Wat is de plastic soep in de Grote Oceaan?

Veel plastic afval dat in de natuur belandt eindigt uiteindelijk in zee. Bijvoorbeeld plastic waterflesjes en speelgoed dat mensen weggooien of vergeten, eindigen in rivieren en worden dan meegevoerd naar zee. Door de stromingen in zee kan een waterflesje wat iemand in de Biesbosch van zich af heeft gegooid op stranden over de hele wereld terecht komen, afhankelijk van hoe de zeeën en oceanen het flesje meevoeren. Veel van dit drijvende plastic eindigt uiteindelijk in de Grote Oceaan, in een gebied wat in het Engels de 'Great Pacific Garbage Patch' wordt genoemd, en wat in Nederland vaak wordt aangeduid als 'plastic soep'.

Wat is de plastic soep

Plastic soep is een gebied in een zee of oceaan waar veel plastic drijft. Dit zijn grotere stukken plastic zoals flesjes, dopjes, visnetten en lijnen, plastic zakken en plastic speelgoed, maar vooral ook heel veel kleine stukjes plastic. Plastic vergaat niet, maar het valt wel uit elkaar en een groot stuk plastic vervalt tot honderden kleine stukjes plastic. Deze kleine stukjes worden ook wel microplastic genoemd. Het kan dus zo zijn dat je door de plastic soep heen vaart en niet heel veel grotere stukken plastic ziet, omdat er ontelbaar veel kleine stukjes plastic ronddrijven die minder opvallen. Doordat het plastic opbreekt tot steeds kleinere stukjes komen er allerlei schadelijke stoffen vrij, zoals bijvoorbeeld bisphenol A, PCB's en nog meer.

Al dit drijvende plastic heeft een dramatisch effect op het zeeleven. Veel vogels, vissen, zeeschildpadden en andere zeedieren zien de gekleurde stukjes plastic aan voor eten, en hebben hun magen vol met plastic. De magen van deze dieren kunnen het plastic niet verteren en afbreken en daardoor kunnen de dieren ziek worden en doodgaan. Vooral jonge dieren zijn erg kwetsbaar. En het plastic schuift omhoog in de voedselketen. Als kleine diertjes worden opgegeten door grotere dieren, en die weer door nog grotere dieren, enzovoorts, dan hoopt zich steeds meer plastic op in de magen van de grootste dieren bovenaan de voedselketen. En op deze manier komen deze schadelijke stoffen ook in terecht in de magen van mensen die deze vissen eten.

Waar is de plastic soep

Door de stromingen en onder stromingen in de zeeën en oceanen van de wereld eindigt het meeste plastic op een aantal plekken. De grootste plastic soep bevindt zich in de Grote Oceaan. Dit is de oceaan tussen Australië, Amerika (Noord en Zuid) en Oost-Azië. Er wordt geschat dat dit gebied twee keer zo groot is als de Amerikaanse staat Texas, en dat betekent dat het gebied ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland. Het plastic komt hier terecht door de oceaanstromingen, en komt dan in een soort cirkelstroming in dit gebied, waardoor het hier blijft hangen. Er zijn ook kleinere plastic soep gebieden in de Atlantische Oceaan en in de Indische Oceaan.

Kan de plastic soep opgeruimd worden?

Het opruimen van de plastic soep zou een enorm project zijn en het is nog maar de vraag of het überhaupt mogelijk is om al het plastic uit de zeeën en oceanen te vissen. Ten eerste is de hoeveelheid plastic immens, ten tweede is het gebied waarover het plastic verspreid is enorm. En ten derde behoren de oceanen niet tot het gebied van een bepaald land. Omdat het binnen geen enkele landsgrens ligt, voelt geen enkel land zich geroepen of verantwoordelijk voor het opruimen.

Er zijn allerlei organisaties die zich bezighouden met onderzoek naar de plastic soep, en hoe dit opgeruimd zou kunnen worden. Zo ook Boyan Slat, dit is een Nederlandse student met een groots idee om de plastic soep op te ruimen. Charles Moore is een van de ontdekkers van de plastic soep en zijn organisatie (de Algalita Marine Research Foundation) werkt ook hard aan onderzoek naar de plastic soep en voorlichting hierover onder het grote publiek.

Wat kan jij doen

Zorg dat je zelf niet vervuilt. Gooi geen plastic (of ander afval) op straat en in de natuur. Gooi alles netjes in een prullenbak, en als er ergens geen prullenbakken zijn kun je je afval bewaren en thuis weggooien. Als je ziet dat andere mensen afval op de grond gooien zou je ze hier op kunnen aanspreken. Een andere goede manier om plastic afval te verminderen is om minder plastic te gebruiken. Koop dus niet steeds nieuwe flesjes water, maar investeer in een goede herbruikbare fles. Vul die dan gewoon met kraanwater (of ander drinken) als je van huis gaat, en zo heb je altijd water bij je, en hoef je niet steeds nieuwe flesjes te kopen. Dit is ook nog eens goed voor je portemonnee!

Neem een boodschappentas mee als je naar de supermarkt gaat of gaat shoppen. Zo kun je de plastic tasjes bij de kassa weigeren. Probeer producten te kopen die niet in al te veel plastic verpakt zijn. Sommige koekjes bijvoorbeeld zijn allemaal los in een plastic hoedje verpakt, dan zitten ze samen in een plastic bakje, waar dan weer een plastic verpakking omheen zit. Probeer dit soort producten te vermijden, of stuur een mail naar de fabrikant met de vraag of dit niet anders verpakt kan worden. Koop je sauzen in glazen potten in plaats van plastic flesjes.En als laatste kun je zorgen dat je je plastic goed recyclet. In de meeste regio's in Nederland kun je je plastic apart inleveren in speciale containers. Deze containers staan vaak bij supermarkten, maar als je ze daar niet kunt vinden kun je even op Google zoeken waar jouw dichtstbijzijnde plastic container staat.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eiland gevormd door plastic afval in zee, Plastic SoepEen eiland gevormd door plastic afval in zee, Plastic SoepEr drijft steeds meer plastic als afval in onze oceanen en zeeën. Dit plastic valt door verwering, zonlicht en golfslag…
Plastic soep in de oceaan en zeemeerminnentranen op strandPlastic soep in de oceaan en zeemeerminnentranen op strandIn de Noordelijke Stille Oceaan drijft een gebied bijna zo groot als West-Europa met plastic. Het wordt de plastic soep…
Kunststof, milieu, inzameling en recyclingKunststof heeft als licht verpakkingsmateriaal veel voordelen. De houdbaarheid van levensmiddelen is groter als deze in…
Vervuiling door microplastics in zee: gevaren en preventieVervuiling door microplastics in zee: gevaren en preventieMilieuvervuiling en alle problematieken rond het milieu zijn anno 2018 erg actueel in het maatschappelijk debat. Wereldw…

Zes simpele dingen die jij kunt doen voor een beter milieuEen beter milieu begint bij jezelf. Dit is de slogan van een oude reclame-campagne, maar het is nog steeds hartstikke wa…
Van bio-industrie naar duurzaam vlees: oplossing dierenleed?Het meeste vlees wat tegenwoordig door de mens wordt geconsumeerd komt uit de bio-industrie. Dieren zitten opgesloten in…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.