Van bio-industrie naar duurzaam vlees: oplossing dierenleed?

Het meeste vlees wat tegenwoordig door de mens wordt geconsumeerd komt uit de bio-industrie. Dieren zitten opgesloten in kleine hokjes met weinig tot geen bewegingsruimte en worden vetgemest met sojabonen en granen totdat ze klaar zijn voor de slacht. De dieren ruiken angst en dood wanneer ze in vrachtwagens naar de slachthuizen worden gereden. Tegenwoordig wordt er in de supermarkten en in vele slagerijen ook biologisch vlees aangeboden. Dit houdt in dat de dieren een beter leven hebben gehad dan de dieren uit de bio-industrie. Zo hebben ze meer bewegingsruimte en worden ze niet vol gespoten met antibiotica. Maar is de overgang naar biologisch vlees wel de oplossing tegen het dierenleed in de vleesindustrie?

Dierenleed

Onderzoek wijst uit dat dieren zoals runderen en kippen, angst en pijn kunnen voelen. Wanneer ze opgesloten zitten in kleine hokjes is er vaak sprake van kannibalisme onder kippen, en het afbijten van staarten en oren bij varkens. Het feit dat niet-menselijke dieren angst en pijn kunnen voelen, geeft aan dat dieren kunnen lijden (DeGrazia, 2002). Er is dus werkelijk sprake van dierenleed in de bio-industrie. Wanneer een dier wordt gefokt voor de productie van biologisch vlees, zal het een minder slecht leven hebben, en zullen bovenstaande gebeurtenissen hoogstwaarschijnlijk niet voorkomen.

Gevangenschap

Volgens DeGrazia (2002) heeft een dier een goed leven wanneer het net zo kan leven als wanneer het niet in gevangenschap zou leven. Voor de bio-industrie is dit duidelijk niet het geval; het leven van geen enkel dier komt hierbij in de buurt. Wanneer het gaat om biologische vleesproductie verschillen de omstandigheden per dier. Runderen lopen een groot deel van het jaar buiten en hebben 'grote' stallen met goed voer. Voor kippen daarentegen, geldt de kip als biologisch wanneer ze binnen maximaal tien (!) kippen per m² houden (Bionext, 2013). Hier is de kans groot dat kippen vertrapt worden en elkaar opeten. Buiten moet er minimaal vier m² per kip beschikbaar zijn. Veelal is dit weidegebied, terwijl het bos de natuurlijke leefomgeving van de kip is (buurtweiden, z. d.).

Dieren in de biologische vleesindustrie leven langer dan dieren in de bio-industrie, maar beiden worden uiteindelijk gedood. Volgens DeGrazia (2002) is het voor een dier minder erg om dood te gaan dan voor een mens omdat een dier geen toekomstplannen heeft. Dit neemt niet weg dat het wel onnodig is om een dier te doden, want tegenwoordig zijn er meer dan genoeg alternatieven voor het eten van vlees.

Voeding

Dieren worden veelal gevoed met sojabonen en granen. Als de mens deze zou eten wordt er bij voorbaat dierenleed voorkomen. Bijkomend effect van weinig tot geen vlees eten is een positieve invloed op het milieu. Voor de productie van bijvoorbeeld sojabonen worden grote delen van het Amazonegebied gekapt met negatieve gevolgen voor het milieu (Vlees.nl, z.d.). Minder vleesproductie betekent minder sojaproductie, minder verlies van bos en minder dierenleed.

Conclusie

De overgang naar duurzaam vlees is niet de oplossing tegen dierenleed in de vleesindustrie. Runderen gefokt voor biologisch vlees hebben een redelijk goed leven, maar kippen daarentegen hebben nog steeds vrij weinig bewegingsruimte en er is dus nog steeds sprake van lijden. Uiteindelijk worden de dieren onnodig gedood voor de consumptie van vlees door de mens. Naast het dierenleed is er, ook wanneer het gaat om biologisch vlees, sprake van negatieve gevolgen voor het milieu. We gaan in de goede richting, maar de oplossing is pas werkelijk in zicht wanneer er weinig tot geen vlees meer wordt geconsumeerd.
© 2014 - 2024 Reneedehaas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bio-industrie, vegetariërs en de variatiesEr zijn veel verschillende manieren om vlees te houden voor de slacht. In dit artikel kunt u lezen wat voor manieren er…
Duurzaam eten betekent duurzaam kopen en kokenDuurzaam eten betekent duurzaam kopen en kokenDe trend van duurzaam leven zet zich ook door in onze keuken. Duurzaam betekent gericht op de toekomst. Eenderde van de…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Kattenvoer van scharrel- en biologisch vleesKattenvoer van scharrel- en biologisch vleesJe geeft je kat al jaren een standaardmerk dierenvoer, en eet zelf scharrelvlees of biologisch. Tot je met schrik bedenk…

Wat is de plastic soep in de Grote Oceaan?Veel plastic afval dat in de natuur belandt eindigt uiteindelijk in zee. Bijvoorbeeld plastic waterflesjes en speelgoed…
140 liter water nodig voor één kopje koffie!140 liter water nodig voor één kopje koffie!Water is de eerste levensbehoefte van mensen, dieren en gewassen. Ongeveer 70% van het aardoppervlak bestaat uit water.…
Bronnen en referenties
  • Bionext, (2013). Vragen en antwoorden over biologische kip. [Online] Geraadpleegd op donderdag 16 januari 2013, http://www.bionext.nl/consument/wat-is-biologisch/antibioticachecker/vragen-en-antwoorden-over-biologische-kip
  • Buurtweiden, (z. d.). Onderzoek van de Universiteit Wageningen: Een blije kip. [Online]. Geraadpleegd op donderdag 16 januari 2013, http://www.buurtweiden.nl/diersoorten/klein4.htm
  • DeGrazia, D. (2002). Animal rigths: a very short introduction. Oxford university press inc, New York.
  • Vlees.nl, (z. d.). Wat is soja? [Online]. Geraadpleegd op donderdag 16 januari 2013, http://www.vlees.nl/dossiers/diervoer/soja/
Reneedehaas (12 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.