Ancistrus dolichopterus - Ancistrus | Vreedzame algeneter

Ancistrus dolichopterus - Ancistrus | Vreedzame algeneter Er bestaan zeer veel Ancistrussoorten, de dolichopterus-variant wordt het meest aangeboden in de handel. De Ancistrus dolichopterus is een zeer vreedzame algeneter die zowel solitair als in een koppeltje te houden is, waardoor hij goed te combineren is in het gezelschapsaquarium. Bovendien is deze aquariumvis redelijk makkelijk te kweken.
  • Wetenschappelijke naam: Ancistrus dolichopterus
  • Nederlandse naam: Ancistrus
  • Familie: Loricariidae (Harnas Meervallen)
  • Herkomst: Zuid-Amerika

Lengte

Tot twaalf centimeter, maar vaak blijven ze in het aquarium iets kleiner. Zelf heb ik twee exemplaren gehad die beiden niet groter werden dan ongeveer 6 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Als de dieren eenmaal volwassen zijn is het onderscheid zeer makkelijk te zien. De mannetjes krijgen dan dikke stekels op de kop. Deze stekels worden ook wel “ gewei” genoemd. Vrouwelijke Ancistrus krijgen geen gewei.

Aquarium inrichten voor Ancistrussen

Het aquarium moet minimaal 80 centimeter lang zijn, maar houd ze liever in een bak van een meter lang zodat ze flink wat ruimte hebben. Zeker als je meer dan één Ancistrus houdt is dit van belang. Zorg voor een goed beplante bak met een zachte bodem, bijvoorbeeld van zand. Ook klein grind (1-3mm) is een geschikte ondergrond. Plaats stukken kienhout in de bak en houd het licht wat gedempt. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren door gebruik te maken van drijfplanten. Zorg indien dit mogelijk is voor wat stroming in de bak. Veel schuilmogelijkheden zijn noodzakelijk, bijvoorbeeld in de vorm van planten, hout en stenen. Mooi meegenomen is dat op deze 'schuilmogelijkheden' vaak algvorming plaatsvind, het lievelingskostje van Ancistrus dolichopterus.

Karakter

Ancistrus dolichopterus is een zeer vreedzame vis, die solitair gehouden kan worden of in een koppel. Houd nooit twee mannetjes samen, want die kunnen gaan vechten. Deze vissen zijn uitstekend geschikt voor een gezelschapsaquarium aangezien ze zich totaal niet bemoeien met andere vissen. Ze gaan geheel hun eigen gang, en af en toe zul je ze zien 'grazen' aan het glas of aan een stuk hout. In een klein aquarium (80cm) kun je de vis het beste solitair houden. Zelf houd ik twee vrouwelijke Ancistrus in een bak met een lengte van een meter, en dat gaat prima. De vissen laten zowel elkaar als de andere vissen met rust.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-26°C
  • Ph: 6,5-7,5
  • GH: 8-12

Voeding

Ancistrussen zijn herbivoren. Dit betekent dat ze alleen groenvoer eten. Het voedsel moet bestaan uit algen, geblancheerde groenten (groenten die je even kort in kokend water houdt) en voedseltabletten (algentabletten) voor bodemvissen. Geschikte groentes zijn bijvoorbeeld geblancheerde doperwten die je openkerft, of geblancheerde broccoli. Ancistrus dolichopterus eet ook de restjes voer die andere vissen laten liggen op. Kienhout in de bak is noodzakelijk, omdat ze door het schrapen over het hout voedingsstoffen (cellulose) binnenkrijgen.

Ancistrus kweken

Het kweken van Ancistrus dolichopterus is vrij eenvoudig. Stop het vrouwtje in de kweekbak en laat een week later pas het mannetje erbij. De kweekbak moet schuilmogelijkheden bieden en plekken waar de eieren in afgezet kunnen worden (holen, of stukken kienhout) Verwijder het vrouwtje na het afzetten van de eieren uit het kweekaquarium. Het mannetje zorgt voor de eieren en de verzorging van de jongen. Het aantal eitjes dat wordt afgezet kan erg variëren.

Let op! Er worden regelmatig verhalen gehoord over ancistrussen die "kwijt waren geraakt" in het aquarium. Bij nader onderzoek blijkt dan dat de vis klem zat in een stuk hout. Zorg dus voor een goede opstelling van het hout en neem geen hout met gaten waar de vis maar net doorheen kan.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meervallen – Siluriformes | Aquarium inrichting & verzorgingMeervallen – Siluriformes | Aquarium inrichting & verzorgingMeervallen zijn al heel lang zeer populair in de aquaristiek, met name de pantsermeervalletjes van het geslacht Corydora…
Onderhouden van een aquariumEen aquarium, erg leuk en staat ook gezellig. Maar je moet hem ook bijhouden, daarom enkele tips. Zorgen dat je vissen o…
Otocinclus affinis - OtocinclusOtocinclus affinis - OtocinclusDe Otocinclus affinis is een zeer geliefd visje, omdat het vrijwel de enige algeneter is die zo klein is. Deze kleine al…
Beginnen met een aquariumBeginnen met een aquariumIndien men voor de eerste keer met een aquarium begint is het belangrijk niet meteen teveel ineens te willen. Het opstar…

Gymnocorymbus ternetzi - RouwtetraGymnocorymbus ternetzi - RouwtetraDe rouwtetra is een zeer geschikte beginnersvis, hij stelt geen hoge eisen aan voeding en waterwaarden. Qua voortplantin…
Moenkhausia pittieri - DiamantzalmMoenkhausia pittieri - DiamantzalmDe diamantzalm is een schitterende, langvinnige vis. De soort is makkelijk te houden, echter om een hoge leeftijd te ber…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Creativetraeme, Pixabay
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Reacties

Koen, 07-08-2020
Mijn allen donkergekleurde ancistrussen hebben net jonkies gekregen. Van de ca 15 jonkies van ca. 2 cm zijn er 5 albino / goudkleurig. Komt dat vaker voor? Reactie infoteur, 03-09-2020
Wat leuk Koen! Altijd een goed teken als vissen zich voortplanten in je aquarium. Oei, dat zou ik niet durven zeggen eerlijk gezegd!

Cin, 31-12-2017
Ik heb een vraag.
Kan het zijn dat mijn zwarte stekelige sluier algeneter de eitjes van mijn albino algeneter bevrucht?
De albino heeft eitjes afgezet en de zwarte ligt er sinds gisteren op.

Ik heb de vissen in een gezelschapsaquarium dus weet niet goed wat te doen.
Oftewel apart zetten oftewel de natuur zn gang laten gaan. Reactie infoteur, 02-12-2019
Bij vissen heb ik hier nog nooit van gehoord, maar dat wil niet zeggen dat het nooit gebeurt ;-) Bij kreeftjes bijvoorbeeld gebeurt kruisbevruchting wel. Zijn het daadwerkelijk twee verschillende soorten algeneters?

Rick, 15-08-2017
Ik heb al 3 weken een algeneter (borstelneus)
Ik heb het Aquarium al 2 weken niet verschoont omdat hij het gwn goed schoon houd dacht ik maar ik werd vandaag wakker en ging naar beneden en dan kijk ik altijd even bij me vissen en doe ik het licht aan en ik zoek dan altijd even me algeneter op om te kijken of het goed ging en toen zag ik hem ineens in een hoekje dood op de bodem liggen ik heb het er zo snel mogelijk eruit gehaald en in een ander bakje gedaan weet iemand misschien hoe hij is dood gegaan?!? Als je het weet reageer maar. Reactie infoteur, 18-12-2019
Hi Rick,

Wat sneu! Waren er geen tekenen dat de vis zich niet goed voelde? At hij bijvoorbeeld wel gewoon goed en bewoog hij zich goed door het aquarium?

Sharon, 13-07-2017
Mijn oranje algen eter heeft bij zijn kieuwen ineens een grijsachtig klein pluisje zitten tenminste zo ziet het er uit. Is hij nu ziek of wat moet ik doen? Reactie infoteur, 26-08-2019
Hi Sharon, ik gok op een schimmelinfectie! Ik zou even navraag doen bij de aquariumwinkel. Succes ermee!

Piet, 21-05-2017
Hallo ik heb twee nesten algeneters die uit zijn gekomen. Wanneer kan ik nu weer eitjes verwachten? En wat geef ik ze te eten? Reactie infoteur, 23-12-2019
Hi, goede vraag! Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten… Voor het voeren van de jonge algeneters zou ik stofvoer gebruiken (te koop in de aquariumwinkel) Succes met de kweek!

Renate, 30-04-2017
Hallo,
Wij hebben een aquarium met verschillende soorten visjes erin. Nu zag ik gisteravond ineens dat onze borstelneuzen een heleboel jonkies hadden gekregen. Leuk! Alleen weet ik niet goed wat ik er nu mee moet doen. Ze zijn al even geboren denk ik want ze komen al uit hun holletje (ze zitten blijkbaar achter een pompje verstopt) Als ze overleven, kunnen ze dan gewoon in het aquarium blijven? Moet ik ze er alsnog uithalen?
Groetjes Renate Reactie infoteur, 11-05-2017
Wat leuk joh! Ik denk dat het erg lastig wordt om de jongen nu alsnog uit te vangen en in een aparte bak te zetten, ik zou ze lekker laten zitten als ik jou was. Succes met de kweek!

Ivanka, 23-10-2016
Onze ancistrus wordt lichter van kleur. Eerst had zij een hele mooie scherpe "tekening". Sinds een week wordt de huid steeds valer. Geen idee wat ze heeft. Iemand een idee?

Groetjes,
Ivanka Reactie infoteur, 17-12-2016
Hi, is ze misschien al wat ouder? Of heeft ze een tekort aan bepaalde stoffen opgebouwd?

Jeroen Pashouwers, 15-07-2016
Hoi, ik heb thuis al een hele tijd een aquarium met neon tetra's, black molly's enz enz en ook nog vuurgarnaaltjes op de bodem. Sinds 2 maanden heb ik hier een Ancistrus bij gekregen van mijn oom ( zijn aquarium werd te klein ). Wat er sinds een paar dagen gebeurd is dat de Ancistrus telkens omsingeld wordt door een stuk of 15 garnaaltjes die vervolgens op hem gaan zitten. Hij probeert ze van zich af te schudden maar dat gaat niet want ze blijven hem lastig vallen. Het ziet er heel zielig en pijnlijk uit voor hem, wat zou ik hier tegen kunnen doen? Hij is al ongeveer 16cm intussen en ik wil echt niet hebben dat hij overlijdt door deze stress.
Ik hoor heel graag een reactie :)
Groetjes,
Jeroen Reactie infoteur, 26-07-2016
Hi Jeroen, wat sneu! Dit heb ik nooit eerder gehoord… Ik heb helaas geen idee wat te doen, behalve dat je de ancistrus genoeg schuilplaatsen zou moeten bieden of de ancistrus en garnalen van elkaar scheiden… Succes!

Rudi, 22-02-2016
Hoi, gisteren heb ik ons aquarium schoongemaakt. We hadden wat hoge nitraat waardes en de app gaf aan 50% water te verversen. Dit hebben we trouwens vaker gedaan. Nu liggen vandaag 2 borstelneuzen dood op de grond. Iemand een idee hoe dit kan? Reactie infoteur, 23-02-2016
Hoi! 50% water verversen is wel veel, bij voorkeur ververs je normaal gesproken minder water. Is je nitrietwaarde nog steeds hoog? Dan kan het wellicht daaraan liggen, en anders was de schock van het vele nieuwe water wellicht teveel voor je borstelneuzen.

Dirk, 06-12-2015
Goedenavond ik heb even een vraagje, hoeveel jongen algenetertjes kunnen er in een nest zitten? Reactie infoteur, 18-01-2016
Hoi Dirk, sorry dat weet ik helaas niet! Als je een aparte kweekbak hebt voor de jongen, kun je erg veel jonge Ancistrus overhouden aan een enkele leg.

Dominique, 31-10-2015
Beste,

Ik heb een Aquarium overgenomen van 200x60x70, met een tamelijk groot visbestand bestaande uit malawi chiclides. De meeste exemplaren zijn tussen de 10 en 15 cm met enkele uitschieters van 20 cm+. Tevens waren er enkele meervallen bij die reeds groter waren dan 25 cm (en waar ik vanaf wil). Nu mijn vraag, kan ik kleine (lees jonge van 2 à 3 cm) Ancistrus dolichopterus bij het bovenvermelde visbestand plaatsen of moet ik deze eerst wat laten groeien tot ze wat groter zijn.
Het aquarium is voldoende voorzien van maanstenen / hout en Ardeense breukstenen voor de nodige holtes.

Mvg
Dominique Reactie infoteur, 30-11-2015
Hoi Dominique. Bepaalde cichliden eten wel degelijk kleine visjes, dus ik zou het niet gokken als ik jou was!

Tim, 17-08-2015
Mijn ancistruskoppel hebben jongen gekregen en zitten in een leghol. Het hol wordt continu bewaakt door het mannetje alleen als ik om de paar dagen heel even in het hol kijk wordt het aantal jongen steeds kleiner. Hoe kan het dat ze verdwijnen? Reactie infoteur, 03-10-2015
Hoi Tim, wat vervelend! Heb je ook andere vissen in je aquarium? Want het kan natuurlijk heel goed zijn dat andere vissen je jonkies opeten!

Renate, 22-07-2015
Ik heb een vraag. Heb al een poosje baby algeneters die in mijn aqua geboren zijn. Ze groeien goed en deden het goed tot een week of 2 geleden. Ik heb er nu al 3 dood. En ik weet niet waarom ze dood gaan. Vind het zo erg. Heeft er iemand een idee want ik zit er echt mee Reactie infoteur, 28-07-2015
Hoi Renate, wat jammer! Als je zo'n massale sterfte hebt, is er waarschijnlijk of iets niet in orde met je waterwaardes (heb je dit getest?) of je hebt last van een besmettelijke ziekte in je aquarium. Heb je gemerkt dat je Ancistrus zich anders gedragen dan normaal? (minder eten, vermageren…)

Marga Jansen, 11-06-2015
Ik heb voor het eerst jonge ancistrus. Maar ik heb 2 verschillende kleuren jonkies. Is dat normaal? Want ik kom alleen foto's tegen met allemaal dezelfde kleuren jonkies. Ik heb maar 1 koppeltje dus kan niet van een ander zijn. Reactie infoteur, 16-06-2015
Hoi Marga, wat apart! Ik dacht dat jonge ancistrus altijd dezelfde kleur hadden. Zijn ze echt heel verschillend van kleur of is het meer dan de ene wat donkerder/lichter is dan de andere?

Gabrie, 13-09-2014
Ik heb in mijn meter aquarium voor mijn Oranda's een paartje Ancistrussen zitten. Een zwart mannetje en een geel vrouwtje. Nu heeft het vrouwtje eieren afgezet en het mannetje is er telkens bij. Erg leuk om te zien. Ik wil eigenlijk het mannetje met de eitjes eruit halen voor het geval mijn grote Oranda's de jongen op gaan eten. Kan dit? Mogen ook alleen de eieren eruit gehaald worden zonder het mannetje? En hoe lang duurt het voor ze uit zijn? Reactie infoteur, 13-09-2014
Hi Gabrie, probeer het eens op de manier zoals onder 'kweek' beschreven, als je de Ancistrus in een kweekbak doet heb je geen last van de Oranda's!

Manse, 28-11-2012
Ik heb de babyalgeneters in een aparte bak gezet. U geeft aan dat het mannetje voor de jongen zorgt. Wat doen ze dan voor de jongen? Moet het mannetje bij de jongen blijven?
Wat moet ik de jongen te eten geven? Reactie infoteur, 11-01-2013
Het mannetje zorgt inderdaad voor de eitjes, hij haalt rotte eitjes uit het nest en zorgt dat ze schoon blijven. Je kunt de jonge Ancistrus opfokken met groenvoer (bv spinaziebladeren)

Frank Anckaert, 21-07-2012
Mag deze vis bij koudwatervissen in aquarium, met temp van ong. 22 graden Celcius-deze staat in onze living

grts Reactie infoteur, 15-08-2012
Hallo Frank, dat zou ik niet doen. De Ancistrus is een warmwatervis en in je huiskamer wordt het zeker 's nachts kouder dan 22 graden. Hou deze vis liever op een graad of 24-26.

Anoniem-, 03-04-2012
Hallo, ik heb zelf ook een ancistrus dolichopterus gekocht wel een kleine van ongeweer 2 cm, bij de dieren winkel zeiden de mede werkers dat het dier wel in een baby biorb aquarium kon, maar die is geen meter maar enkel rond er kan 15 liter in. ik heb wel kiemhout maar groffe stenen. en mijn water is 22 graden kan dat wel? bij de dieren winkel zeiden ze van wel. Reactie infoteur, 04-04-2012
Hoi, dat moet je zeker NIET doen! De Ancistrus wordt veel groter dan hij nu is dus dat kan echt niet.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.