De ecologische voetafdruk Nederland (ecological footprint)

De ecologische voetafdruk oftewel de ecological footprint, is het verbruik van een land of persoon uitgedrukt in hectaren. Dit kerngetal is ontwikkeld om mensen zich bewust te laten worden van hun verbruik en van de schade die zij aanrichten aan de wereld door hun consumptie.

Wat is een ecologische voetafdruk (Ecological footprint)

De ecologische voetafdruk is de druk die we op de wereld uitoefenen. Het zegt hoeveel ruimte elke inwoner van een bepaald land nodig heeft om te leven op de manier waarop zij nu leven. Hoe meer men verbruikt zoals, eten, rijden, apparatuur bezitten, hoe meer ruimte er nodig is om het te verbouwen of te maken. Als voorbeeld wil ik Amerika gebruiken die gebruiken namelijk individueel het meest. Wanneer iedereen zoals de Amerikanen zou leven zouden er vijf werelden nodig zijn om dat te kunnen bewerkstelligen. Het is eigenlijk een soort ecologische accounting, het doel is om te berekenen wat schade brengt aan de wereld en dat om te zetten in hectares die nodig zijn om de schade te compenseren of om de middelen te creëren die worden geconsumeerd.

Een ecologische voetafdruk per persoon werkt eigenlijk het zelfde als die van de hele wereld. De vragen die beantwoord moeten worden zijn:
  • Hoeveel hectare land is er nodig voor die persoon om te leven zoals die nu leeft. (voetafdruk)
  • Als iedereen op die manier leeft, hoeveel werelden hebben wij dan nodig.
  • Zijn geschatte CO2 uitstoot.

Voetafdruk van Nederland

Figuur 1 laat zien hoeveel hectare een Nederlander gemiddeld nodig heeft (Ecological Footprint). Verder laat het figuur zien hoeveel ruimte er is die Nederland bezit gemiddeld per persoon (Biocapacity). Het figuur begint vanaf 1961 en laat de vorderingen zien tot en met 2005. Zoals je kunt zien stagneert de groei van de ecologische voetafdruk wat als positief kan worden gezien, maar aan de andere kant daalt de ruimte die beschikbaar is per persoon in Nederland. Dit komt mede door de bevolkingsgroei. De voetafdruk daalt door het gebruik van groene energie en andere middelen om grondstoffen en energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan recycling of het gebruik van kunstmest waardoor er meer verbouwt kan worden op dezelfde grond.

De mensen in Nederland leven op een te grote voet. Zij verbruiken meer hectares dan zij aan ruimte hebben per persoon. Een Nederlander gebruikt gemiddeld 4 hectare teveel. Het verloop van het verbruik is de laatste jaren al positief en toch verbruiken wij meer dan 4 hectare per persoon teveel, daarnaast daalt de biocapacity per persoon. Wij gebruiken 4 keer zoveel als wij aan biocapacity hebben, die ruimte wordt dan ergens anders vandaan gehaald. De landen die ons verbruik moeten compenseren zijn meestal de ontwikkelingslanden. Als we kijken naar het aantal hectares die wij bezitten in Nederland dan gebruiken wij zelfs 7 keer zoveel als wij aan ruimte hebben. Het verschil tussen de werkelijke aantal hectaren in Nederland en de biocapacity komt door bezit van land ergens anders op de wereld, die worden wel bij de biocapacity opgeteld, maar niet bij de werkelijke grootte van Nederland

Kijk voor meer informatie of om je eigen voetafdruk te meten op: Ecological Footprint
© 2011 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verklein jouw persoonlijke watervoetprintIn Nederland gebruiken we per jaar gemiddeld zo’n 2.300 m2 liter water per persoon. Dit is twee keer de hoeveelheid wate…
Satelliet tv algemeen: Astra 19.2 en de 23.5 Astra satellietKort gezegd kijk je tv via een schotelantenne die in verbinding staat met een communicatie satelliet in de ruimte. De gr…
Wat is uw Mondiale Voetafdruk?Wat is uw Mondiale Voetafdruk?Als wereldburger gebruikt ieder voor zich een gedeelte van de beschikbare ruimte op deze aarde. Het verbruik verschilt e…
Welvaart meten: Voorbij het BBPWelvaart meten: Voorbij het BBPStavros Dimas, Eurocommissaris Milieu (2004 – 2009) zei op 20 augustus 2009 tijdens de presentatie van het beleidsrappor…

Recycling: inzamelen van gebruikt frituurvetRecycling: inzamelen van gebruikt frituurvetHet is mogelijk om op steeds meer plaatsen gebruikt frituurvet in te leveren. Het gebruikte frituurvet kan vervolgens wo…
Voordelen en nadelen van windenergie?Voordelen en nadelen van windenergie?Wind gebruiken om energie aan te maken is een milieubewuste manier om energie op te wekken. Door op deze manier energie…
Bronnen en referenties
  • http://www.ecologicalfootprint.org
Aron (60 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.