Help, een teek!

Help, een teek! Het is weer zover; de zon schijnt en het is heerlijk weer om door het bos te wandelen. Eenmaal thuis ontdek je een beestje dat niet van je huid af wil! Een teek, en wat nu? In dit artikel vind je informatie over teken, het verwijderen van teken, de risico's en nog veel meer.

Wat is een teek?

Een teek is een spinachtig beestje dat leeft in bossen en struiken. Een teek is een halve millimeter tot een paar millimeters groot. Een teek word vaak niet groter dan één centimeter. Dit beestje komt af op de lichaamswarmte van mensen of dieren. Eenmaal op de huid zoekt de teek een warm plekje op, en zuigt daar bloed. Het lichaam van de teek vult zich met bloed en wordt hierdoor groter.

Hoe loop je een teek op?

Teken zitten vaak in het gras of in een struik, maar zijn ook te vinden in bomen. Vooral de eikenboom is een favoriet van de teek. Volgens een wageningse onderzoekers worden 41 procent van de tekenbeten opgelopen in het bos, en 31 procent in de eigen tuin. Let dus op als je een middagje aan het werk gaat in de tuin. Ook in de duinen zijn veel teken te vinden. Teken worden het meest actief wanneer het boven de 10 graden Celcius is en de lucht een beetje vochtig. Vooral in de Flevopolder, het Gooi, de regio Arnhem- Apeldoorn, Zeeland en het noorden van Limburg zitten veel teken.

Hoe verwijder je een teek?

Af en toe laat een teek zichzelf los bij een warme douche maar dit gebeurt zelden. Het is beter een teek niet te verdoven met alcohol als hij nog in de huid zit. Hierdoor zou hij door middel van braken alsnog ziektekiemand kunnen overdragen. Ook is het niet handig de teek met uw handen vast te pakken en fijn te drukken. Hierdoor kan de teek platgedrukt worden en daarbij ziektes loslaten, of er kan een pootje van de teek in de huid blijven zitten. Voor het verwijderen van de teek kunt u het best een tekentang gebruiken. Deze tekentang is verkrijgbaar bij de apotheek, maar ook bij de drogisterij. Nadat u de teek heeft verwijderd is het verstandig de huid te ontsmetting met alcohol.

Waarom zijn tekenbeten riskant?

Sommige teken zijn besmet met een bacterie. Wanneer de teek bloed zuigt uit het lichaam van een mens, kan deze persoon besmet worden met de bacterie. Dit is bekend als de ziekte van Lyme. Gemiddeld 14 procent van de teken is besmet met de ziekte van Lyme. In 2005 bezochten 73.000 mensen de huisarts omdat ze dachten besmet te zijn. 17.000 mensen waren ook daadwerkelijk besmet. Hoe langer de teek op het lichaam zit, hoe meer kans dat de teek de mens kan besmetten. Als de teek binnen 24 uur word verwijderd is er weinig kans op besmetting.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme kan aandoeningen veroorzaken bij de gewrichten, de huid, het zenuwstelsel en het hart. Het eerste stadium volgt pas na dagen of weken na de tekenbeet. Het belangrijkste kenmerk is dat er een rode kring ontstaat om de tekenbeet die langzaam aan groter word. Soms is deze rode kring niet zichtbaar!

Het tweede stadium treed op na weken of maanden na de tekenbeet. Kenmerken hiervan zijn pijn in de armen of benen, hoofdpijn en dubbel zien, en een verlamming aan het gezicht waardoor het ooglid niet of nauwelijks sluit en de mondhoeken gaan hangen. Hartklachten zijn vrij zeldzaam.

Het derde stadium komt pas na maanden of zelfs jaren na de tekenbeet. Het derde stadium kenmerkt zich door chornische klachten. De huid van de onderarmen, onderbenen en voeten kan donkerrood of paars verkleuren. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot de dood.

Een volledige lijst van symptomen is te vinden op www.lymevereniging.nl en www.lymenet.nl.

Is de ziekte van Lyme te behandelen?

De ziekte is niet te voorkomen met medische middelen omdat er nog geen vaccin bestaat. Behandelen en genezen is in elk stadium mogelijk met antibiotica. Mocht u vermoedens hebben, bezoek dan altijd de huisarts. Om koorts te onderdrukken word nadrukkelijk afgewezen asprine te gebruiken. De ziekte is niet besmettelijk. Na genezing van Lyme bent u helaas niet immuun voor de ziekte.

Brengen teken nog andere ziektes over?

In heel zeldzame gevallen kan de teek ook Babesiosis overbrengen. Een tijd lang kwam dit alleen in het buitenland voor maar sinds kort hebben we er in Nederland ook last van. Deze ziekte geeft als verschijnselen koorts en een rood zweertje. In een later stadium volgen er rode vlekken. De ziekte kan worden behandeld met antibioticum doxycycline.

Komen teken ook voor bij dieren?

Ja, ook bij honden, katten en andere dieren zijn teken te vinden. Gelukkig komt de teek eerder naar het dier toe dan naar de mens. Bij uw huisdier kunt u de teek ook verwijderen met een tekentang.
© 2010 - 2024 Geanne1992, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…
Recordaantal teken voor onderzoek gevangen. Waarom?Recordaantal teken voor onderzoek gevangen. Waarom?Tijdens een dag in de natuur kun je vervelende tekenbeten opdoen. Teken zijn vervelende spinachtige beestjes, die o.a. d…
De ziekte van Lyme voorkomen: controleren op tekenDe ziekte van Lyme voorkomen: controleren op tekenDe ziekte van Lyme komt weer meer en meer voor in Nederland. De ziekte die verschillende zaken tot gevolg kan hebben wor…

Wouw of Reseda luteolaWouw of Reseda luteolaWouw! Wel ja, ook dat is de naam van een plant. Op een regenachtige dag in mijn Jardin de Simples' probeer ik de jonge w…
Biodiversiteit en de bescherming ervan2010 is uitgeroepen tot het ‘jaar van de biodiversiteit’. Natuurbeleid krijgt zowel nationaal als internationaal steeds…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.tweevoeter.nl/teken.php http://www.saag.nl/
Geanne1992 (14 artikelen)
Laatste update: 29-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.