Het zadelmak maken/beleren van je paard

Het zadelmak maken en beleren van je paard zijn 2 verschillende dingen maar horen allebei bij de eerste stappen van het rijden van je paard.

Als je een jong paard hebt

Je hebt een jong paard op stal gekregen die net uit de wei komt, wat moet je daar nou mee hij kent niks. De 1e stappen kosten veel tijd maar is leuk om te doen.

Vertrouwen

Het paard staat op stal en is net een beetje gewend om opeens in een kleiner hok te staan dan in de wei. Verder is hij voor alles bang zelfs voor de mens. Een belangrijke stap is dat hij vertrouwen erin krijgt dat jij niet gevaarlijk bent. De meeste jonge dieren zijn wel erg nieuwsgierig dus buiten de stal kan je al heel wat bereiken. Probeer dit al de 1e dag.

Het halster

Je jonge paard dat net uit de wei gehaald is kan natuurlijk niet de hele dag in zijn boks blijven staan. Hij moet toch een keer naar buiten. Probeer hem rustig een halster om te doen als hij dat nog niet heeft. Laat hem eerst zien wat je hebt. Wees zelf voorzichtig en blijf bij de deur staan van de stal. Laat het paard weten door met hem te praten dat het goed is. Houd je hand op zijn neus als hij het toe laat jou zo dicht bij te laten. Doe elke keer het halster iets hoger om zijn hoofd heen. Je kan het paard daarna belonen met een snoepje als hij dit braaf doet.

Mijn paard komt niet eens naar mij toe

Als het paard niet eens naar jou toe kan komen of jij kan niet bij hem komen is het niet makkelijk om het halster om te krijgen en het paard eeuwig in zijn boks laten is ook niet goed. Een grote fout die veel mensen maken is: stal deur open erf af zetten en laat het paard maar naar de wei heel rennen. Het erf afzetten kan natuurlijk nooit geen kwaad. Probeer in zijn stal een longeer lijn om zijn hals te slaan en probeer die weer vast te maken aan de andere kant van de lijn zodat hij vast zit om zijn hals(niet aan de lijn gaan trekken hij moet los erom heen hangen) probeer nu naar het paard te lopen terwijl hij nog vast zit aan de lijn. Probeer nu weer met hem te praten zodat hij het vertrouwen krijgt. Hou de lijn vast en probeer het halster om te doen. Laat het halster een paar dagen om zitten zodat hij er aan went.

Mee nemen naar een andere plek

Je paard moet leren mee te lopen aan het halster touw van bijvoorbeeld de boks naar de wei en weer terug (zorg ervoor dat de weide niet al te groot is zodat je het paard niet meer kan pakken dus zorg voor een kleinere wei) Loop aan de linker kant van je paard houd het touw in je rechter hand ongeveer 15 centimeter vanaf de klip vast laat het touw naar je linker hand gaan en houd hem daar ook stevig vast. Loop rustig de stal uit. Zorg dat er iemand achter je loopt voor als het paard stil gaat staan, die gene kan hem iets op jagen om te gaan stappen. Loop richting de weide, als je in de weide staat doet de gene die mee loopt het lijntje dicht jij wacht met het jonge paard, loop iets verder de weide in en draai het paard om door misschien iets op zijn schouder te drukken. Maak dan de klip los. Jaag het paard absoluut niet op daar heb je later nog problemen van. Oefen ook met het paard te lopen door op het erf wat rond te wandelen. Leer hem meteen ‘hoo halt’ zodat hij dan stil gaat staan en als je weg loopt het commando ‘stappen’ zodat hij weer gaat stappen. Zo kan je dat ook al een beetje met draf aan de hand doen.

Lichamelijk contact

Je mag je paard zijn halster om doen en met het paard lopen. Waarschijnlijk heb je het paard al een keer beloond door op zijn hals te kloppen / aaien met je hand. Probeer een keer in de stal wanneer het paard nog zijn halster om heeft en halster touw eraan, te aaien over zijn hals, ga bijvoorbeeld langzaam naar achteren naar zijn rug en zijn buik. Probeer dit ook aan de andere kant van zijn lichaam. Wanneer hij hier aan gewend is dat jij hem over kan aanraken met je hand probeer je het eens met een borstel. Het kan zijn dat je weer helemaal over nieuw moet beginnen met het aanraken van je paard met een borstel. Oefen dit ook elke dag met je paard. Als hij daar ook braaf bij is probeer je eens of hij zijn voet op wil tillen. Zorg dat iemand het paard vast heeft zodat hij niet weg kan lopen. Glijd met je hand vanaf de voorknie naar beneden met je hand knijp iets in het been of druk het paard met jou lichaam een beetje uit evenwicht zodat hij het been optilt. Houd het been even vast als hij hem omhoog heeft laat hem los en beloon hem door een klopje of een aai over zijn hals. Probeer dit bij alle benen. Als hij braaf hiermee is probeer het dan eens met de hoeven krabber.

Aan het werk

Longeren in een afgezette bak

Uiteindelijk moet je paard aan het werk want je wil er later graag mee rijden. Als je voor het eerst gaat longeren doe dat meteen met bit. Leer je paard dat een bit in werken is. Het hoofdstel doe je het zelfde als een halster alleen het bit moet nog in de mond, meestal doet het paard zijn mond al wel open als hij iets tegen zijn mond krijgt zo niet, doe dan je vinger in zijn mond hoek(ken). Doe,over het hoofdstel, een halster en maak daar de longeer lijn aan vast. Als het goed is heb je, je paard aan de hand al wat dingen geleerd aan commando’s zoals ‘hoo halt’ en ‘stappen’ en misschien ook al de draf. Gebruik deze woorden ook bij het longeren. Als je in het midden staat met je paard en een zweep in je hand ga je naast je paard staan en zeg je duidelijk ‘stappen’ als hij niet reageert zeg het nog een keer. Als hij dan nog niet reageert ga je zachtjes met de zweep naar zijn kont heen en laat hem stappen, vergeet niet weer te zeggen ‘stappen’ als hij weg stapt beloon je hem met een goed woordje zoals ‘braaf’. Laat hem zijn rondje lopen op de hoefslag als hij dat niet wil maak je wat golfjes met je longeer lijn meestal gaan ze dan wat meer richting de buitenkant. Als dat niet wil zwiep je met de zweep iets naar zijn buik zodat hij wat meer afstand neemt. Probeer op commando ‘draf’ te gaan draven en weer te stappen probeer het ook een keer met galop. Doe alles op beide kanten en als hij paard na 2 keer het commando geven niet reageert zwiep je een keer met de zweep naar zijn kont. Longeer niet elke dag maar doe het om de 1 a 2 dagen.

Tuigage

Als hij het longeren kent en alle commando’s onder de knie heeft kan je een beginnen met wat op zijn rug te leggen. Doe het eerst een paar keer met een los dekje bijvoorbeeld bij het longeren met een deken singel eromheen het klappert iets maar het is niet veel gewicht en het is niet zwaar voor de rug. Leg eerst het dekje er een paar keer op tot hij daar geen spanning meer bij heeft. Doe het dan met de singel eromheen en een keertje in stap, draf en galop. Wanneer het paard hier braaf bij is probeer je een keer een longeer singel. Die is iets zwaarder, meestal vinden de paarden het niet fijn als er iets word aangetrokken aan de buik zoals de singel. Doe dit daarom ook erg voorzichtig. Laat het paard daar ook mee stappen, draven en galopperen.

Dan heb je het zadel nog probeer voorzichtig het zadel erop te leggen en( haal van te voren de beugels er al af ) maak voorzichtig de singel vast loop aan de hand een rondje en probeer het daarna gewoon weer met het longeren in stap, draf en galop. Als het paard gaat bokken laat het paard niet op de plek staan laat het paard galopperen en goed door galopperen.

Oefen dit ook een paar keer zodat het paard mooi braaf is. Oefen daarna het zelfde eens met de beugels eraan laat ze los hangen maar wel met een touwtje van beugel naar beugel zodat ze niet alle kanten op klapperen. Oefen dit ook zo vaak tot hij braaf is.

Druk in de mond

Voor je op het paard gaat zitten is het makkelijker dat hij al wat druk in de mond kent. Oefen tijdens het longeren met zadel of singel de druk in de mond door de teugels achter de beugels langs te doen( zorg ervoor de dat het wel lange teugels zijn) zodat als hij zijn mond naar voren doet wat druk op de mond krijgt. Dit kan je ook met touwtjes doen, bij touwtjes kan je ze elke keer iets strakker doen zo leert hij ook wat meer druk op de mond.

Hangen

Je kan voor de eerste keer hangen. Zorg dat iemand anders het paard vast heeft houd de binnen teugel wat strakker zodat hij om je heen draait dan kan hij niet weg rennen en bokken omdat hij alleen maar korte rondjes kan draaien. Ondertussen beloon jij of de gene die het paard vast heeft het paard door te aaien. De eigenaar praat tegen het paard. Wanneer het paard ontspant stap je een groter rondje door de bak heen zorg ervoor dat het paard zich zo rustig mogelijk houd door dat jij er mee praat met een rustige stem. Probeer ook een keertje aan de andere kant te hangen zodat hij aan twee kanten gewicht kent.

Eerste keer erop

Wanneer je paard het hangen gewend is en daarbij ontspannen is kan je er een been over heen slaan. Doe dit wel erg rustig en probeer de kont van het paard niet te raken met je been daar kan het paard van schrikken. Ook als je op het paard zit ga heel rustig recht op zitten een paard ziet opeens wat achter en op zich waar ook het paard weer van kan schrikken. Als je zit en je hebt alle twee de beugels kan je hem rustig belonen en weer met hem praten. Zorg er ook weer voor dat de binnen teugel iets korter is voor dat je erop gaat zitten. De gene die je paard vast heeft kan nu rustig een stukje stappen met het paard. Blijf ondertussen wel draven en geef de commando’s met je stem die bij het longeren horen.

De eerste dingen die hij moet leren

De eerste belangrijke dingen die het paard moet leren is voorwaarts (stap, draf, galop) de rem en het stuur. Je hebt met longeren commando’s gegeven doe dit ook als je erop zit maar dan ook met je kuit hulpen. Geef na een paar dagen minder stem hulpen zodat hij alleen op je kuit reactie geeft. Bij het sturen stuur je de eerste keren overduidelijk, als je naar rechts wil doe je de rechter hand naar recht en je linker teugel doe je tegen de hals houd je buiten been erbij om hem te begrenzen. Als je naar links wil doe je hetzelfde alleen je linker hand ver naar links en je rechter teugel tegen de hals. Als je naar links gaat bouw je elke keer af met je linker hand je moet het uiteindelijk doen met je rechter teugen je buiten been om te begrenzen en je binnen been om je paard om het binnen been te laten lopen. En op de andere hand geld het zelfde.

Enkele tips

Zorg dat het paard altijd voorwaarts blijft. Dit kan je nu nog eruit rijden later niet meer. Rijd veel figuren zodat het stuur goed bevestigd word, en het paard de goede bespiering te geven. Zorg dat de eerste keren er iemand bij is voor als er wat gebeurd. Neem vanaf het begin instructie, fouten die je er nu in rijdt krijg je er later moeilijk uit dus rijd het paard goed in met juiste instructie.
© 2011 - 2024 Annehassink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bokken bij paarden: tipsBokken bij paarden: tipsEr is geen enkel paard dat niet bokt, ieder heeft dat wel eens gedaan. Jonge paarden bokken meer dan oudere paarden. Dit…
Hoe leert een paard?Hoe leert een paard?Paarden zijn intelligente dieren die van nature uit heel nieuwsgierig zijn. Ze slaan informatie snel op en zijn hierdoor…
Opzadelen van een paardHet opzadelen van een paard is niet heel moeilijk, maar moet wel goed gebeuren. Er kunnen nare dingen gebeuren wanneer e…
Tuig: Het HoofdstelTuig: Het HoofdstelOm paard te gaan rijden heb je verschillende spullen nodig. Ook wel tuig één deel daarvan is het hoofdstel. Deze zit om…

Hoefbeslag bij paardenHoefbeslag bij paardenEen goede smid is voor elk paard belangrijk Het ene paard moet ijzers eronder het andere paard hoeft alleen maar bekapt…
Annehassink (5 artikelen)
Laatste update: 18-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.