De zon - wat is het nut ervan en wanneer is hij opgebrand?

De zon - wat is het nut ervan en wanneer is hij opgebrand? De zon: in Nederland lang niet altijd te zien, maar voor iedereen een bekend verschijnsel. Maar wat is de zon eigenlijk? Waaruit bestaat de zon? Kunnen we leven zonder dit hemellichaam? Hoe oud is de zon op dit moment en houdt de zon ooit op met schijnen? Wat gebeurt er met de zon wanneer hij is opgebrand?

Wat is de zon?

De zon is het grootste hemellichaam in ons zonnestelsel. Eigenlijk is de zon gewoon een ster, maar voor de aarde wel één met een grote betekenis. De diameter is bijna 1.400.000 kilometer. Ter vergelijking: de aarde heeft een doorsnee van zo’n 12.750 kilometer. Het massa van de zon is ruim 300.000 keer groter dan de massa van de aarde en is daarmee overduidelijk het zwaarste object in dit zonnestelsel. De zon draait in ongeveer 26 dagen om zijn as, waar de aarde dit in iets minder dan 24 uur doet. De zon is gemiddeld ongeveer 149,6 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Het licht van de zon doet er ongeveer 8 minuten en 19 seconden over om de aarde te bereiken. De temperatuur op de oppervlakte van de zon ligt rond de 5800 °C. In de kern van de zon is het zelfs vele miljoenen graden.

Waaruit bestaat de zon?

De zon bestaat voor ongeveer 75% uit waterstof en voor 25% uit helium. Daarnaast bevinden zich ook nog andere stoffen in de zon, zoals koolstof, zuurstof en ijzer. Deze vormen slechts zo’n 0,15% van de zon.

Waar hebben we de zon voor nodig?

De zon geeft enorm veel lichtenergie aan de aarde. Planten maken hier dankbaar gebruik van; zij hebben zonlicht nodig om door middel van fotosynthese te overleven. Mensen maken ook gebruik van zonne-energie, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen waardoor stroom opgewekt wordt, al doen we dit nog niet zo lang op deze directe manier. Wel maken wij al eeuwen op andere manieren gebruik van de zon, bijvoorbeeld door de planten te eten die bestaan dankzij zonlicht. Ook maken mensen onder invloed van de zon vitamine D aan in hun huid. Vitamine D is belangrijk voor het verkrijgen en behouden van sterke botten en tanden en voor een goede weerstand.

Hoe oud is de zon en hoe oud kan de zon worden?

De zon is ruim 4,5 miljard jaar geleden ontstaan. In de zon wordt de aanwezige waterstof omgezet in helium. Dat betekent dat het aandeel waterstof in de zon steeds kleiner zal worden, terwijl het aandeel helium steeds groter wordt. Wetenschappers verwachten dat over ruim 5 miljard jaar alle waterstof in de zon is omgezet in helium. Dan zal de zon opgebrand zijn. Als dat is gebeurd, wordt de temperatuur van de zon hoger en zal hij opzwellen tot hij zo groot is dat hij de dichtstbijzijnde planeten Mercurius en Venus zal opslokken. De zon is dan een rode reus geworden, een type ster. Mogelijk wordt ook de aarde opgeslokt, maar dit is niet zeker. Ook als de aarde niet wordt opgeslokt, zal de temperatuur op aarde zo hoog worden dat er geen enkel leven meer mogelijk is. Uiteindelijk zal de zon waarschijnlijk een witte dwerg worden die licht uitstraalt. Daarna koelt deze ster af, dooft uiteindelijk en is dan een zwarte dwerg geworden.

Het belang van de zon

Uit het bovenstaande blijkt dat de zon helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Zonder de zon is er geen leven mogelijk op deze aarde. Ooit zal de zon zoals wij die nu kennen, niet meer bestaan. Dit zal echter nog vele jaren duren, en wat er in de tussentijd zal gebeuren en veranderen, is niet te voorspellen.
© 2013 - 2024 Muser, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis en toekomst van de ZonDe Zon is de ster die ons zonnestelsel draaiende houdt. Zonder de Zon kunnen wij niet leven op aarde. Wetenschappers heb…
De zon, ster in ons zonnestelselDe zon, ster in ons zonnestelselDe zon is het middelpunt van ons zonnestelsel. Alle planeten in ons zonnestelsel draaien erom heen. Door de zon is er le…
De evolutie van sterren: van begin tot eindeDe evolutie van sterren: van begin tot eindeEen ster ontstaat uit stofdeeltjes en gas die door middel van zwaartekracht worden samengetrokken. Hoe dit proces precie…
Wanneer stopt de zon met schijnen?Wanneer stopt de zon met schijnen?Het licht en de warmte van de zon is voor de mens op aarde van levensbelang. Als de zon stopt met "schijnen", dan is er…

Aardbevingen – hoe ontstaan ze en waar vinden ze plaats?Aardbevingen – hoe ontstaan ze en waar vinden ze plaats?Jaarlijks vinden er duizenden aardbevingen plaats. Het grootste deel hiervan bestaat uit lichte aardbevingen die geen sc…
Storm, hoge golven en witte tijgers op de NoordzeeStorm, hoge golven en witte tijgers op de NoordzeeBij storm kan de Noordzee te keer gaan als een beest. De golven komen uit verre streken en kunnen gaandeweg groeien tot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoganArt, Pixabay
  • Boek: Natuurencyclopedie. ISBN: 9789026126918
  • Wikipedia
  • http://hemel.waarnemen.com
Muser (103 artikelen)
Laatste update: 30-12-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.