Mieren, zeer nuttige dieren maar hou ze wel buitenshuis

Mieren, zeer nuttige dieren maar hou ze wel buitenshuis Mieren zijn zeer nuttige dieren. Wanneer mieren in de tuin aanwezig zijn en je er niet teveel last van hebt is het verstandig om de mieren hun gang te laten gaan. Mieren vangen insecten en ruimen onder andere dode diertjes in de tuin op. Ze doen in dat opzicht goed werk. Toch kunnen mieren flink overlast veroorzaken zowel buiten als binnenshuis. In dat geval is aanpakken van het probleem wel nodig. Van welke mieren hebben we in Nederland het meeste last en hoe pak je het mieren probleem aan.

Nuttige dieren

Mieren zijn dus nuttige dieren. Het zijn jagers die de tuin zoveel mogelijk vrij van insecten houden. In Nederland hebben we over het algemeen geen grote problemen met mieren maar soms kan de overlast wel zo groot worden dat het probleem moet worden aangepakt. In de tuin kunnen als gevolg van het graven van de mieren tegels gaan verzakken maar ook binnenshuis kunnen mieren zeer vervelend zijn. Sommige mieren kunnen vervelend steken of ziekten overbrengen.

De meest voorkomende soorten mieren in Nederland

Wegmieren of zwarte mieren

Er bestaan duizenden soorten mieren maar in Nederland hebben we over het algemeen last van enkele soorten. De meest voorkomende mierensoort en dus meest bekende mieren is de Wegmier, ook wel zwarte mier genoemd. Wegmieren kom je over het algemeen tegen in zachte ondergrond en onder straatstenen maar ook in metselwerk of onder boomschors. Dit zijn de mieren die je in alle tuinen en gewoon op straat tegenkomt. Hoopjes zand tussen de tegels in duiden op een ingang van een nest. De werksters zoeken in enorme aantallen de omgeving af naar voedsel. Deze werksters worden ongeveer vier tot vijf millimeter groot. Koninginnen worden wel anderhalve centimeter groot. Wanneer ze iets eetbaars tegenkomen wordt het meegenomen naar het nest. Van alles wat ze eten worden ze het meest aangetrokken door zoetigheid. Als een mier iets te eten gevonden laat het een geurspoor achter zodat ook andere mieren dit voedsel kunnen vinden. Wanneer een mier in de woning iets te eten vindt is het een kwestie van tijd voor er een lange kolonne mieren te zien is die dwars door de woning marcheert van en naar het voedsel. Zorg er dus voor dat eten niet makkelijk te bereiken is voor mieren en ruim alle gemorste zoetigheden direct op.

Faraomieren

Faraomieren komen ook regelmatig voor in Nederland en zijn vervelender dan de Wegmieren. Deze Faraomieren zijn lichtbruin van kleur met een zwarte buik en zijn kleiner dan de Wegmieren. De werksters worden een tot twee millimeter groot. De koningin wordt ongeveer 6 millimeter groot. De favoriete plek voor Faraomieren om hun nest te maken is in verwarmde gebouwen. Ze komen dan ook veel voor in flats, ziekenhuizen en hotels. Ze eten voornamelijk rottend organisch materiaal waardoor ze schadelijke ziektekiemen meenemen. Omdat deze mieren overal komen kunnen deze ziektekiemen makkelijk overgebracht worden op ons voedsel of andere plekken waar wij ze weer kunnen oppikken.

Rogers mieren

De Rogers mieren zijn ongeveer even groot als de Faraomieren maar hebben een andere kleur. Ze zijn roder van kleur en hebben geen zwart achterlijf. Deze mieren hebben een scherpe angel en kunnen daardoor dus aardig steken. Rogers mieren hebben een voorkeur voor warme vochtige plaatsen om hun nest te maken. Ze komen dan ook veel in woningen voor. Los zittende tegels en ruimtes bij afvoerpijpen zijn perfecte nest plekken voor deze mieren.

Hoe houdt je mieren buiten de deur

Mieren komen af op zoetigheid. Wanneer er iets eetbaars is gevonden lopen de werksters niet alleen in een rechte lijn naar het gevonden voedsel toe maar ook de hele omgeving wordt weer afgezocht naar nog meer eten. Zo kan het gebeuren dat mieren op meerdere plekken tegelijk in de woning voedsel vinden. Omdat mieren overal komen en zo ziektekiemen oppikken kan het een gevaar voor de gezondheid opleveren. Je weet immers nooit waar ze geweest zijn.

Om de kans op mieren in huis zoveel mogelijk te beperken is het zaak om gemorst voedsel direct op te ruimen, maak het aanrecht en gebruikte keukenapparatuur direct schoon en dek voedsel goed af. Ook het eten van huisdieren kan mieren aantrekken dus zorg ervoor dat mieren hier niet bij kunnen of haal het weg wanneer je huisdier klaar is met eten.

Mieren vinden altijd wel een weg om de woning binnen te komen maar om het ze zo moeilijk mogelijk te maken is het goed om alle naden, kieren en gaten goed dicht te maken.

Mieren bestrijden

Mieren zijn redelijk goed te bestrijden tenzij ze, zoals de Faraomieren en Rogers mieren goed kunnen, hun nesten in gebouwen hebben gemaakt op plekken waar ze niet goed te bestrijden zijn. Daarnaast moet je goed oppassen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen binnenshuis, zeker wanneer je niet de juiste kennis hierover in huis hebt.

Mieren zelf bestrijden

Er zijn diverse manieren om mierennesten te bestrijden.
Een milieu- en diervriendelijke oplossing is het strooien van speciaal poeder dat is gemaakt van knoflook. De mieren hebben hier een enorme hekel aan en zullen bij regelmatig gebruik een andere plek gaan zoeken voor het nest of in ieder geval andere uitgangen gaan maken en gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het geen kwaad kan voor de mieren, jezelf en huisdieren.

Vaak wordt er ook kokend water op een mierennest gegoten. Dit is ook niet de oplossing om dat een mierennest te diep zit om bereikt te worden door dit hete water. Alleen de mieren die zichtbaar zijn of boven in het nest zitten gaan hierdoor dood. Het is dus maar een tijdelijke oplossing. Een mierennest deels uitgraven en dan kokend water erop gooien is ook niet echt een optie omdat de mieren direct alle eitjes gaan verplaatsen wanneer het nest wordt verstoord zodat het probleem zich verplaatst.

Er zijn wel spuitbussen en poeders te koop die gebruikt kunnen worden om de mieren te bestrijden. Dit is zeker effectief maar je moet goed oppassen met het gebruik ervan omdat dit ook gevaarlijk kan zijn voor jezelf of huisdieren. Lees dus voor het kopen altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing door.

Professionele hulp

Lukt het niet om zelf het mieren probleem op te lossen dan is het verstandig om een expert in te schakelen die de mieren komt bestrijden. Dit is in het geval van Faraomieren vaak de beste keuze. Deze experts weten precies hoe de mieren aangepakt moeten worden en hebben alle nodige kennis in huis over de bestrijdingsmiddelen.

Mieren zijn er altijd

Ook al zijn alle mieren in de tuin en huis uitgeroeid, het is een kwestie van tijd voor er weer mieren verschijnen maar dit is normaal gesproken geen probleem. Nogmaals, mieren zijn nuttige dieren maar wanneer het een echt probleem wordt is actie wel geboden.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mieren ze komen uit de kleinste hoekjes en kieren. Buiten, binnen, ze zitten overal. Vooral de vliegende mieren kunnen e…
Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren zijn kleine insecten die als zeer ongenode gasten kunnen worden gezien. Mieren kunnen goed preventief geweerd wor…
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…
Mierenplaag: wat te doen bij een mierenplaag of overlast?Mieren in de keuken. Het kan geen kwaad, maar aangenaam is het niet. Wat te doen als de kriebelbeesten je keuken dreigen…

Vlooien in de tuin verwijderen en verjagenVlooien in de tuin verwijderen en verjagenUw huis of appartement is niet de enige plaats die met een vlooienplaag te kampen kan krijgen. Ook uw tuin is onderhevig…
De vlucht van de MonarchvlinderDe vlucht van de MonarchvlinderDe vlucht van de Monarchvlinder is wel heel bijzonder te noemen: deze vlinder maakt jaarlijks een vlucht van ongeveer 30…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.