voeding is geschikt voor steuren

Steurvoer is in korrelformaat ruim vertegenwoordigd in diverse winkels. Speciaal steurvoer is een vereiste om steuren gezond en wel te laten opgroeien. Het is vetter dan een gemiddeld visvoer en bevat een zeer hoog gehalte aan eiwit, waardoor het voor andere vijvervissen ook niet geschikt is. Het ruwe eiwitgehalte dient tussen de 40 en 50% te zijn.

Buiten korrelvoer eten steuren werkelijk haast alles. Hierbij kun je denken aan levende wormen, meelwormen en muggenlarven. Om af en toe een steur te verwennen, kan aquariadiepvriesvoeding goed gebruikt worden. Hierbij kan gedacht worden aan de verpakkingen muggenlarven, tubifex en artemia, waar steuren werkelijk verzot op zijn.

Steuren dienen ook in de winter gevoerd te worden, in tegenstelling tot veel overige vijvervissen. Pas onder een temperatuur van 4 à 5 graden Celsius kan gestopt worden met voeren.

Voeding voor jonge steuren

Jonge steuren vragen om aandacht, het zijn echte hongerlijders. Eenmaal daags deze steuren te eten geven is te weinig, enkele keren per dag is zelfs aan de kleine kant. Ideaal zou het zijn wanneer jonge steuren met een leeftijd van onder de twee jaar iedere 2 tot 3 uur wat voer aangereikt krijgen. In de tuinvijver is dat vaak onbegonnen werk, en resulteert het in een klein handje voer dat in de avond gegeven wordt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Big Five van de Waddenzee - vijf grote dieren dichtbijBig Five van de Waddenzee - vijf grote dieren dichtbijDe Waddenzee is een getijdengebied dat uniek is in de wereld. Niet voor niets werd het in 2009 bestempeld als Werelderfg…
Kaviaar van steur - lekkere eitjes van viskuitKaviaar van steur - lekkere eitjes van viskuitKaviaar wordt algemeen beoordeeld als een delicatesse, een klein hapje dat niet te omschrijven is zo lekker. Het zijn de…
Vissen in je vijverVissen in je vijverAls je een vijver hebt, kun je overwegen om er vissen in te doen. Bedenk eerst goed wat voor een soort vissen je in je v…
Zelfoverschatting: oorzaken, gevolgen en wat te doenZelfoverschatting: oorzaken, gevolgen en wat te doenZelfvertrouwen is een belangrijke eigenschap. Het zet aan tot actie. Te veel zelfvertrouwen kan echter overgaan in zelfo…

Koi vangen om te meten of fotograferenKoi vangen om te meten of fotograferenVaak wordt er aangegeven dat het niet goed is voor koi om deze te vangen om op te meten of eventueel te fotograferen. Ve…
De Groenlandse haai: Een vreemde haai met een giftige huidDe Groenlandse haai: Een vreemde haai met een giftige huidDe Groenlandse haai is een enorme haaiensoort die in het noorden voorkomt. Hij speurt langs de bodem van de oceaan naar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hpgruesen, Pixabay
  • http://www.schonevijver.nl/contents/nl/d54_steuren.html
  • http://www.pondlibrary.com/vijvervissen/steuren-en-hun-voedsel/
  • http://members.home.nl/goshiki-1/steur.htm
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.