Symphysodon aequifasciatus - Discusvis

Symphysodon aequifasciatus - Discusvis De discusvis heeft altijd een zweempje mysterie om zich heen hangen, omdat er weinig algemene kennis over is. Vaak distantiëren aquarianen zich van deze vis, omdat hij moeilijk te houden zou zijn. De discus is inderdaad geen beginnersvis, maar met de juiste waterwaardes en een goede verzorging is deze schitterende aquariumvis zeer goed te houden. Wetenschappelijke naam: Symphysodon aequifasciatus
Nederlandse naam: Discus
Familie: Cichlidae (Cichliden)
Herkomst: Amazonegebied (Zuid-Amerika)

Lengte

15 tot 20cm.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes zijn vaak iets groter dan de vrouwtjes. Ook zie je verschil bij de geslachtspapil, die is bij de mannetjes wat meer puntig en heeft bij de vrouwtjes eerder een rondere vorm.

Huisvesting

Houd discusvissen in een lange, hoge bak. Het aquarium moet minimaal 50cm hoog en 150cm breed zijn. Zorg voor voldoende vrije zwemruimte en richt de bak verder in met een donkere bodem en veel planten en wortelhout, zodat er genoeg schuilplekken zijn voor de discussen. Deze vissen houden ook niet van al te fel licht, dus het gebruik van drijfplanten is aan te raden.

Karakter

De discus is een vreedzame scholenvis, houd discusvissen altijd in een school van minimaal 6 exemplaren. Houd hierbij de volgende stelregel in de gaten: per 50 liter water 1 discusvis. De discus is een erg rustige vis die ook van een rustige leefomgeving houdt. Het is dan ook aan te raden om alleen deze te houden, of ze te combineren met rustige soorten. Wil je ze met andere vissen houden, kies dan voor vreedzame, niet al te grote vissen. Ze combineren bijvoorbeeld goed met kardinaaltetra's of corydoras. Discusvissen houden zich voornamelijk op in de middelste waterlaag. In een aquarium kunnen ze - bij een goede verzorging - wel tien jaar oud worden.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 26-30°C
  • Ph: 6-6,5
  • GH: 0-4

Zorg ervoor dat het water in het aquarium regelmatig deels wordt ververst. Omdat de discus in zacht water leeft, is het aan te raden om een osmose-apparaat aan te schaffen.

Voeding

Voornamelijk levend voer en diepvriesvoer. Droogvoer kan ook gegeven worden, maar dit mag niet dienen als hoofdvoer, er is droogvoer te koop dat speciaal voor discusvissen is bedoeld.

Kweek van de discusvis

De kweek van discusvissen is vrij eenvoudig, mits je een goed kweekstel hebt. De eieren worden afgezet op bladeren en komen na een paar dagen uit. De jongen worden verzorgd door de ouders. Na de geboorte eten de jongen tijdelijk van de huid van de ouders, zet de ouders dus nooit apart.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De discusvis, een bijzondere cichlideDe Latijnse naam van de discusvis is Symphysodon aequSymphhysodon ifasciatus en hij behoort tot de familie van de cichli…
Speciaalaquarium voor DiscusvissenIn dit artikel lees je hoe je het voorelkaar kunt krijgen om een discusspeciaalaquarium in te richten en te kunnen gaan…
Inpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraInpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraDe Inpaichthys kerri of Blauwe Keizertetra is een vreedzame scholenvis die heel goed gehouden kan worden door beginners.…
Rasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelRasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelDe kegelvlekbarbeel is een zeer populair aquariumvisje, dat vrij makkelijk te houden is. Hij heeft een tijdje aan popula…

Barbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenBarbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenSherrybarbelen zijn zeer sterke aquariumvissen, die daarom heel geschikt zijn voor beginners. Ze stellen weinig eisen aa…
Poecilia reticulata - GuppyPoecilia reticulata - GuppyGuppy's zijn al jarenlang onverminderd populair bij aquarianen. Voor beginners zijn ze heel geschikt, omdat ze vrij ster…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kajsch, Flickr (CC BY-2.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.