De vampiermot, een lugubere geëvolueerde bloedzuiger

De vampiermot, een lugubere geëvolueerde bloedzuiger De vampiermot is nog niet zo lang geleden ontdekt. De ontdekking van deze diersoort vond plaats in 2008 in Siberië. Waarschijnlijk is deze bloezuiger geëvolueerd uit een tamelijk onschuldig soort mot die alleen fruit eet (Calyptra thalictri). De vampiermot is een notoire bloedzuiger en boort met zijn harde roltong - die voorzien is van weerhaken- zonder pardon onder de huid van zoogdieren. Hij zuigt niet uit een wond die reeds open is, maar steekt met zijn harde tong zelf door huid heen. De vampiermot is dus de enige vlindersoort van wie mens en dier wel iets te vrezen heeft, hoewel hij niet gevaarlijk is. Omdat het lugubere motje nog niet zo lang geleden is ontdekt, is er nog niet veel over bekend. Het zijn slechts kleine afwijkingen in vleugelpatroon waaraan de vampiermot te herkennen is. De Calyptra Thalictri, de voorvader van de vampiermot, leefde oorspronkelijk in Maleisïë. Hij is gaandeweg verder getrokken naar Midden en Zuid Europa en vandaar uit terecht gekomen via Scaninavië (n 2000 is de vampiermot gespot en Zweden en Finland) in Siberië waar hij muteerde van fruiteter tot bloedzuiger.
De vampiermot ziet er onschuldig uit, maar schijn bedriegt. Hij kan voor wel degelijk voor veel ongemak zorgen.

De vampiermot drinkt bloed van:

  • Mensen
  • Gewervelde dieren

Hoe de vampiermot te werk gaat met zijn tong

De vampiermot boort zich met zijn tong als een drilboor in de huid van een zoogdier. Normaal gesproken is dit voor insecten moeilijk, zoals voor bijvoorbeeld de mug. Maar de vampiermot heeft een geavanceerde tong die speciaal ontwikkeld lijkt te zijn om zich te boren in de huiden van zoogdieren. En dan zijn het niet de minste zoogdieren waarop zij azen, met gemak steken ze hun tong in de huid van een runddier. De harde tong van de vampiermot lijkt op een slurf die in tweeën gesplitst is. Wanneer de tong de huid doorboort maakt de vampiermot een wrikkende beweging met zijn tong om diep in de huid te boren. De bloeddruk van het zoogdier levert de tong van de vampiermot de kracht om de weerhaken van zijn 'slurf' te gebruiken, zodat de vampiermot stevig vast kan blijven zitten. Hij is in staat een uur lang bloed te drinken.

Wetenschappers veronderstellen dat de vampiermot, vóór zijn evolutie tot bloedzuigende mot, hetzelfde systeem tot doorboren heeft geoefende op fruit. Het uitbreiden van de techniek van het doorboren van fruit naar het doorboren van zoogdierenhuid is dan een natuurlijke uitbreiding van deze vaardigheid. Net als bij muggen zijn het de vrouwtjes die steken, de mannetjes missen de vaardigheid en instinct.

Luguber maar niet gevaarlijk

Het is een nare en lugubere gebeurtenis wanneer de huid van de mens door dit vampierachtige insect wordt doorboord. Hoewel de aanval onprettig is en voor napijn zorgt, is er verder geen gevaar. Wanneer een mens gestoken is door de vampiermot en de mot heeft bloed gedronken, zal de huid rood en pijnlijk aanvoelen voor een paar uur. De wond is meer zichtbaar en de huid is meer opgezwollen dan wanneer men gebeten is door een mug.
© 2010 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oeros: een uitgestorven rundersoortDe oeros: een uitgestorven rundersoortDe oeros was een grote rundersoort die enkele honderden jaren geleden leefde. Hij had grote horens en een dikke vacht. Z…
De hoogontwikkelde intelligentie van de walvisDe hoogontwikkelde intelligentie van de walvisWalvissen zijn de grootste (zoog)dieren die op aarde leven. Naast zijn grote lichaamsformaat hebben zij enorme hersenen.…
Het eetgedrag en levenswijze van de uitgestorven mosasaurusHet eetgedrag en levenswijze van de uitgestorven mosasaurusDe mosasaurus was een enorm reptiel uit de prehistorie. Hij heeft de naam "mosasaurus" gekregen vanwege zijn oorsprong.…
De Andescondor, de grootste roofvogel op aardeDe Andescondor, de grootste roofvogel op aardeDe Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde.…

Luizen, hoe komen we er aan en hoe komen we er af?Luizen, hoe komen we er aan en hoe komen we er af?Bij veel mensen lopen de rillingen over de rug bij de gedachte aan luizen en het begint dan vaak meteen te jeuken op het…
Mug is niet gek op lekker bloed, maar wel op tenenEen prikkende en zoemende mug. De mug verstoort niet alleen vaak mensen hun nachtrust, hij brengt ook ziekten over. En v…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • National Geographic
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.