Krokodilachtige

Alligators en krokodillen zijn onbevreesde jagers. Ze gaan achter iedereen aan die ook maar in de buurt van het water komen. Ze zijn zo sterk dat de meeste andere dieren tegenover hun hulpeloos zijn. Zogauw de krokodil kans ziet met zijn gespierde kaken zijn slachtoffer vast te grijpen en onder water te trekken, is het bijna zeker verloren. Ze zijn ook zeer goed in het besluipen van hun prooi zonder gezien te worden. Ze zwemmen vaak naar de prooi toe en grijpen hem zonder dat de prooi de krokodil ook maar even gezien heeft. Dit maakt de krokodil tot een van de beste jagers in de jungle. De meeste krokodillen eten vis, maar de grotere dieren eten schildpadden, kleine zoogdieren en vogels. Sommige, zoals de nijlkrokodil, vallen zelfs grote zoogdieren aan.

Krokodilachtige en hun baby’s

Jongen van krokodilachtige krijgen een hele goede zorg van hun moeder. De meeste mensen denken dat de reptielen hun eieren ergens achterlaten om zelf uit te laten komen. Dit geldt echter niet voor de krokodilachtige. Sommige krokodilmoeders geven hun jongen heel veel zorg voor ze uit het ei komen en maanden erna nog. Als ze dit niet doen hebben de jongen een grote kans om te overlijden, immers is de jungle een gevaarlijke omgeving. Er zijn veel dieren die dol zijn op de eieren van krokodillen. Er zijn gebieden op de wereld waar 1 op de 25 jongen ook daadwerkelijk blijft leven.

De moederdieren hoeven de kleintjes niet te voeren want de jongen zijn in staat om voor hun eigen voedsel te zorgen. De moeder van een krokodilachtige doe echter verder veel van de dingen die andere dierenmoeders voor hun baby’s doen. De zorg begint bij het bouwen van een nest. Er zijn twee verschillende soorten nesten, maar die dienen er allebei voor om de eieren warm te houden.

De toekomst van de krokodilachtige

De toekomst van de krokodilachtige ligt in de handen van de mensen. De menselijke behoefte aan handtassen, schoenen en andere producten die van krokodillenhuiden worden gemaakt, is het grootste gevaar dat deze dieren tegenwoordig bedreigd. Mensen moeten ophouden naar deze dingen te vragen, anders zullen vele krokodillen soorten binnenkort verleden tijd zijn. In de laatste 50 jaar hebben jagers 20 miljoen krokodilachtige gedood om hun huid. Daardoor zijn de Zoutwaterkrokodil en de Zuid-Amerikaanse kaaimansoorten zijna uitgestorven. Ook zijn vele krokodillen verdreven uit hun oorspronkelijke leefomgeving door de aanleg van wegen, bruggen en dammen. Als de dieren dan terug willen keren naar hun oorspronkelijke leefomgeving, worden ze doodgeschoten.

In veel landen zijn er speciale reservaten aangelegd voor krokodillen. Veel regeringen hebben wetten gemaakt waardoor er niet zoveel meer op word gejaagd. In de VS is de regering zelfs beginnen met het kweken van alligators. De dieren worden daar gebruikt voor hun huiden, zodat er minder dieren in het wild worden doodgeschoten.
© 2008 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krokodillen: de kaaimannen (Caimaninae)Krokodillen: de kaaimannen (Caimaninae)De Kaaiman is een krokodilachtige die voorkomt in Zuid-Amerika. Hij behoort tot de onderfamilie van de alligators. Kaaim…
Krokodillen in de EvergladesIn het zuiden van Florida ligt de Everglades waar je kunt genieten van de prachtige natuur maar ook van de indrukwekkend…
De alligator (amerikaanse) - Groter dan je zou denkenDe alligator (amerikaanse) - Groter dan je zou denkenDe alligator wordt door zijn grootte en gewicht wel vergeleken met een dinosaurus. Alhoewel veel mensen niet het verschi…
Voortplanting krokodillen en alligators: van paring tot nestVoortplanting krokodillen en alligators: van paring tot nestKrokodillen hebben een slechte reputatie omwille van hun agressief karakter. Toch verlopen het paringsritueel, de paring…

Dierenweetjes - SlangenWat is de grootste slang ter wereld? Hoe kunnen slangen horen? Leggen alle slangen eieren? Komen er in Nederland slangen…
Brachylophus fasciatus of de fiji-leguaanDe Fijileguaan is een prachtige blauwgroengekleurde leguaan die erg bedreigd is. Hier wat meer info in verband met deze…
Sjoerdvo (57 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.