Shimi, kleine schoonheidsfoutjes bij koi

Shimi, kleine schoonheidsfoutjes bij koi Het komt regelmatig voor dat kleine, zwartkleurige, vlekjes ontstaan op koi. Meestal diep zwarte vlekjes die lijken op bijvoorbeeld een moedervlek. Vaak gaat het om zeer kleine ronde zwarte vlekken die niet groter zijn dan een aantal millimeter in doorsnede, oplopend tot groter dan een centimeter. Deze vlekjes worden Shimi genoemd, wat vertaald kan worden uit het Japans naar sproetje. Een natuurlijk proces dat moeilijk tegen te gaan of te behandelen is. Helaas vallen de spotjes enorm op als ze zich bijvoorbeeld op een Kohaku (rood met witte koi) vertonen. De Kohaku is eigenlijk verpest, het is een heel slechte Sanke (rood, wit en zwart) geworden met véél te weinig Sumi (zwart). Op een Sanke of Showa (beide rood, wit en zwart) valt het gelukkig reuze mee, hierbij kan het soms zelfs lijken alsof de vlekjes behoren tot het patroon van de vis, waardoor het niet opvalt. Bij eenkleurige koi kan het eveneens voorkomen dat er kleine Sumi spotjes ontwikkelen, vooral de variëteiten Soragoi en Ochiba Shigure lijken er gevoelig voor te zijn. Maar ook Benigoi en Karashigoi, eigenlijk kan het op iedere variëteit voorkomen.

Ontstaan van Shimi op koi

De opkomst van zwarte kleine stipjes of Shimi wordt voor voornamelijk genetisch bepaald. Zo gebeurt het dat Kohaku nakomelingen afkomstig zijn uit een Sanke/Kohaku kweek. Oftewel, het kan goed zijn dat er Sumi op één van de ouders van jouw Kohaku zit. Of misschien zelfs wel van de voorouders. Hierdoor is er zwart aanwezig in de bloedlijn, vanzelfsprekend ontstaat hierdoor de kans op ontwikkeling ervan.

Daarnaast speelt ook de waterkwaliteit een rol, met name de hardheid. Hoe harder het water is, hoe meer Shimi de kans krijgt om door te dringen op jouw koi. Zacht water biedt dan ook voordelen, daarnaast zorgt zacht water ervoor dat Hi (rood) een goede conditie kan behouden.

De spots ontwikkelen zich vaak in de winter, wanneer de temperatuur van het water laag is. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe moeilijker de Shimi zich laat ontwikkelen. Dit is ook goed te zien op Sanke, die in Japan bij warme temperaturen in de mudponds vaak tegenvallend en vaag Sumi vertonen.

Samenvattend, hoe ontstaan Shimi’s?

  • Bloedlijn bevat Sanke of Showa, waardoor zwart aanwezig is.
  • Hard water vergroot de kans op ontwikkeling.
  • Lagere watertemperaturen vergemakkelijken de ontwikkeling.

Is er iets tegen Shimi’s te doen?

Het ontstaan van Shimi is in de meeste omstandigheden niet te controleren, en verloopt vanzelf. De eerste optie is om rustig af te wachten. Wanneer een Shimi ontstaat, kan het zomaar zijn dat deze op een later tijdstip weer weg trekt. Dit gebeurt maar al te vaak, helaas komt het ook voor dat de stip vervolgens op een later tijdstip weer terugkomt.

Als tweede optie kun je ervoor kiezen om de Shimi spot(s) te verwijderen. Vaak is dit maar een kleine ingreep en met een beetje geluk blijft het vervolgens voor langere tijd weg. Bij de kwekers in Japan gebeurt dit maar al te vaak, zelfs de beste koi hebben dergelijke ingrepen gehad.

Shimi verwijderen

Als een Shimi bovenop de schub ligt, is deze makkelijk te verwijderen. Soms wil dit al lukken met een nagel of met een fijn mesje (scalpel). Mocht de Shimi onder de schub liggen, dan wordt het iets lastiger. Soms lukt het door de schub een klein stukje omhoog te halen om vervolgens met een mesje aan de onderzijde te krabben. Vaak is het in dit geval beter de schub eruit te halen en deze terug te laten groeien.

Als je ervoor wilt kiezen om een Shimi te verwijderen, kun je het beste een koidokter of ander kundig iemand inschakelen als je zelf geen ervaring hebt. Het is onverstandig om dit zelf te doen, wil je deze ingreep toch zelf uitvoeren verdoof dan altijd de koi. Een kleine onverwachtse beweging van jouw kostbare koi kan ernstige gevolgen betekenen, zelfs met een kleine dosis verdoving kan dit nog gebeuren.

Ondanks alle zorg die je er waarschijnlijk aan besteedt, kan het zomaar zijn dat de Shimi gewoon opnieuw opkomt. Dat kan zelfs exact op dezelfde plek zijn.

Wacht even, een cosmetische ingreep?

Je kunt je natuurlijk ook afvragen of je niet aan het doorslaan bent. Is het echt zo erg dat dat ene zwarte stipje op die koi zit? Moet ik voor dit plekje echt een cosmetische ingreep toepassen? Daarnaast, is die koi nu echt zó perfect, dat wanneer dat ene stipje weggehaald wordt het een ware showwinnaar wordt?

Bedenk dat je de koi moet verdoven, opzettelijk verwondt, misschien zelfs wel een schub moet verwijderen en in de koi moet snijden. Je veroorzaakt veel stress en mogelijke problemen die kunnen ontstaan tijdens het herstel, dat alles om een klein zwart stipje te verwijderen.

Het is en blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Wat je ook doet, zorg ervoor dat de koi er zo min mogelijk last van heeft en alles netjes verloopt om problemen te voorkomen.
© 2016 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Witte vlekjes op de nagels heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehad. Voor sommigen zijn deze vlekjes storend en onts…
Zwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenZwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenHeb jij last van zwarte vlekjes of donkere vlekjes op je huid? Wat zijn deze zwarte vlekjes? Zwarte donkere vlekjes op d…
Witte, bruine en vlekjes op tanden, oorzaak en behandelingWitte, bruine en vlekjes op tanden, oorzaak en behandelingTanden en kiezen kunnen verkleurd raken door invloeden van buitenaf, maar ook door een andere oorzaak. Vaak gaat het om…

Vissen: voortbestaan door aanleg vispassages voor migratieVissen: voortbestaan door aanleg vispassages voor migratieVeel vissoorten hebben de bijzonderheid dat ze zich voortplanten in een ander gebied dan waar ze de meeste tijd van hun…
Gevlekte gladde haai in Noordzee en WaddenzeeGevlekte gladde haai in Noordzee en WaddenzeeIn de Noordzee zwemmen verschillende soorten haaien, al zijn dit niet de haaien die we kennen van de film ‘Jaws’. Die wi…
Bronnen en referenties
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.