De vlucht van de Monarchvlinder

De vlucht van de Monarchvlinder De vlucht van de Monarchvlinder is wel heel bijzonder te noemen: deze vlinder maakt jaarlijks een vlucht van ongeveer 3000 kilometer. Het tijdstip waarop de vlinders vertrekken, is heel belangrijk. De tweede generatie die verder is gevlogen, leeft korter dan de overwinterde vlinders. Er sterven jaarlijks miljoenen vlinders door de mens:

De Monarchvlinder

De vlucht van de Monarchvlinder is wel heel bijzonder te noemen: deze vlinder maakt jaarlijks een vlucht van ongeveer 3000 kilometer. Het is een dagvlinder die vliegt van maart tot en met september. De vlinder overwintert in de bergen ten westen van Mexico City. Miljoenen vlinders zitten hier bij elkaar en hebben hier de hele winter gezeten, van september tot maart. De vlinders kleven aan de bomen en zien eruit als grote trossen met vlinders. Op de grond liggen vaak dode vlinders dier de winter niet hebben overleefd. De vlinder zet gedurende de winter de stofwisseling op een laag pitje, hierdoor verbruiken ze nauwelijks energie en komen zo de winter door. Gedurende de winter eten ze niet, wel drinken ze af en toe wat water. Wanneer het in maart warmer word en de eerste zonnestralen de aarde goed verwarmen, word de vlinder wakker en paren ze met elkaar. En dan begint dan aan zijn lange reis naar het noorden.

Het vertrek

Het tijdstip waarop de vlinders vertrekken, is heel belangrijk. Ze mogen niet te vroeg vertrekken, want dan zijn er nog niet veel zijdeplanten. De zijdeplanten zijn belangrijk omdat de vrouwtjes daar hun eitjes op af zetten. Wanneer ze te laat vertrekken, redt de laatste generatie vlinders het niet meer tot aan het Noorden en weer terug. De vlinders die vanuit het zuiden vertrekken, hebben ruim acht maanden geleefd en gepaard voordat ze vertrokken. Vervolgens leggen de vrouwtjes onderweg de eitjes op zijdeplanten.

Volgende generatie

De eitjes die onderweg zijn gelegd op de zijdeplanten, komen na vier dagen uit. De rupsen vreten zich vol en na 13 tot 22 dagen verpoppen de rupsen zich. Als pop zijnde moet de rups nog twee weken wachten. Daarna komt de pop uit en een nieuwe vlinder komt tevoorschijn. De vlinder pompt bloed door zijn vleugels en laat deze aan de lucht drogen, Zodra de vleugels droog zijn, kan de vlinder vliegen. De nieuwe generatie vlinders vliegt vervolgens verder naar het zuiden. Dit doen ze op instinct en dit instinct word van generatie op generatie doorgegeven.

Tweede generatie

De tweede generatie die verder is gevlogen, leeft korter dan de overwinterde vlinders, die het acht maanden hebben volgehouden De nieuwe generatie leeft ongeveer een week of zes. In die periode moeten ze verder naar het zuiden trekken, eten en paren. Daarna worden er eitjes gelegd en sterft de generatie vlinders. De hele cyclus van het uitkomen van de eieren, rupsen, poppen en nieuwe vlinders begint dan weer opnieuw Dit herhaalt zich gedurende de hele reis van noord naar zuid drie tot vier keer.

Aangekomen in het noorden

De derde of vierde generatie vlinders is op hun instinct aangekomen in het noorden van Amerika, en verspreiden zich daar. Ook verspreiden ze zich in het zuiden van Canada. Hier leven de vlinders gedurende weken totdat het tijd is om weer terug te gaan naar het zuiden. Aan het einden van de zomer eten de vlinders zich helemaal vol met nectar en beginnen hun reus terug naar het zuiden. Deze vlinders plantten zich niet meer voor maar eten onderweg ook nog extra. Eenmaal aangekomen in het zuiden, zoeken ze de bossen met oyameldennen op, waar ze zich aan vast klampen en zo overwinteren

Sterfte van de vlinders

Door houtkap van de oyameldennen ontstaan er open vlakte in de bossen die voor kou zorgen. Hierdoor sterven er jaarlijks veel vlinders. Dit kunnen jaarlijks miljoenen vlinders zijn die hierdoor sterven. Ook word het overwinteringsgebied steeds kleiner door houtkap, wat ervoor zorgt dat ze steeds kwetsbaarder worden. Er zijn daarom reservaten aangelegd, waar helaas ook nog hout word gekapt maar wel een stuk minder. De monarchvlinder is nog niet uitgestorven, maar wanneer het zo door gaat, gebeurt dit helaas wel. Hopelijk is de monarchvlinder te redden.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vlindertrek: kleine diertjes, grote afstandenEen trekvlinder van enkele centimeters kan afstanden afleggen van wel honderden kilometers. Zo heeft een distelvlinder o…
Vlinder – Distelvlinder op Waddeneiland AmelandVlinder – Distelvlinder op Waddeneiland AmelandDe distelvlinder is een prachtige kleurige dagvlinder die ook op Ameland vliegt, het ene jaar in grote aantallen en het…
De Monarch vlinderDe Monarch vlinderHoe vinden ze de weg? Dat is de vraag die vele mensen bezig houdt die de meer dan 3000 km lange vlucht van de Monarch vl…
Meer vlinders in de tuinMeer vlinders in de tuinVlinders geven tuinbezitters extra plezier in de tuin. Het is een vrolijk gezicht om vlinders van allerlei soorten en kl…

Mieren, zeer nuttige dieren maar hou ze wel buitenshuisMieren, zeer nuttige dieren maar hou ze wel buitenshuisMieren zijn zeer nuttige dieren. Wanneer mieren in de tuin aanwezig zijn en je er niet teveel last van hebt is het verst…
Pissebedden in huis? Wat kun je er tegen doenPissebedden in huis? Wat kun je er tegen doenPissebedden, kleine kriebelende grauwe beestjes. Je vindt ze, meestal in grote groepen, op donkere vochtige plaatsen in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yolanda, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Monarchvlinder (hier staan prachtige foto's van de vlinder)
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.