Wat wel en vooral niet te doen bij onweer

Wat wel en vooral niet te doen bij onweer Dat een blikseminslag niet per se dodelijk hoeft af te lopen bewees Roy Sullivan, de man die zeven inslagen overleefde.Als u liever uw spanning ergens anders zoekt, hieronder de beste tips om een inslag te voorkomen.

Wat gebeurt er?

Wordt u getroffen door de bliksem dan kan dit hartritmestoornissen, brandwonden en ademhalingsuitval veroorzaken.
Een bliksemschicht is een zeer kortdurende gelijkstroomontlading en kan zowel het hart als de ademhaling (via de hersenen) stilleggen. Vaak begint het hart, in tegenstelling tot ongelukken met wisselstroom, gewoon weer te kloppen na verloop van tijd. De ademhaling laat meestal te lang op zich wachten, dus hulp in de vorm van beademing is dan cruciaal.

Hoe groot is de kans?

Men wilt nog wel eens schrijven dat de kans op een inslag 1 op de twee miljoen is, of 1 op de drie miljoen. Dit is kort gezegd gewoon onzin. Die getallen geven niets meer aan dan de fractie van mensen die getroffen zijn door de bliksem -bijvoorbeeld gedurende een jaar- en niet de kans dat het ú overkomt Het is niet cijfermatig uit te drukken hoe groot de kans is dat u tijdens het onweer getroffen wordt door een bliksemschicht, er zijn wel een aantal dingen die u kan doen om deze kans te verkleinen. Deze adviezen zijn vrij logisch, wanneer u een beetje doorheeft wat onweer is.

Onweer

Over hoe bliksem precies ontstaat, bestaan een aantal verschillende theorieën. In ieder geval zorgt een groot ladingsverschil tussen de wolken en de aarde voor een plotselinge ontlading, wat met de bekende lichtflitsen gepaard gaat. Na deze hoofdontlading vinden er nog een aantal van zulke stromen plaats. Het bliksemt. Delen van de bliksem zijn warmer dan het oppervlak van de zon en er zijn spanningen van wel 1 miljard volt geregistreerd. U doet er dus goed aan niet geraakt te worden.

Hoe voorkomt u een inslag?

Hoge objecten hebben meer kans op een inslag, omdat ze zich dichter bij de negatieve lading van de wolk bevinden en de meeste objecten beter stroom geleiden dan de lucht. Ondanks de eventuele regen is het dus zeer af te raden te gaan schuilen onder een boom. Slaat de bliksem in een boom, dan is er een kans dat de boom als het ware ontploft door de grote weerstand die de stroom ondervindt in de stam.

Op locatie

Bent u met de auto, dan loopt u vrijwel geen gevaar. De auto is namelijk een prima 'kooi van Faraday' en houdt statisch elektrische velden buiten. De auto voert de stroom om naar de aarde, mits u natuurlijk de deuren en ramen dicht heeft.

Bent u op het water dan bent u onderdeks vanwege hetzelfde principe wel veilig. Op een kunststof schip hangt het er vanaf of het schip aan de buitenkant heel nat is of niet. Is het schip te droog dan is er een grote kans dat bij inslag de stroom niet afgevoerd kan worden en er een gat geslagen wordt in uw boot. Een bliksemafleider in de vorm van metalen kabels die met het ene einde in het water liggen verkleinen de kans op problemen.

In een open veld dient u zich zo klein mogelijk te maken en in verband met de zogenaamde stapspanning -die voor koeien nog wel eens fataal is- kunt u uw voeten het best zo dicht mogelijk tegen elkaar houden.

Elektrische apparaten

Dat een gsm of een mp3-speler de kansen op een inslag vergroten is niet waar. Deze apparaten zijn veel te klein om ook maar een significant verschil op te leveren. Toch is het zeer onverstandig deze apparaten te gebruiken tijdens een onweersbui, simpelweg omdat ze de eventuele verwondingen sterk verergeren. Zou u normaal bijvoorbeeld zonder al teveel schade weg komen bij bepaalde blikseminslagen, kunnen de oordopjes in uw oren voor permanente doofheid zorgen.
© 2010 - 2024 Mathematics, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar. Ieder jaar vallen er daarbij één of twee doden doordat zij door de…
Wat is Donder & BliksemWat is Donder & BliksemVaak hoort men een bui al van heel ver aankomen, het gerommel ver achter de horizon. Tot het ineens donker wordt en de e…
Hoe voorkom je dat je door de bliksem wordt geraakt?Hoe voorkom je dat je door de bliksem wordt geraakt?Kun je veilig op zolder slapen? Wat doe je als je aan het fietsen bent tijdens een onweersbui? Beschermt een auto tegen…
Bliksem: hoe voorkom je blikseminslag bij onweerEen warme dag eindigt vaak in een fikse onweersbui. En onweer is ontzettend gevaarlijk! Dit komt onder andere door de on…

Bikbergen, Crailo, IJzeren veld, Luchtkasteel en TrapjesbergDe natuurgebieden Bikbergen, Crailo, IJzeren veld, Luchtkasteel en Trapjesberg zijn in feite een aaneengesloten mengelin…
Natuurgebied De Beek en Oud BussemDe geschiedenis van Oud Bussem en de Beek loopt terug tot 1570, het gebied werd overgenomen door Paulus van Loo, de Balj…
Reactie

Sjaak, 07-08-2010
Je mag niet onder een boom zitten volgens dit artikel. Wat te doen in de volgende situaties:
A. Je ziet in een groot bos
B. Je zit op een open vlakte aan de rand van een bos. Reactie infoteur, 10-08-2010
Als je het bos niet meer uit kunt komen moet je bidden. Klinkt als een flauwe opmerking natuurlijk, maar er zit meer achter: het verstandigste is ook echt de 'bidhouding'; dus benen tegen elkaar, knielen en dan jezelf klein maken en op de grond gaan liggen.

In een open vlakte aan de rand van een bos is het simpel om een veilige plek te vinden; namelijk in de vlakte en dan op kleine afstnd van het bos, de kans dat de bliksem jou treft is dan het kleinst.

Mathematics (22 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.