Baardagaam - huisvesting zo natuurlijk mogelijk inrichten

De baardagaam een steeds populairder huisdier voor vele huishoudens, deze dieren zijn zeer makkelijk in de omgang. In dit artikel leest u meer over de natuurlijke leefomstandigheden en hoe u uw baardagaam op een zo natuurlijk mogelijk wijze kunt houden en hoe de baardagaam op andere wijze gehouden kan worden.

De baardagaam in zijn natuurlijke omgeving

De baardagaam komt van nature voor in centraal Australië, in de woestijnachtige gebieden. Echter zal de baardagaam niet in een volle woestijn zijn woongebied uitkiezen. Het leefgebied bestaat voornamelijk uit halfwoestijnen met weinig begroeide bossen & bomen. Maar daarnaast worden ze ook wel in de warmere gebieden voorzien van veel struikgewas, tot aan het strand gevonden.

De baardagaam is tijdens de daguren een actief reptiel en slaapt tijdens de nacht. Aangezien het een koudbloedig dier is, warmt deze zich voornamelijk op aan de omgeving, hierdoor zijn baardagamen vaak zonnebadend op een steen of op een tak terug te vinden. Wanneer het te warm word, trekken ze zich terug in een holletje of in de schaduw.

Ondanks dat veel mensen er van overtuigd zijn dat baardagamen een grondbewoner is, worden ze in hun natuurlijke habitat ook teruggevonden in bomen. Het zijn zeer snelle dieren op het vlakke van de grond, maar ook het klimmen en klauteren zit ze in hun bloed. Het rotsachtige gebied van de halfwoestijn bevat veel gesteente op de bodem met daartussen zand.

Huisvesting van de baardagaam

Een terrarium dient dus al de eigenschappen te bieden die een baardagaam in het wild ook opzoekt in zijn dagelijks leven;
  • schuilplaats
  • zonnesteen
  • koelere hoek (niet schuilplaats)
  • klim en klauter mogelijkheden

Uiteraard kunnen sommige onderdelen in het terrarium worden gecombineerd. Zo is een zonnesteen heel goed te maken door een steen bovenop de schuilplaats te plaatsen. Op deze manier is er een klim en klauter mogelijkheid, een schuilplaats en een zonneplaats. Probeer ten alle tijden de warmte- en UV lamp zo dicht mogelijk bij elkaar te hangen en doe dat aan 1 zijde van de bak. Op deze wijze creëert u automatisch een warmere en koelere zone, waarmee u uw baardagaam zoveel mogelijk tegemoet komt.

Afmeting van het terrarium

Hier geld eigenlijk maar 1 regel, hoe groter hoe beter. Maar er zijn uiteraard richtlijnen voor de minimale afmeting van een terrarium.
  • 1 baardagaam >> afmeting (lxbxh) 1.00 x 50 x 50 cm
  • 2 baardagamen >> afmeting (lxbxh) 1.20 x 50 x 50 cm
  • 3 baardagamen >> afmeting (lxbxh) 1.40 x 50 x 50 cm

Let hierbij op, dat een eventuele achterwand een beperking van de ruimte oplevert, dit kan dan weer gecompenseerd worden door plateau's aan te brengen in het terrarium. Hiermee blijft de afmeting gelijk, maar het leefgebied word vergroot.

Bodembedekking

natuur proberen na te bootsen

Voor de bodembedekking zijn vele mogelijkheden. Echter om het zo natuurgetrouw aan te laten voelen kunt u hier het beste een hoek met vele stenen maken (strooit u hier zand tussen) en een zandgedeelte. (bijvoorbeeld de zonnezijde voorzien van zand, zodat ook de schuilplaats een zandgrond heeft en de koelere zijde een stenen zijde). Omdat een baardagaam dierlijk voedsel eet, is het wel raadzaam om zoveel mogelijk kieren te voorkomen, strooi daarom tussen de stenen een grote hoeveelheid zand. Wanneer u dit niet doet, zult u zien dat de voedseldieren hier gebruik van maken en onder / tussen de stenen zich zullen verschuilen.

zand

Zand is één van de meest toegepaste bodems in een terrarium van een baardagaam en is in vele soorten en prijsklasse te verkrijgen. Bij de betere dierenspeciaalzaken kunt u speciaal terrariumzand en woestijnzand aanschaffen. Maar ook speelzand (verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt) een goed en vaak wat goedkoper alternatief. Probeer bij de aanschaf van zand een wat fijner zand te nemen, dit neemt het beste de warmte op die in de bak word gebracht.

houtsnippers

Houtsnippers worden vaak aangeboden als een bodembedekking. Echter is dit als keuze voor de bodembedekking niet aan te raden. Wanneer uw baardagaam dit binnen zou krijgen (bijvoorbeeld met het vangen van een sprinkhaan) kan dit lijden tot ernstige inwendige verwondingen of hij kan er ziek van worden.

kranten

Als een baardagaam ziek is, is het het handigste om ze tijdelijk op kranten te houden (wel een schuilplaats en zonnesteen aanbieden). De kranten kunt u dan elke dag verschonen, op deze wijze is het het meest hygiënisch om een baardagaam te houden, echter niet het meest natuurgetrouw. Ook wanneer er meerdere baardagamen worden gehouden of wanneer er een tweede (of nieuwe) baardagaam bij word gezet, kunt u deze ook het beste gedurende 4 weken in een quarantaine houden door ze op kranten te houden.

andere bodems

corbo - dit is een maisproduct en indien de baardagaam dit binnen zou krijgen word het gewoon in z'n darmen verteerd.
calciumbolletjes - te verkrijgen bij enkele speciaalzaken, de meningen over dit product lopen nogal uiteen. Wel is het zeer simpel schoon te houden.
© 2012 - 2024 Inge81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkstuk baardagamenWerkstuk baardagamenEen super spannend moment, een spreekbeurt houden. Om toch enigszins zeker over te komen is een interessant onderwerp er…
De baardagaam, wat meer uitlegDe baardagaam, wat meer uitlegVan de meeste reptielen die gehouden worden, is waarschijnlijk de baardagaam wel een van de populairste. Het zijn erg ta…
Baardagaam - de voedingDe baardagaam is een zeer leuk en vriendelijk huisdier, wat goed in een terrarium is te houden. Voor mensen die overwege…
Baardagamen, leuke huisdiertjes!Baardagamen, leuke huisdiertjes!De hond en de kat hebben een beetje hun plaats als huisdier moeten afstaan aan de nieuwe trend, namelijk het houden van…

Giftige slangen: De mambaMamba's zijn een groep van zeer giftige slangen die in Afrika voorkomen. De groep bestaat uit vier soorten mamba's en al…
Verzorging van de haakneusslangVerzorging van de haakneusslangDe haakneusslang is de enige lichtgiftige slang die gehouden mag worden in België. Dit wil niet zeggen dat deze niet gev…
Inge81 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.