Sint-elmusvuur, eigenaardig lichtverschijnsel

Sint-elmusvuur, eigenaardig lichtverschijnsel Sint-elmusvuur is een eigenaardig lichtverschijnsel. Vroeger was het al opgemerkt door mensen als Columbus (blijkt uit scheepsjournalen). Ook vlucht negen van Britisch Airway kreeg ermee te maken. Toen het het vliegtuig uiteindelijk toch lukte om veilig landen en de schade van het vliegtuig bekeken werd, waren er allemaal diepe groeven in het vliegtuig te zien. Is sint-elmusvuur gevaarlijk? En hoe ontstaat sint-elmusvuur?

Hoe ontstaat sint-elmusvuur?

Sint-elmusvuur hangt altijd samen met onweer. Wanneer het proces waarin onweer ontstaat bezig is, ontstaat het proces dat sint-elmusvuur kan veroorzaken. Sint-elmusvuur ontstaat wanneer positieve en negatieve ladingen nog net niet met elkaar botsen. De onweerswolken stoten de negatieve lading op de aarde weg en trekt alleen nog maar positieve lading aan.

Maar waarom ontstaat sint-elmusvuur op uitstekende voorwerpen?

Alles bestaat uit moleculen. Deze moleculen bestaan weer uit allemaal atomen. Deze Atomen bestaan weer uit protonen, neutronen en elektronen. Om jullie duidelijk te maken hoe sint-elmusvuur ontstaat, zijn de protonen (positieve deeltjes) en de elektronen (negatieve deeltjes) van groot belang.

De wolk stoot dus van elke molecuul de negatieve lading af en trekt de positieve lading aan. De positieve en negatieve lading zoeken een uitweg uit de vorm waarin ze op dat moment zitten. Dit zijn de uiteindes van voorwerpen. Zoals de top van de kerktoren, masten etc.

Tijdens onweer is er sprake van voorontlading en hoofdontlading. Voorontladingen zijn niet te zien met het blote oog. Met een snel draaiende camera is er een kans dat je de voorontlading kunt zien. Voorontladingen zorgen er voor dat de elektrische spanning van de wolk niet naar beneden verplaatst. Tijdens een voorontlading heeft het kanaal ongeveer de elektrische spanning van de wolk en de veldsterkte boven de grond neemt toe. Het tempo waarin negatieve en de positieve lading die via spitse punten gesplitst word neemt nu toe en er ontstaat sint-elmusvuur.

Dit is niet de enige manier waardoor sint-elmusvuur ontstaat. Vulkaan uitbarstingen kunnen ook bij vliegtuigen sint-elmusvuur veroorzaken, zoals bij british airway 747 vlucht 9 (1982). Dit vliegtuig had voor het eerst te maken met sint-elmusvuur. De communicatie tussen vulkanologen en de luchtvaartmaatschappij was erg slecht. Het vliegtuig was op weg naar zijn bestemming. Plotseling vielen de motoren uit. Wat ze niet wisten is dat ze door een as wolk vlogen. Door de snelheid waarmee het vliegtuig vloog kaatste de as deeltjes weg en ontstond er sint-elmusvuur.

Ook in onweersbuien zelf kan sint-elmsvuur ontstaan. Het statisch geladen vliegtuig komt in contact met onstabielere, vochtigere lucht waardoor (positief) geladen vonken 'weglekken' in de vorm van kleine bliksemschichten.

Sint-elmusvuur vroeger

Sint-elmusvuur bestond natuurlijk vroeger ook al en is toen zeker ook al opgemerkt door mensen. Zelfs Julius Caesar, Columbus en Charles Darwin schreven erover. Columbus schreef zelf dat er een blauwe vlam door de zeilen danste. Hij maakte zich geen zorgen om de vlam. Wanneer deze vlammen te zien waren was er geen gevaar.

Vroeger konden ze dit natuurlijk niet verklaren. Ze zagen het als een dansend blauw licht, als een wonder, maar vooral als een teken van god.

Is sint-elmusvuur gevaarlijk?

Sint-elmusvuur is niet gevaarlijk. Het spookachtige blauw / witte licht kan minutenlang om een voorwerp dansen, maar verteert daarbij helemaal niets en het is vrij van warmte. Het enige wat sint-elmusvuur veroorzaakt is een knetterend, sissend geluid en tijdens vlucht 9 ook behoorlijk wat stress. Het vliegtuig was dan wel zwaar beschadigd, maar dat kwam doordat vulkanisch as veel groffer is dan het as dat wij kennen. Dit as zorgde voor diepe krassen in het toestel.

Waarom sint-elmusvuur?

Sint-elmusvuur is genoemd naar de heilige Erasmus van Formiae. Zeelieden beschouwden hem als de beschermheilige. Erasmus leefde in de 3e eeuw na christus. Erasmus werd niet altijd Erasmus genoemd. Hij werd ook wel eens Eramo, Elmo, Ermo of Elmus genoemd door de zeelieden. Vandaar de naam sint-elmusvuur.
© 2011 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint-Elmusvuur (sint-elmsvuur)Sint-Elmusvuur (sint-elmsvuur)Een heel bijzonder natuurverschijnsel is het Sint-Elmusvuur. Ook al omdat het een niet alledaags verschijnsel is. Het Si…
Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar. Ieder jaar vallen er daarbij één of twee doden doordat zij door de…
Sint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondSint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondDenk je bij een Sint Bernard aan een grote lobbes met een tonnetje om zijn nek? Dat vaatje met drank voor verkleumde rei…
Onweer tijdens een warme zomerse dagOnweer tijdens een warme zomerse dagIn de zomer tijdens warme, hete en tropische dagen is de kans op onweer relatief groot in Nederland. Kans op extreem noo…

Tornado's, hoe en wat?Een tornado is een wervelwind die met enorm grote windsnelheden en met een diameter die varieert van enkele meters tot e…
Ecoducten & ecopassages, de natuur verbondenEcoducten & ecopassages, de natuur verbondenOp strategische plekken in ons land bevinden zich ecopassages in de vorm van ecoducten en tunnels. Dit is noodzakelijk o…
Bronnen en referenties
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/weer-wat-geleerd-elektrometeoren
  • http://www.nl.wikisage.org/wiki/Bliksem
  • http://sites.google.com/site/johannsmeteouitleg/bliksem
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/weerkunde-meteorologie-voor-iedereen-neerslag-en-buien
  • http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Sint-Elmusvuur/
  • http://www.knmi.nl/cms/content/36113/sint-emusvuur
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Elmusvuur
Donker (34 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.