Stresstest voor kerncentrale Tihange rampzalig

Stresstest voor kerncentrale Tihange rampzalig Na de kernramp van Fukushima werden alle Europese kerncentrales aan een stresstest onderworpen. Lange tijd was er in de pers kritiek op de degelijkheid van de testmethodes. Maar ondanks een weinig kritische benadering in de test, viel het resultaat voor de kernreactors van Tihange catastrofaal uit.

Welke gebreken toonde de stresstest voor Tihange aan?

  • De meest ernstige tekortkoming die in de stresstest voor de kerncentrale van Tihange werd vastgesteld, was dat er onvoldoende bescherming tegen overstromingen bestaat. Het gehele complex is onvoldoende bestand tegen een extreem hoge waterstand van de rivier de Maas;
  • bovendien kan de noodstroomvoorziening van Tihange 1 maar maximaal 7,5 uur worden gevoed met brandstof uit tankvoorraden die "aardbevingproof" zijn. Dat houdt in dat tijdens een aardbeving die niet alleen het wegennet maar ook de externe stroomvoorziening vernietigt, de installatie maar 7,5 uur gekoeld kan worden. Daarna kan de noodzakelijke koeling niet langer in stand worden gehouden. Welke desastreuze gevolgen een gebrek aan koeling kan hebben, zal iedereen zich na de kernramp in Fukushima ten volle bewust zijn.

Is de centrale in Tihange bestand tegen aardbevingen?

De mate waarin de kerncentrale van Tihange bestand is tegen aardbevingen, werd in de stresstest niet concreet bekritiseerd, maar ook daarover bestaan er gerede twijfels. Het Duitse televisiestation WDR berichtte kort na de ramp in Fukushima over tegenstrijdige informatie bij interpretatie van de limieten voor de reactors.

Terwijl beheerder Electrabel ervan overtuigd is dat zijn reactoren een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter kan doorstaan, noemt de Belgische nucleaire toezichthouder slechts een waarde van 5,9. Energieleverancier Electrabel beweert dus feitelijk dat de reactoren vier maal hogere trillingen kunnen verdragen als men bedenkt dat de Schaal van Richter logaritmisch is samengesteld.

De aardbeving van 1992 in Roermond had een kracht van 6,1. Aardbevingen van een dergelijke omvang zijn in onze contreien niet ongewoon. Of de reactors bestand zijn tegen een dergelijke aardbeving is dus zeer twijfelachtig.

De risico’s bij vliegtuigcrashes en terreuraanslagen

In het kader van de Europese stresstests werden gevaren zoals vliegtuigcrashes, terreuraanslagen of cyberaanvallen al helemáál niet onderzocht. De Belgische toezichthouder voor atoomaangelegenheden heeft deze risico’s voor Belgische kerncentrales echter afzonderlijk in kaart gebracht. Ook hierbij is het resultaat allesbehalve geruststellend te noemen. Met name van een afdoende bescherming tegen vliegtuigcrashes is er in Tihange volstrekt geen sprake.

Afwijkende mate van beveiliging

In vergelijking met de reactors 2 en 3 zijn de voorhanden beveiligingssystemen voor reactor 1 wezenlijk slechter. Veel systemen kunnen niet volledig onafhankelijk van elkaar opereren en liggen dus ver achter op de huidige standaards voor moderne reactoren.

Het mag in dat verband echter opvallend worden genoemd dat problemen het vaakst optreden bij reactor 2. Ook recente uitbreiding van de levensduur/gebruiksduur van Tihange 1 is verwonderlijk te noemen. Tihange 1 mag volgens de huidige richtlijnen drie jaar langer operationeel blijven dan Tihange 2, hoewel Tihange 1 zeven jaar ouder is. Wordt daarmee de deplorabele, vervallen staat van Tihange 2 erkend?

Weerstand tegen kernenergie groeit

Sinds de ramp van Fukushima is ook in België het protest tegen kernenergie weer nieuw leven ingeblazen. Op 17 september
2011 vond er een demonstratie met 2000 deelnemers plaats bij de kerncentrale van Tihange. Mensen uit België, Nederland en
Duitsland demonstreerden er gezamenlijk onder het motto "Straling kent geen grenzen, verzet ook niet! "
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kernenergie: de kerncentrale in Doel (België)Kernenergie: de kerncentrale in Doel (België)De kerncentrale in Doel bestaat uit 4 kernreactoren. Het kerncentralepark is gelegen in het dorpje Doel, in de haven van…
Kernenergie, wat is het precies? En kunnen we zonder?Kernenergie, wat is het precies? En kunnen we zonder?Sinds de kernramp in Fukushima worden mensen weer eens met hun neus op de feiten gedrukt: kernenergie kan levensgevaarli…
De gevaren van kernenergie en kerncentralesDe gevaren van kernenergie en kerncentralesKerncentrales vormen een gevaar voor de maatschappij en de samenleving. Althans dat beweren de tegenstanders van kernene…
Kernenergie: wat is het en wat zijn de gevaren?Kernenergie: wat is het en wat zijn de gevaren?Tsjernobyl 1986. Door een menselijke fout is een gigantisch gebied onbewoonbaar geworden. Tegenwoordig zetten steeds mee…

De reis van benzineBenzine en brandstof, voor de mensheid een normale gang van zaken. Maar wat maakt benzine nou benzine en waar komt het v…
Plofkip is beter voor het milieu dan biologische kipPlofkip is beter voor het milieu dan biologische kipDe plofkip is beter voor het milieu dan de biologische kip. Wanneer u deze stelling op een verjaardagsfeestje verdedigt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.stop-tihange.org
  • Wikipedia-artikel Tihange
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.