Vulkanen op La Réunion

Vulkanen op La Réunion Het eiland La Réunion is volledig van vulkanische oorsprong en ontstond drie miljoen jaar geleden. Het is samengesteld uit twee vulkanen van het schildvulkaan soort. De twee vulkanen zijn de Piton des Neiges en de Piton de la Fournaise. De Piton de la Fournaise is tot op vandaag nog heel actief terwijl de Piton des Neiges al lange tijd uitgedoofd is.

Beide vulkanen van dezelfde soort

De Piton des Neiges en de Piton de la Fournaise behoren beiden tot de schildvulkaansoorten. De meeste schildvulkaansoorten zijn voor de omgeving niet zo gevaarlijk. Het magma is minder stroperig waardoor de lava zich over een breed oppervlakte kan verspreiden. Dit soort vulkanen zijn meestal ook lager dan andere soorten vulkanen. Een schildvulkaan heeft een zeer vlakke helling. Deze hellingen worden gevormd door opeenvolgende uitbarstingen gedurende jaren waarbij mafische (silica-arme) lava vrijkomt. Deze lava heeft een kleine viscositeit waardoor het snel over grote oppervlakten kan uitstromen. Daardoor vormen deze vulkanen een kleine hellingshoek. De hellingen van de flanken van zo'n vulkaan bedragen in normale omstandigheden slechts enkele graden. Ze kunnen in breedte wel een relatief grote omvang bereiken. Schildvulkanen hebben geen explosieve erupties maar relatief rustige erupties die met regelmatige tussenpauzes plaatsvinden. Wanneer magma aan de aarde oppervlakte komt, noemen we het lava. Deze lava kan een temperatuur bereiken van 650°C tot 1.200°C.

Piton des Neiges

Deze vulkaan is een uitgedoofde of dode vulkaan. Uitgedoofde vulkanen zijn vulkanen waarvan wetenschappers hebben vastgesteld dat de kans op nieuwe uitbarstingen afwezig is. Bij dode vulkanen deden de laatste eruptie zich duizenden of miljoenen jaren geleden vooren is de aardkorst gedurende de jaren dichtgegroeid. Er kan geen magma meer doorheen. Daarnaast vertonen dergelijke vulkanen ook geen meetbare activiteiten meer die kunnen waargenomen worden door vulkanologen. De Piton des Neiges vertoont al 20.000 jaar geen activiteit meer. De hoogte van de vulkaan bereikt 3060 meter. Het landschap rond de vulkaan vertoont veel groeven en spleten in vergelijking met het gladde oppervlakte van de Piton de la Fournaise.

Piton de la Fournaise

Deze vulkaan heeft drie katers. Het is één van de actiefste vulkanen ter wereld. De hoogste top bereikt 2631 meter. De vulkaan ligt ten zuidoosten van het eiland. Deze vulkaan beslaat ongeveer één derde van de grootte van het eiland. Het is één van de meest bezochte plaatsen op het eiland. De hellingen bevatten een groot deel van de biodiversiteit die op het eiland te zien is.

Het vulkanologisch observatorium

Om de activiteit van de vulkaan in het oog te houden, zijn er op La Réunion ook vulkanologen en andere wetenschappers die de vulkaan dagelijks meten op allerlei parameters. Een vulkaan blijft gevaarlijk en het is belangrijk te voorzien wat een vulkaan van plan is te doen, zodat de bevolking tijdig verwittigd wordt. De lavastroom volgt meestal een goed omheinde weg binnen het eiland, maar niets kan met zekerheid garanderen dat dit telkens zo verloopt.

Het observatorium 'observatoir vulcanique de Piton de la Fournaise' of OVPF is gelegen in het dorpje Bourg-Murat in de Plaine des Cafre. Het is een onderdeel van het "instituut de physique du globe" van Parijs. Deze is ontstaan na de eruptie van 1977 waarbij de lava buiten de omheining 'Clos Fouqué' doorstroomde. Zij vervullen nu het onderzoek en monitoring van de vulkaan. Ze nemen continu vervormingen en aardbevingen in de regio waar.

Polders Réunion

Het eiland breidt zich uit met de opvolging van de uitbarstingen. In 2007 bijvoorbeeld is er door 130 miljoen kubieke meters lava op Tremblet ongeveer 45 hectare nieuw land ontstaan aan de Indische Oceaan. Eilandbewoners en bezoekers komen altijd massaal kijken naar het spektakel van de lavastromen, vooral wanneer de lava in de oceaan uitmond en een rookpluim laat ontstaan.

Impact van de vulkaan op de eilandbewoners

Waar de meeste uitbarstingen voorkomen, is het gebied onbewoond, want de vulkaan vormt een echte dreiging voor de bevolking. De uitbarstingen van lavastroom volgen normaal de omheinde wegen maar soms kan het wel gebeuren dat de lavastroom toch een ander weg inslaat. Dit is gebeurd in 1977 en 1986. In 1977 spoelde de lavastroom verschillende huizen in de stad Sainte-Rose, voordat hij stopte op de drempel van een kerk. Dit werd toen als een wonder gezien en de kerk draagt nu ook de naam Onze-Lieve-Vrouw van Lava. Maar het is zelden dat de vulkaan buiten zijn weg treedt. Mocht dit toch gebeuren, dan kan de bevolking in de buurt van de vulkaan (dorp Tremplet en Bois Blanc) geëvacueerd worden, indien nodig.

De uitbarstingen gebeuren ongeveer om de negen maanden. De uitbarstingen kunnen enkele weken op voorhand voorzien worden. Er bestaat ook een veiligheidsplan en een alarmsysteem voor de beveiligde evacuatie van zowel de bewoners aan de basis van de voet van de vulkaan als voor de bezoekers van de vulkaan binnen de omheinde lavaruimte.

Ineenstorting krater

De Dolomietkrater die in eind 2006 vele uitbarstingen kende, stortte in, in 2007. Het is nu een afgrond van meer dan 300 meter diep en is heel onstabiel. Toegang tot de top van de vulkaan werd opnieuw toegelaten via een bewegwijzerde weg, ten noorden van de krater. Deze leidt nu tot het observatiepunt van Dolomieu die zich daar gevestigd hebben. Zich begeven rond de kater is verboden omwille van de talrijke scheurtjes aan de oppervlakte.

Fauna en flora na de lavastroom

Kort na de stroom en afkoeling van de lava zien we heel snel vegetatie terug groeien. Heel diverse plantensoorten groeien opnieuw tussen de spleten van de lava. We vinden er onder andere varens en struiken terug die de vruchtbare bodems gaan dichtgroeien. Ook bossen worden nadien weer opgebouwd.
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse vulkanen buiten FrankrijkFranse vulkanen buiten FrankrijkFrankrijk telt 6 vulkanen waarvan er drie in Frankrijk zelf liggen en drie buiten Europa. Deze drie vulkanen zijn te vin…
La Réunion als vakantiebestemmingLa Réunion als vakantiebestemmingHet eiland La Réunion is een mooi stukje Frankrijk midden in de Indische oceaan. Het eiland is nu een Frans overzees dep…
Vulkaanuitbarstingen: verschillende soorten vulkanenEen vulkaan is een plaats, een rif, op het aardoppervlak waar bij uitbarstingen stoffen zoals magma en vulkanische gasse…
Werkstuk VulkanenEen vulkaan is een opening in de aardkorst, waar heet magma uit komt. Als de magma uit de vulkaan komt heet het lava. Al…

Genieten van het landschap van La RéunionGenieten van het landschap van La RéunionNaast het mooie landschap, de fauna en flora van La Réunion, kan je tijdens een wandeling op het eiland, prachtige natuu…
De kleine vuurvlinder is een vurig gekleurde dagvlinderDe kleine vuurvlinder is een vurig gekleurde dagvlinderDe naam 'vuurvlinder' zegt het al: vlinder met de kleur van vuur. Een vurig gekleurde dagvlinder. Er zit namelijk veel o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Life Of Pix, Pixabay
  • Be.rendevousfrance.com/
  • Volcan.reunion.fr/le-volcan-aujourdhui.html
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.