Bedwantsen: bestrijden, voorkomen en herkennen bedbugs

Bedwantsen: bestrijden, voorkomen en herkennen bedbugs Bedwantsen bestrijden is geen sinecure. Bedwantsen bestrijden kan het beste gedaan worden door een deskundige. Nog beter kun je voorkomen dat je bedwantsen krijgt. Bedwantsen zijn insecten die behoren tot de wantsen. Een volwassen bedwants is ongeveer 4-6 mm groot (ongeveer zo groot als een appelpitje) en heeft een breed ovaal afgeplat lichaam (zie foto). Een bedwants is geelbruin tot roodbruin na het opzuigen van bloed. Een bedwants zuigt bloed op van warmbloedige dieren en de mens. Een bedwants die lange tijd geen bloedmaaltijd heeft gehad, kan bijna doorzichtig zijn.
Beet van een bedwants op een hand / Bron: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Beet van een bedwants op een hand / Bron: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen, ook wel bekend als bed bugs, imex lectularius en wandluizen, zijn insecten die behoren tot de wantsen. Bedwantsen kun je gemakkelijk herkennen door hun uiterlijke verschijning. Bedwantsen zijn 5 tot 6 millimeter lange roodbruine tot bruine bloedzuigende parasieten die zich voeden met het bloed van warmbloedige dieren en de mens. Ze hebben een breed, ovaal en afgeplat lichaam. De bovenste laag van het lichaam van een bedwants is bedekt met korte goudgele beharing, hetgeen hem een gestreepte indruk geeft. Deze lastpakken leven in en rond bedden.

Overdag verschuilen ze zich in en achter het bed en in de matras en 's nachts, bij voorkeur net voor zonsopgang, komen ze tevoorschijn en voeden ze zich aan de slapende mens door ze te steken en zich vol met bloed te zuigen. De steken van een bedwants kunnen hevig jeukende bulten veroorzaken. Dit komt doordat de bedwants bij het steken en bloedzuigen tegelijk verdovende en antistollende stoffen injecteert. De bedwants is een moeilijk te bestrijden beestje; hij verstopt zich zeer effectief en kan zich lang zonder voedsel redden als de gastheer verdwijnt. Ze kunnen maar liefst 1 tot 1,5 jaar overleven zonder een bloedmaaltijd nodig te hebben.

Bedwantsen herkennen: kenmerken

Bedwantsen kun je herkennen aan de hande van de volgende kenmerken:
  • Kleine, platte insecten.
  • Roodbruine kleur.
  • Ovaalvormig lichaam.
  • Zichtbare antennes.
  • Korte, gekartelde haren op het lichaam.
  • Volwassenen zijn ongeveer 5 tot 7 millimeter lang.
  • Nymfen (jonge bedwantsen) zijn kleiner en lichter van kleur.
  • Ze hebben een kenmerkende zoete, muffe geur.
  • Voeden zich met bloed van mensen en dieren.
  • Verstoppen zich in scheuren en kieren in bedden, meubels en muren.
  • Laten kleine bloedvlekken en zwarte puntjes achter op lakens en matrassen (uitwerpselen).
  • Kunnen beten op de huid achterlaten, meestal in rijen of clusters.
  • Veroorzaken jeuk en huidirritatie.
  • Verplaatsen zich snel en zijn nachtdieren.
  • Kunnen zich snel voortplanten en een plaag vormen als ze niet worden bestreden.

Bedwantsen terug van weggeweest

In vroegere tijden was de bedwants een groot probleem, toen mensen nog in armoedige omstandigheden leefden. Door verbeterde woonomstandigheden is hij na de Tweede Wereldoorlog in gematigde streken een zeldzaam verschijnsel geworden. Sinds 1995 neemt het aantal bedwantsinfestaties wereldwijd echter toe, ook in Europa. De toename is te wijten aan toenemende resistentie van de bedwants tegen de gebruikte bestrijdingsmiddelen. De verspreiding van dit insect vindt plaats door toenemend internationaal reisverkeer. Een bedwantsenplaag in een hotel in een ver land kan bijvoorbeeld worden verspreid door kleding en koffers mee te nemen naar een andere locatie. Het komt vaak voor dat reizigers vanuit een 'besmet' hotel of ander verblijf in warme gebieden, zonder het te weten bedwantsen in hun bagage meenemen naar huis. En dan zijn de rapen gaar.

Beten van een bedwants / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Beten van een bedwants / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen dat je last krijgt van bedwantsen is belangrijk. Deze insecten reizen mee vanuit andere delen van de wereld, in bagage: kleding, koffers, tassen, enz. Ze kunnen zich goed verstoppen in naden van kleding. Als je reist, houd je koffer dan gesloten en apart. Zet je koffers en tassen niét op de grond in de buurt van het bed, maar op een rek op enige afstand van muren en bed. Je kunt je bagage ook in de badkamer op de tegels of in het bad neerzetten. Het is voorts raadzaam in hotels of appartementen het beddengoed na het slapen te inspecteren op bloedvlekjes en andere zaken die de aanwezigheid van bedwantsen verraden, zoals uitwerpselen en restanten van de vervellingen die plaatsvinden als de bedwants tijdens de ontwikkeling van het ene stadium in het andere stadium uiteindelijk volwassen wordt. Bedwantsen kun je ook ruiken (als er genoeg aanwezig zijn), doordat ze een typische wasachtige (zoete) geur verspreiden. Controleer bij thuiskomst je koffer zorgvuldig en was - indien mogelijk - de inhoud op 60 graden.

Bedwantsen bestrijden

Ongediertebestrijder inschakelen

Bedwantsen in huis? Bel direct een bedrijf dat ongedierte bestrijdt. Een gecertificeerd bedrijf kan verschillende methoden gebruiken om ruimtes en meubels bedwantsvrij te maken. Bijvoorbeeld door blootstelling aan hitte (≥ 60ºC) of aan koude (< -14ºC minstens 48 uur) en schoonmaken met warm water (> 50ºC).

Maatregelen

Bedwantsen bestrijden is geen sinecure. Bedwantsen kunnen zich goed verstoppen (ze kruipen onder plinten, in plooien van het beddengoed en in zomen, achter en onder het bed, achter het behang, in kasten en laden, enz.), ze kunnen wel langer dan een jaar overleven zonder een bloedmaaltijd nodig te hebben en bedwantsen blijken steeds meer resistent tegen insectenverdelgers. Door de volgende maatregelen in acht te nemen, kun je bedwantsen bestrijden:
  • Was alle kledingstukken en al het beddengoed op 60 graden of heter, stomen kan ook. Bij een hevige plaag kan overwogen worden om matrassen, beddengoed en kleding te vernietigen.
  • Daarna moet gif gebruikt worden (hoewel vaak resistentie bestaat tegen een aantal middelen) teneinde alle nesten en levende parasieten te bestrijden, die zich in naden en kieren verschanst hebben. Je kunt hiervoor het beste een gespecialiseerd en gecertificeerd verdelgingsbedrijf inschakelen. Deze werken soms ook met geurhonden om de bedwants op te sporen.
  • Als je zelf gif gebruikt, dan moet je dat ten minste 2 keer gebruiken met tussenpozen van 4-20 dagen, aangezien niet altijd alle eitjes en nymfen in een keer geëlimineerd worden.
  • Voorts dienen kieren en gaten gedicht te worden met goede kit. En alle oppervlakten moeten vlak en schoon zijn. Verwijder loszittend behang. Vervang dekens, kussens en matrassen. Verwijder tapijt of reinig deze goed. Loszittend tapijt goed vastmaken.

Toekomstige bestrijdingsmiddelen

Mogelijk dat in de (nabije) toekomst iets te verwachten valt van fysische bestrijdingsmiddelen zoals silicaten (zouten van silicium) waar feromonen (een signaalmolecuul) aan toegevoegd zijn. Deze silicaten absorberen vetten op het lichaam van de bedwants. Hij kan daardoor geen vocht meer vasthouden, waardoor deze uitdroogt en sterft.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vragen over bedwantsen, bedbugs en wandluisBedwants, bedbug of wandluis, er zijn een heleboel benamingen voor dit kleine kevertje. Bedwantsen behoren tot de groep…
Bedwantsen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?Bedwantsen, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?De bedwants is al enkele jaren aan een opmars bezig. De bedwants is een heel klein beestje, dat onder andere leeft van h…
Bedwantsen, een wereldwijd groeiend probleemBedwantsen, een wereldwijd groeiend probleem. Kleine, ziekmakende vampiertjes die tijdens de nachtrust in bed kruipen om…
Bedbugs bestrijden, hoe doe u dat?Bedbugs bestrijden, hoe doe u dat?Bedbugs of bedwantsen zijn kleine insecten, parasieten, die een ware plaag in huis kunnen vormen. Ze verschuilen zich gr…

Mieren: bestrijden in huis en mieren verjagen uit de tuinMieren: bestrijden in huis en mieren verjagen uit de tuinHoe kun je het beste op een natuurlijke manier mieren bestrijden in huis of verjagen uit de tuin? Zodra de lente aanbree…
Mieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaagMieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaagMieren in de tuin of rondom het huis zorgen voor geen al te grote hinder, maar toch zijn ze enorm vervelend. Deze kleine…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Content Providers(s): CDC Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Bed bugs. http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/btxt/bed-bugs-bedwants.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 23 juli 2015)
  • Doggett SL, Dwyer DE, Peňas PF, Russell RC. Bed Bugs; Clinical Relevance and Control Options. Clin Microbiol Rev 2012;25:164-92
  • T.A.M. Hekker. Bedwantsen, terug van weggeweest. Infectieziekten Bulletin. 2013 | Jaargang 24 | Nummer 4 | 103-106
  • Thecla A.M. Hekker. Vakantieziekten door geleedpotigen: epizoönosen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A8040
  • Thuisarts. Bedwantsen. https://www.thuisarts.nl/bedwantsen (ingezien op 12-7-2023)
  • Afbeelding bron 1: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-07-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.