De Middellandse Zee

De Middellandse Zee De Middellandse Zee is een grote hoeveelheid water die bijna volledig is omgeven door land. Het ligt tussen drie continenten: Europa naar het noorden, Azië naar het oosten en Afrika naar het zuiden. Het strekt zich uit over 4.000 kilometer van Gibraltar naar Israël. De Middellandse Zee is verbonden met de Atlantische Oceaan door middel van een 14 km brede zeestraat, waar Europa en Afrika samenkomen. Het Suezkanaal verbindt het aan de Rode Zee en de Bosporus naar de Zwarte Zee.

De verdeling van de Middellandse Zee

De Middellandse Zee heeft een oppervlakte van meer dan 2,5 miljoen vierkante kilometer. Het is verdeeld in verschillende delen van eilanden en schiereilanden. De Egeïsche Zee is de zee tussen Griekenland en Turkije, de Adriatische Zee ligt tussen Italië en de Balkan en de Tyrrheense Zee ligt tussen Italië en de westelijke eilanden. De kustlijn van de Middellandse Zee bestaat uit vele baaien en inhammen. De drie grote schiereilanden, het Iberische, het Italiaanse en de Balkan reiken uit in de Middellandse Zee. Een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee zijn Sicilië, Corsica, Sardinië en Kreta. Het Middellandse zeegebied wordt ook wel de wieg van de beschaving, omdat vroeger langs de oevers vele culturen en beschavingen ontstonden.

Bron: Assiewin, RgbstockBron: Assiewin, Rgbstock

Geologie

De Middellandse Zee werd gevormd door middel van de bewegende platen van de Aarde. Toen het oude stuk land, genaamd Pangaea, ongeveer 250 miljoen jaar geleden uit elkaar werd getrokken onstond er een enorm oceaan, de Tethys. Deze oceaan werd uitgebreid naar het noorden van de hedendaagse Alpen en naar het oosten tot aan de Oeral. Deze oceaan werd kleiner, omdat Afrika en Europa naar elkaar toe gingen bewegen. De Middellandse Zee is wat er overblijft van deze grote oude oceaan. Geologen denken dat de Middellandse Zee meerdere malen is opgedroogd in de laatste paar miljoen jaar vanwege het sluiten en heropenen van de Straat van Gibraltar. Aardbevingen treffen de Balkan, Italië en Turkije regelmatig. Vulkanen in de regio, bijvoorbeeld de Etna en Stromboli, behoren tot de meest actieve in Europa. Vesuvius werd bekend om zijn beroemde uitbarsting in 79 na Christus waarin de Romeinse stad Pompeii werd weggevaagd.

Het klimaat en het water van de Middellandse Zee

Het Middellandse Zeegebied heeft een speciaal klimaat dat kan worden vergeleken met andere delen van de wereld, zoals Zuid-Afrika of Zuidoost-Australië. De zomers zijn erg heet en droog met bijna helemaal geen regen, terwijl de winters mild en regenachtig zijn. De Middellandse Zee heeft een gemiddelde diepte van 1.500 meter. De Po, de Nijl, de Rhône en Ebro zijn de grootste rivieren die uitmonden in de zee. Ze creëren allen delta's omdat er geen stromingen zijn die het water afvoeren. Getijden zijn niet zo sterk als in de Atlantische Oceaan. Het verschil tussen eb en vloed is slechts ongeveer een halve meter. Door zijn warme klimaat verdampt er veel water en heeft de zee een hogere concentratie zout dan andere oceanen, vooral in het oostelijke deel waar de temperatuur van het water hoger is.

Economie

De Middellandse Zee trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Ongeveer een derde van het wereldwijde toerisme is hier te vinden. Voor landen als Spanje, Italië, Griekenland en Turkije is het toerisme goed voor een groot deel van hun jaarinkomen. Hoewel het erg droog in de zomermaanden, speelt de landbouw een belangrijke rol in de regio. Olijven, sinaasappels en druiven worden hier veel verbouwd. De gebieden rond de Middellandse Zee zijn 's werelds meest belangrijke wijn groeiende regio. Daarnaast verbouwen de boeren ook andere gewassen, zoals tarwe en gerst. Een klein deel van de kustbewoners verdient hun geld door de visserij. Onlangs is er aardgas en olie ontdekt in de Egeïsche Zee, waardoor er een conflict is ontstaan tussen Griekenland en Turkije.

Bron: Mimica, RgbstockBron: Mimica, Rgbstock

Historie van de Middellandse Zee

Veel oude culturen in Griekenland, Egypte en Rome zijn ontwikkeld langs de kusten van het Middellandse Zeegebied. Er werd niet alleen maar handel gevoerd langs deze kusten. Deze kustlijnen werden ook regelmatig gebruikt voor de oorlogsvoering. De Middellandse Zee was voor honderden jaren de belangrijkste water route. Moslims beheerst een groot deel van de Middellandse Zee in het vroege deel van de Middeleeuwen. Enkele eeuwen later waren juist Venetië en Florence 's werelds belangrijkste handelscentra. Echter, toen Vasco da Gama rond Afrika zeilde tijdens het tijdperk van de ontdekkingsreizen werd de handelsroute over de Middellandse Zee naar Azië steeds minder belangrijk. Dit veranderde toen het Suezkanaal werd geopend in 1869. De Europeanen haaden een nieuwe handelsroute door de Rode Zee om hun koloniën Azië te bereiken.

Bron: Al71, RgbstockBron: Al71, Rgbstock

Milieuproblemen in het Middellandse Zeegebied

Milieuproblemen zijn een grote uitdaging voor de toekomst van het Middellandse Zeegebied. Klimaatverandering en de opwarming van de aarde kan ervoor zorgen dat de zeespiegel van de Middellandse Zee maar liefst 60 centimeter gaat stijgen, met als gevolg overstromingen. Vervuiling is wijdverspreid langs de kusten van de Middellandse Zee door toedoen van het toerisme, die elk jaar duizenden tonnen afvalwater in de zee dumpt. Veel kustgebieden en kleine eilanden zijn erg afhankelijk van dit toerisme en zodoende zie je jaarlijks steeds meer dieren vertrekken bij de oevers. Zeeschildpadden zijn met uitsterven bedreigd, omdat toeristen de dieren weg nemen van hun nestplaats. De Middellandse Zee is een van 's werelds drukste scheepvaartroutes. Olie wordt gedragen door tankers uit het Midden-Oosten naar havens in Italië en Frankrijk. Lekkende tankwagens en wassen van containers in zee dragen mee aan de watervervuiling van de Middellandse Zee. Sommige schepen vervoeren zware metalen en andere giftige materiaal. Overbevissing dreigt daarentegen ook een probleem te worden in het Middellandse Zeegebied. Meer dan 60% van alle vissoorten zijn in gevaar en zullen daardoor verdwijnen.
© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weetjes over landenHieronder staan een aantal leuke weetjes (en het zo leuke weetjes) over verschillende landen. Bijvoorbeeld wat zijn de k…
Weetjes over de AardeWeetjes over de AardeAltijd al willen weten wat nou eigenlijk de grootste stad op aarde is, wat de langste rivier is, of de hoogste berg? Op…
De vijf snelste vissoortenDe vijf snelste vissoortenVissen zijn niet alleen de meest voorkomende bewoners van de zee, maar zijn daarnaast ook de snelste bewoners. Bepaalde…
De rivieren van EuropaEuropa is geen groot werelddeel, daarom zijn de rivieren van Europa helemaal niet zo lang. Zelfs de beroemdste rivier "W…

Woestijnen van de wereldWoestijnen van de wereldEen woestijn is een heet stuk land dat zeer weinig regen, niet meer dan 200 mm per jaar, heeft. Temperaturen overdag kan…
De Atlantische OceaanDe Atlantische OceaanDe Atlantische Oceaan is 's werelds tweede grootste Oceaan. Het bevat ongeveer een kwart van het water oppervlakte van d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Assiewin, Rgbstock
  • Afbeelding bron 1: Assiewin, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Mimica, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Al71, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.