Barbus tetrazona - Sumatraan

Barbus tetrazona - Sumatraan Sumatranen zijn geliefde beginnersvissen, ze stellen dan ook geen hoge eisen aan de waterwaarden. Ze zijn echter niet met alle vissen te combineren, het zijn namelijk bijtertjes die vissen met lange vinnen of voelsprieten erg interessant vinden. Er zijn diverse kweekvormen van de Barbus tetrazona, waaronder rode, groene en albino-varianten.
  • Wetenschappelijke Naam: Barbus tetrazona
  • Nederlandse Naam: Sumatraan
  • Familie: Cyprinidae (karperachtigen)
  • Herkomst: Indonesië (Sumatra)

Lengte

Deze aquariumvissen worden tot ongeveer 7 centimeter lang.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes zijn kleiner en slanker dan de vrouwtjes. Ze zijn ook wat feller van kleur.

Aquarium inrichten voor sumatranen

Houd Sumatranen in een aquarium van minimaal 80cm lang, deze vissen zijn namelijk fervente zwemmers en hebben dan ook een langgerekt aquarium nodig. Houdt alleen harde planten in het aquarium, want ze zullen in zachte bladeren bijten. Veel vrije zwemruimte in de middelste en onderste waterlaag is noodzakelijk want daar zwemmen ze het liefst, dus gebruik het liefst hoge planten en weinig 'obstakels' in de zwemruimte van de Barbus tetrazona. Zorg voor een donkere bodem, dit is fijner voor de vissen en ook komen hun kleuren hierdoor mooier uit.

Karakter

Barbus tetrazona is een zeer levendige scholenvis die graag rondzwemt. Houd sumatranen met minimaal 6 exemplaren, want solitair gehouden vissen kunnen agressief gedrag gaan vertonen. Het is voor de vissen wel beter om een grotere school te houden, dit ziet er ook mooier uit. Houdt ze niet met labyrinthvissen, maanvissen of andere vissen die lange vinnen of voelsprieten hebben, want daar zullen ze in bijten. Veel Barbus-soorten hebben hier overigens een handje van! Bij de Barbus tetrazona heerst een onderlinge rangorde.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 20-26°C
  • Ph: 6,5-7
  • GH: 8-12

Voeding

Barbus tetrazona is een echte alleseter. Vlokvoer, levend voer, diepvriesvoeding... Sumatranen hebben daarnaast ook behoefte aan plantaardig voedsel, dus vergeet niet ze af en toe bij te voeren met bijvoorbeeld algentabletten.

Sumatranen kweken

De kweek van Barbus tetrazona is vrij lastig. Zorg voor een goed koppel en voer deze van te voren goed met veel levend voer. Het water moet wat zuur zijn en vrij zacht. Verwijder de ouders uit de kweekbak na het afzetten van de ongeveer 200 eieren. De eieren komen na 30 uur uit, en de jongen zwemmen na vijf dagen vrij. Je kunt ze dan beginnen te voeren met fijngewreven droogvoer.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barbus pentazona - VijfstreepbarbeelBarbus pentazona is een mooi getekende aquariumvis, die prima gehouden kan worden in een wat kleiner aquarium (60cm.) De…
Familie: Cyprinidae (barbelen)De barbeel is een gestroomlijnde karperachtige vis van de middenlopen van rivieren, een leuke levendige vis, afhankelijk…
Barbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenBarbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenSherrybarbelen zijn zeer sterke aquariumvissen, die daarom heel geschikt zijn voor beginners. Ze stellen weinig eisen aa…
Tanichthys albonubes - Chinese DanioTanichthys albonubes - Chinese DanioDe Chinese Danio is een van de weinige vissen die je ook in een koudwateraquarium kunt houden. Doordat het erg sterke vi…

Paracheirodon axelrodi - KardinaaltetraParacheirodon axelrodi - KardinaaltetraDe Kardinaaltetra lijkt erg op de Neontetra (Paracheirodon innesi) maar is naar mijn mening veel mooier. Kardinalen zijn…
Botia macracanthus - ClownbotiaBotia macracanthus - ClownbotiaDe Clownbotia is een bodemvis die zeer populair is bij aquarianen. Helaas wordt deze vis - in het Latijn ook wel Botia m…
Bronnen en referenties
Reacties

Imik84, 21-06-2013
Waarom verkleuren de suma's? Ik heb koppel Cobalt. Groen lijf oranje staart. Heeft dit met gemoedstoestand te maken of zo. Als het licht aan gaat zijn ze donkerder naarmate ze lichter van kleur worden door de verlichting. Maar als ik ze voer verkleuren ze ook als ze langs andere soort zwemmen ook. Waarom doen ze dit. De 5-streepbarbeel trouwens ook. Alsof ze het aan en uit kunnen zetten Reactie infoteur, 24-06-2013
Ik denk dat dit een schrikreactie is. Je vissen zijn 's nachts in het donker lichter van kleur.

Anoniem, 12-12-2008
Hallo ik heb 5 sumatranen, maar het waren er zes en nu zitten 3 elkaar steeds achterna en proberen hun staart te pakken en ze duwen en trekken is dat vechten? Reactie infoteur, 13-12-2008
Hallo,

Sumatranen kunnen inderdaad wat "wild" zijn ja, wellicht gaat het beter in een grotere groep?

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.