Maden in vuilnisbak, kliko of container

Maden in vuilnisbak, kliko of container Maden zijn de larven van vliegen of muggen. In een vuilnisbak, kliko of container komen vooral in de warme zomermaanden veel maden voor. Deze komen er terecht doordat vliegen eitjes leggen tussen het afval. Vliegen hebben een voorkeur voor warme en vochtige plaatsen waar voedselresten of mest ligt. Maden kunnen erom veel eten en ook zeer snel groeien. Van eitje tot vlieg duurt slechts twee weken. Maden verspreiden een vieze lucht. Alleen daarom al is het beter om maden uit de vuilnisbak te bestrijden.

Maden van vliegen

Vaak denken we dat er ontzettend veel vliegen rond vliegen, want vooral in de zomer komen we ze overal tegen. Moet je eens bedenken dat al die vliegen slechts 15 procent van hun totale populatie vormen! De rest bestaat allemaal uit eitjes, maden of poppen. Maden zijn de larven van een vlieg. Een volwassen vlieg kan wel tot 1.000 eitjes leggen. Deze worden op voedselrijke en vochtige plaatsten gelegd. Daarbij zoeken ze ook de warmte op. Vaak is dit voedsel, mest of een pas dood dier. Maar ook in open wonden legt de vlieg wel eens eitjes.

Afhankelijk van de warmte komen de eitjes al na enkele uren uit. Hieruit kruipen kleine witte maden die zich tegoed doen aan het voedsel om hen heen. De made vervelt tweemaal. Daarna vervelt de made in een pop. Vanaf zeven dagen na het uitkomen uit het ei kan de pop al uitkomen als vlieg. Dit proces kan ook langer duren. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller dat het gaat.

Hoe komen maden in een vuilnisbak, kliko of container?

Een vuilnisbak die niet goed sluit of open staat is direct toegankelijk voor vliegen. Maar ook wanneer de vuilnisbak dicht is kunnen vliegen in en uit vliegen wanneer deze even open gaat. De vlieg ruikt met zijn voelsprieten. Hij kan geuren waarnemen over een afstand van meer dan 600 meter. Daarbij kan de vlieg razendsnel de locatie bepalen en erheen vliegen.

Het is voor een vlieg dan ook helemaal niet moeilijk om in een vuilnisbak te geraken. Vooral wanneer de vuilnisbak vochtig en warm is, wordt het een aantrekkelijke broedplaats voor vliegeneitjes. Voorwaarde is wel dat er voedselresten of mest in de vuilnisbak zitten. En die zitten er in nagenoeg iedere vuilnisbak of gft-container. De eitjes komen sneller uit dan dat de vuilniswagen het vuilnis komt halen: bij hoge temperaturen kruipen er al na enkele uren maden vanuit de eitjes.

Herkennen van vliegenlarven

De made (larve) van een vlieg worden soms makkelijk verward met maden van andere insecten. Over het algemeen kunnen we zeggen dat vliegen hun eitjes in afval leggen. Zo leggen kevers hun eieren in water of op planten. Maden in een vuilnisbak zijn dus afkomstig van de vlieg. Welke vlieg dit is kan vaak moeilijk gezegd worden aan de hand van de made. Vliegenmaden kunnen zeer snel groeien, vooral onder ideale omstandigheden.

Ze stinken

Maden stinken, dat weten we allemaal. Ga maar eens bij een madenkwekerij kijken (lees: ruiken). Daar worden maden gekweekt voor de verkoop. Vooral vissers maken gebruik van maden als lokaas. Maden stinken omdat ze afval eten. Door te eten produceren ze ontlasting. Ontlasting stinkt nou eenmaal altijd harder dan het voedsel. Bovendien kruipen maden door hun eigen voedsel. Vaak bestaat dit voedsel uit rottend vlees. Vissers laten maden altijd een tijd door maïsmeel kruipen. Dit haalt de ergste stank van ze af.

Moet je maden uit een vuilnisbak verwijderen?

In de natuur zijn maden nuttig: ze breken dood weefsel af. Een kilo maden dat zich geheel volvreet met een dood dier weegt na een week ruim 300 kilo. Dit geeft aan hoeveel maden daadwerkelijk kunnen eten en opruimen. In een vuilnisbak kunnen de maden ook aardig wat weg eten. Bijna al het voedsel wat ze tegenkomen wordt opgegeten. Vooral vleesresten zijn aanlokkelijk voor de made. Made verpoppen onder de juiste omstandigheden vrij snel, en komen dan uit als vlieg. Deze vliegen verlaten de vuilnisbak via een kier of bij het openen van de bak.

Maden verspreiden een sterke ammoniakachtige lucht waarvan je maag omdraait. Alleen al voor de walgelijke geur is het beter om maden in een vuilnisbak te voorkomen. Ook verspreiding van vliegen rondom de woning moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Er kan een ware vliegenplaag ontstaan.

Mottenballen voorkomen grotendeels dat vliegen op de vuilnisbak afkomen. Ze kunnen in een panty aan de binnenkant van de bak worden vastgezet, bijvoorbeeld aan het deksel. Door de panty aan het handvat te knopen kunnen de mottenballen ook tijdens het ledigen van de bak gewoon blijven zitten. Verpak etensresten liever eerst in krantenpapier en zet de vuilnisbak of container niet in de volle zon. Wie op vakantie gaat kan beter zorgen voor een lege vuilnisbak en/of container. Spuit de container na ledigen schoon met water en wat groene zeep.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bestrijd je maden in de containerMaden, niemand houdt er van maar soms komen ze in je container terecht. Zeker in de zomer als het warm en broeierig weer…
Hoe bestrijd ik maden in mijn container?De containers zijn voor velen een doorn in het oog. Ze zien er niet uit en nemen veel ruimte in beslag. Als de container…
Wondbehandeling met behulp van madenMaden die in een wond rondkruipen, het klinkt enorm smerig, maar toch kunnen deze kleine beestjes een groot verschil mak…
Hoe schrijf je een practicum verslag biologieBij biologie zul je regelmatig een (deel)verslag over een proef moeten schrijven. Als je een compleet verslag moet schri…

De larve van de mineermot maakt gangen in een bladDe larve van de mineermot maakt gangen in een bladMeerdere bladeren van een tuinplant, zien er vreemd uit. Net of er allemaal gangen in het blad zitten. Of het een doolho…
Spint en spintmijt op bladeren van gewassenSpint en spintmijt op bladeren van gewassenSpint is een ziekte op planten en gewassen. Het beschadigt de bladeren die geel en bruin worden. Van rozen tot komkommer…
Bronnen en referenties
  • http://www.omroepbrabant.nl/?news/1969471353/Drie+tips+om+maden+in+de+vuilnisbak+te+voorkomen+hou+het+schoon,+zoek+de+schaduw+++kokend+water.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Huisvlieg
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.