Zeeschildpad bedreigd

Zeeschildpadden leven al tientallen miljoenen jaren op aarde en hebben zo alle koude en warme periodes overleefd in de oceanen. Maar nu komen de problemen. Van de zeven soorten zijn er zes die zeer bedreigd worden met uitsterven. De mens is de grote schuldige; door de klimaatverandering en andere bedreigingen wordt het steeds warmer op de stranden en dat is funest voor het voortbestaan van de zeeschildpad.

Klimaatsverandering

Klimaatsverandering en opwarming van de aarde zijn de gevaren voor de zeeschildpadden. Bij temperaturen van 30 graden worden vrouwtjes geboren en is de temperatuur lager dan 28 graden wordt er een mannetje geboren. Als het dus steeds maar warmer wordt op de stranden komen er dus teveel vrouwtjes bij met het gevolg van minder geboortes. Ook een probleem is het feit dat de vrouwtjes steeds het strand opzoeken waar ze zelf geboren zijn. Echter door de stijging van de zee verdwijnen er ook steeds meer van die legstranden. Daarbij komen een groter aantal tropische stormen voor, die schade toebrengen aan de nesten van de zeeschildpadden.

Consumptie

Ook een gevaar zijn de stropers die de eieren uit de nesten stelen, omdat de eieren voor de bevolking een delicatesse zijn en een flinke bron van inkomsten dus. Het jagen en het rapen van de eieren veroorzaken een flinke afname van het aantal zeeschildpadden. Van alle soorten zeeschildpadden worden de eieren gestolen voor consumptie en in sommige landen is de vraag hoog vanwege de gedachte dat de eieren een stimulerende werking zou hebben op de geslachtsdrift. De groene zeeschildpad is ook populair vanwege het groene lichaamsvet voor de schildpaddensoep.

Het toerisme

Het toenemende toerisme heeft als consequentie dat de stranden bevolkt worden door de mens, die van te voren dienst deden als broedplaats van de zeeschildpad. Vele toeristen brengen hun vakantie door op de tropische stranden en dat levert gevaar op voor de zeeschildpadden. Nesten worden dan (niet met opzet) kapot gemaakt door de parasols van de badgasten. Ook kan het zo druk geworden zijn op de stranden dat de zeeschildpadden er niet meer durven te komen. Ook bijvoorbeeld het licht van de hotels en auto’s kunnen de jonge schildpadden afschrikken en ze in verwarring brengen. Het kunstlicht wordt dan verward met het maanlicht, zodat de jonkies de weg naar de zee niet meer kunnen vinden. En wat te denken van de belangrijke voedselgebieden, zoals koraalriffen en zeegrasvelden die bedreigd worden door het massatoerisme en dus vervuiling. Ook het afval van de toeristen is gevaarlijk, zoals plastic zakken. De zeeschildpadden zien de plastic tassen aan voor kwallen

Bron: Brocken Inaglory, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Brocken Inaglory, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De visserij

De garnalenvisserij eist ook zijn tol. Veel zeeschildpadden raken verstrikt in de garnalennetten en verdrinken zodoende. Dat gebeurt uiteraard onbedoeld, Toch komen zo wereldwijd per jaar honderdduizenden zeeschildpadden om in de netten van de garnalenvissers, maar ook in de gewone visnetten en de lange lijnen met haken, die gebruikt worden bij de tonijnvisserij. Enkele tientallen jaren geleden waren er nog ongeveer 40.000 Kempse schildpadden in Mexico. Een paar jaar geleden waren er nog maar 500 over. Dit alleen al onder andere door de garnalenvisserij.

Handel over de hele wereld

Blijvend is de grote illegale vraag naar allerlei producten van de zeeschildpad, zoals het schild van de Karetschildpad, het vet van de groene zeeschildpad en het leer van de Warana. De handel in deze zeeschildpaddenproducten is streng verboden, maar desondanks is de vraag nog steeds groot.

Ziektes

Zeeschildpadden kunnen uiteraard ook ziektes krijgen. Er is een toenemend aantal zeeschildpadden met fibropapilloma ( een soort kanker). Mogelijke oorzaken van deze ziekte zijn vergiftiging door bacteriën in het zeegras, parasieten, stijgende watertemperaturen en vervuiling. Daardoor wordt het immuunsysteem van de dieren waarschijnlijk aangetast. Op sommige plaatsen heeft 70-90% van de zeeschildpaddenpopulatie te maken met tumoren.

Aanvaring met schepen

Alhoewel de zeeschildpadden (op de lederschildpad na) harde schilden hebben, zijn ze niet bestand tegen aanvaringen met boten. Door botsingen met bijvoorbeeld schepen en propellers komen veel dieren om. Zeeschildpadden die dicht aan de oppervlakte blijven lopen een groot gevaar om met schepen in “aanvaring” te komen.

Natuurlijke vijanden

De volwassen zeeschildpadden kunnen door haaien en tandwalvissen (orka's) gepakt worden. De tijgerhaai is een haai die o.a. schildpadden eet. De tanden van deze haai hebben een kartelrand waarmee het schild van zelfs vrij grote schildpadden opengescheurd kan worden.

Wat is er tegen te doen?

Niet aan alle bedreigingen is iets te doen, maar aan een aantal problemen wel. Vissers kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat de zeeschildpadden in de netten verstrikt raken, door speciale netten te gebruiken met “luikjes” erin. Door die luikjes kunnen de schildpadden ontsnappen. Ook zou gestreefd kunnen worden om de belangrijke legstranden uit te roepen tot beschermde natuurgebieden. Aan de handel kan uiteraard ook iets gedaan worden; het CITES-verdrag bevat internationale afspraken met 160 landen over de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Voor de zeeschildpad betekent dit goed nieuws: geen internationale handel meer in zeeschildpadden en producten! Niet alleen goede wetgeving en controle daarop is van belang voor het voortbestaan van de zeeschildpad, maar vooral voorlichting speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de handel in zeeschildpadden. Het Wereld Natuur Fonds speelt hierin een belangrijke rol. Toch weer toekomst voor de zeeschildpad?
© 2010 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
De Zeeschildpad: langzaam op het land, snel in het waterDe Zeeschildpad: langzaam op het land, snel in het waterDe Zeeschildpad is een van de weinige "oerdieren" die nog bestaan. Op het land beweegt hij zich langzaam voort, maar ond…
Leuke onderwerpen voor een werkstuk of spreekbeurtLeuke onderwerpen voor een werkstuk of spreekbeurtWie een werkstuk gaat maken of een spreekbeurt moet houden, kan lang bezig zijn met het vinden van een leuk en geschikt…
Zeeschildpad, een schildpaddensoortZeeschildpad, een schildpaddensoortZeeschildpadden (families: Cheloniidae en Dermochelyidae) zijn reptielen, die al meer dan 200 miljoen jaar geleden op aa…

Een bijzonder dier: de slangIn de christelijke cultuur worden slangen als gemeen en boosaardig gezien. In andere landen, bijv. Indië, worden ze als…
Hoe kweek ik krekels?Voedseldieren zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van het reptiel. Ze zijn verkrijgbaar en praktisch elke dierenspec…
Bronnen en referenties
Jokaz (47 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.