InfoNu.nl > Dier en Natuur > Insecten en ongedierte > De hemelboomvlinder verzorgen en kweken

De hemelboomvlinder verzorgen en kweken

De hemelboomvlinder verzorgen en kweken Samia cynthia (Hemelboomvlinder) is een prachtige vlinder om te zien. Ook de rupsen zijn mooi gekleurd en groot. Dit soort wordt dan ook vaak gekozen om op scholen te houden of mee te nemen naar school. Kinderen kunnen heel gemakkelijk voor deze dieren zorgen. Hieronder volgt een caresheet over de verzorging van deze vlinders en de rupsen. Samia cynthia ricini wordt in het Engels ook wel Ricini Moth genoemd. De ricini is een ondersoort van de Samia cynthia, wij verkopen zo nu en dan ricini maar meestal Samia cynthia. In het Nederlands heet dit soort Hemelboomvlinder. Ze komt komt van nature voor in Azië.

Uiterlijk

Dit soort vlinder is bruin, met verschillende tinten bruin en een hele mooie paarse streep langs de vleugels. Ze hebben ook gele vlekjes en lijntjes op de vleugels. Het lijfje is wit met bruin. Ze hebben een schrikoogje op hun vleugels. De vlinders worden tot wel 15 cm in spanwijdte. De rupsjes zijn ook erg leuk. Ze beginnen erg klein (0,5 cm) en groen met een heel klein beetje haar en met een zwart kopje. Als ze dan iets groter worden worden ze geel-achtig met duidelijke donkere uitstulpinkjes. Nog weer groter worden ze wit, met een geel kopje en met knalblauwe stekels en pootjes. Ze groeien heel hard, de rupsen worden wel 7 cm lang in een maand tijd.

Voedsel

De rupsjes eten ligusterblaadjes. Dat is heel erg makkelijk, want liguster is het hele jaar groen en is veel te vinden in heggen van tuinen. De volwassen vlinders eten helemaal niet. Ze hebben namelijk geen mond! Dat is dus erg makkelijk verzorgen. Een gevolg van het niet eten is dat ze ook niet lang leven. De rupsen kunnen ook gevoerd worden met een heleboel andere soorten bladeren, onder van de volgende boom- en struiksoorten: Hemelboom (Ailanthus altissima), roos en roosachtigen, gouden regen (Laburnum anagyroides) en vogelkers-achtigen (Prunus sp.). Het is aan te raden naast deze planten alsnog een beetje liguster te geven, aangezien het niet zeker is of ze uit al die planten ook echt alle benodigde voedingsstoffen kunnen halen.

Gedrag

De rupsen eten het grootste gedeelte van hun tijd. Ze zijn daarop gespecialiseerd! De rupsen vervellen ook een aantal keer: ze zetten dan hun pootjes vast op de ondergrond en lopen dan ongeveer uit hun oude huidje (die vast zit aan de ondergrond). Als ze verpoppen, spinnen ze een witte cocon in een hoekje of tussen takjes en blaadjes. Daarbinnen wordt de rups een pop. De rupsen worden ongeveer 7 cm lang voordat ze gaan verpoppen! De vlinders vliegen niet veel, de mannetjes willen het soms nog wel doen maar de vrouwtjes haast nooit. Ze leven eigenlijk alleen om te paren en eitjes te leggen. Je kan ze makkelijk oppakken, ze zullen haast nooit wegvliegen. Je mag ze NOOIT bij de vleugels vastpakken omdat die erg breekbaar zijn, je kan de vlinder wel aantikken bij de pootjes en hem zo op je hand laten stappen. De rupsen en vlinders kunnen niet bijten of steken, ze zijn geheel ongevaarlijk.

Omgevingseisen

De ideale temperatuur is ongeveer 25 °C, maar kamertemperatuur is prima.’s Nachts mag het iets koeler zijn dan overdag.
Rupsen moeten nooit te vochtig zitten, omdat ze dan problemen krijgen met infecties. Als de blaadjes die je ze geeft een beetje vochtig zijn is het goed. Je kan het beste de bladeren even onder de kraan houden voordat je ze geeft, dat is vochtig genoeg voor ze.

Een geschikt verblijf voor de rupsen is een plastic bak met veel ventilatie. Bijvoorbeeld door een deksel van gaas of een zijwand van gaas. Je kan er een bekertje water in zetten om de ligustertakjes vers te houden, maar je kan ze ook neerleggen en ze weghalen als ze verdort zijn (of opgegeten). Op de bodem leg je tissues. Je moet die 1x per dag verschonen (gewoon de oude weggooien en een nieuwe neerleggen).

De poppen kan je ophangen aan hun cocon (een draadje door het zijde van hun cocon steken), met een puntige kant naar boven. Steek het draadje door maar een paar zijdedraadjes van de pop, zodat het de vlinder niet hindert als hij eruit wil komen. De vlinders zullen uit de cocon komen door de zijde aan een kant op te lossen met een bepaald enzym uit hun kop. Ze gaan dan aan de pop hangen, pompen hun vleugels op en laten die drogen. De pas uitgekomen vlinders moeten gaas langs minstens een wand van het verblijf hebben, om aan omhoog te klimmen als ze gevallen zijn of op een of andere reden dicht bij de grond uit hun pop komen. Het verblijf voor de vlinders moet minstens 40 x 40 x 40 cm zijn, liefst nog groter. Hoe groter hoe beter.

De vlinders moeten een beetje ruimte hebben. Ze kunnen niet in een glazen of plastic verblijf, omdat ze niet door hebben dat ze daar niet doorheen kunnen. Ze gaan dan constant tegen het glas aanvliegen en beschadigen hun vleugels daarmee. Een kooi met tralies kleiner dan 2 x 2 cm is goed. Een frame met gaas eromheen is ook heel handig. Je kan zelf ook een kooi maken, door een kartonnen doos te nemen en aan de zijkant en bovenkant een gat te maken. Die dek je dan af met horregaas (bijv. te koop bij Xenos). Sommige mensen laten de vlinders vrij in een kamer, dan hebben ze natuurlijk de meeste ruimte!

Ontwikkelingsduur

  • De eitjes doen er ongeveer 10 dagen over om uit te komen.
  • De rupsjes eten 35 dagen lang, totdat ze verpoppen.
  • De pop ontwikkeld zich in 3 weken tot vlinder.
  • De vlinder leeft dan nog ongeveer 5 dagen.

Voortplanting

De mannetjes van dit soort zijn te herkennen aan de brede geveerde antennen. De vrouwtjes hebben antennen met minder ‘haartjes’ eraan. De dieren gaan bijna direct paren als ze uit hun cocon komen. Het vrouwtje verspreid feromonen waar het mannetje op af komt. Je hoeft verder niks te doen om ze te laten paren. Het vrouwtje legt wel 200 tot 300 eieren in haar leven. Het is niet de bedoeling dat de vlinders of de eitjes in de natuur losgelaten worden. Dit soort is niet Nederlands dus het kan de natuur verstoren. Als je teveel eitjes hebt om voor te zorgen kan je ze weggeven of in de vriezer doen zodat ze niet tot ontwikkeling komen.
© 2010 - 2016 Hetdierendorp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De vlinder en zijn levenscyclusDe vlinder en zijn levenscyclusVlinders zijn er in soorten en maten. En in heel uiteenlopende kleuren. Op de mens heeft de vlinder altijd een goede inv…
Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Linwood Barclay (1955 is een Canadese schrijver. 'Zonder een woord' is zijn eerste thriller. Ondertussen zijn er al vers…
Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën zijn prachtige bloemen die erg populair zijn om in huis te plaatsen. Met de juiste verzorging en de juiste st…
Rashonden: VlinderhondjeRashonden: VlinderhondjeHet Vlinderhondje is een klein, actief en vrolijk hondje met opvallende oren. Deze oren hebben de vorm van een vlinder w…
De Monarch vlinderDe Monarch vlinderHoe vinden ze de weg? Dat is de vraag die vele mensen bezig houdt die de meer dan 3000 km lange vlucht van de Monarch vl…
Bronnen en referenties
  • http://www.ongewoonongewerveld.nl

Reageer op het artikel "De hemelboomvlinder verzorgen en kweken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Hetdierendorp
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!