Een werelduitvinding: de vliegenmepper

Een werelduitvinding: de vliegenmepper Je bent ongetwijfeld een echte natuurliefhebber met respect voor alles wat groeit en bloeit. Maar toch, al die vliegen of muggen, die rond je oren zoemen, daar moet je niets van hebben. Gelukkig zijn er oplossingen bedacht tegen de overlast van die hinderlijke aanwezigheid om je heen. Met een geweldige werelduitvinding, de vliegenmepper, verlos je de hinderlijke plaaggeesten uit hun – en jouw – lijden. Hoe zit dat met die vliegenmepper?
Vliegen, liever niet! / Bron: IMSI Master ClipsVliegen, liever niet! / Bron: IMSI Master Clips

Natuurliefhebber

Of je nu een natuurliefhebber bent of niet, het gezoem van muggen of vliegen rond je hoofd wordt in de meeste gevallen niet erg op prijs gesteld. Muggen hebben de hinderlijke gewoonte te willen steken – daar hebben ze overigens voor henzelf heel legitieme redenen voor - maar liever niet bij jou. Bij dat steken, zijn er muggensoorten, die ziektes overbrengen, zoals de malariamug. Vliegen landen op allerlei plaatsen, op zoek naar voedsel, maar kiezen daar ook de locaties voor uit, die minder hygiënisch zijn. Hierdoor kunnen ze heel gemakkelijk bacteriën en andere ziekteverwekkers van de ene plek overbrengen op ons eten. En ook daar zijn we niet blij mee. En het blijft niet bij vliegen en muggen. Op een zomers terrasje wil je ook liever niet door de stevige stekers, zoals wespen, worden belaagd.

Weg ermee!

Genoeg redenen, om hinderlijke insecten bij je uit de buurt te willen houden. Je kunt natuurlijk je huis potdicht houden, zodat de insecten niet binnen kunnen komen. Lastig, want de deur moet zo nu en dan open, om naar binnen of buiten te gaan. En huis, waarin je nooit ventileert, dat is ook geen aangename verblijfplaats. Onder een muskietennet blijven zitten is ook geen prettige oplossing. Erg lastig met eten en drinken, en zo’n ding steeds voor je gezicht gaat aardig irriteren. De meest simpele en ook meest gehanteerde oplossing: pak de beestjes definitief aan, als ze je te na komen.

He bah!

Met je hand een vlieg of mug proberen te pakken, dat lukt niet altijd. Er zijn mensen, die voor deze jacht een buitengewoon talent hebben ontwikkeld, maar de meesten van ons grijpen of slaan in de lege ruimte. We zullen hulpmiddelen moeten inzetten, om de ongenode gasten aan te pakken. Methode nummer één: een krant of tijdschrift. Met een opgevouwen exemplaar mep je een vlieg vaak succesvol naar de andere wereld. Maar: op je krant blijft dan wel vaak een hele vieze plek achter. Ook op het object, dat als aambeeld gediend heeft, een muur, tafel of het raam, vertoont na de slag sporen van je daad. Kan dat anders? Zeker.

De vliegenmepperDe vliegenmepper

De vliegenmepper

Hier komt een uitvinding van wereldformaat in beeld: de vliegenmepper. Helaas verhaalt de historie niet welke briljante uitvinder aan de wieg heeft gestaan van dit handige dingetje, misschien is er wel sprake van gelijktijdige ontwikkeling. Door naar de details van dit nuttige gebruiksvoorwerp. Een vliegenmepper is in de meeste gevallen gemaakt van een flexibel stukje plastic van ongeveer 30 centimeter lengte. Aan het uiteinde bevindt zich een slagblad, dat er als een gaasje uitziet: allemaal gaatjes. Het slagblad heeft ongeveer het formaat van een hand, soms zie je exemplaren waar de handvorm ook helemaal is nagemaakt. Omdat de steel en het slagblad van flexibel materiaal is gemaakt, spat het insect niet uit elkaar op het moment dat de dodelijke slag wordt toegebracht. En dat bespaart je de vieze plekken op tijdschriften en muren. Tenzij je een idioot harde slag met de vliegenmepper uitdeelt, maar dat is dus totaal onnodig. Sommige vliegenmeppers hebben een ludiek gevormd slagblad, helaas niet in een gaasvorm, maar in een gesloten vlak. Bijvoorbeeld in de vorm van een voet. Leuk, maar het is juist de gaasvorm, waardoor het uiteenspatten van het insect voorkomen moet worden, de gesloten voet zal eerder vervelende spatvlekken nalaten.

Het beste gebruik

Naar alles wordt onderzoek gedaan, en zo is er ook onderzoek gedaan naar de wijze waarop de vliegenmepper het beste gebruikt kan worden. Professor Michael Dickinson van het California Institute of Technology kwam tot de volgende aanbevelingen:
  • Een spannend gekleurde vliegenmepper is voor jezelf leuk, maar vaak minder effectief. Een schutkleur werkt beter.
  • Een vlieg heeft een groot gezichtsveld van bijna 360 graden. Je kunt een vlieg daarom het best van achteren benaderen.
  • Geef de vlieg niet teveel tijd om te zien wat er op hem afkomt. Sla dus van dichtbij.
  • Snelle bewegingen worden door vliegen opgemerkt. Met een lange zwaai uithalen is daarom niet handig. Er is te lang een snelle beweging te zien. Breng je vliegenmepper dus langzaam in stelling.
  • Vliegen vliegen weg van het gevaar, ofwel: bij jou vandaan. Zorg er dus voor, dat de vliegenmepper net een beetje voorbij de vlieg terecht komt.

Traditionele exemplaren

Traditionele vliegenmeppers, zoals hierboven beschreven, heb je in allerlei kleuren en vormen. Zoals je hebt gezien, zijn schutkleuren beter dan de hele felle exemplaren. Of je nu een vliegenmepper kiest met een slagblad in de vorm van een vierkant, rechthoek, cirkel, hand of vlieg, dat maakt allemaal niet zoveel uit. Wil je vieze vlekken zoveel mogelijk voorkomen, zorg er dan in ieder geval voor, dat het slagblad een gaasvorm heeft, dus voorzien is van heel veel kleine gaatjes.

Elektrische exemplaren

Naast de traditionele exemplaren heb je ook elektrische vliegenmeppers. Ook deze hebben een lange steel en een slagblad, maar deze zijn niet van een flexibel materiaal. Met een elektrische vliegenmepper wordt een vlieg dan ook niet doodgeslagen. Aanraken met het slagblad van een ingeschakelde elektrische vliegenmepper is voldoende. Door het hoge voltage wordt de vlieg verdoofd of gedood. Probeer je een vlieg met zo’n exemplaar dood te slaan, dan is de kans groot dat je ook meteen een einde maakt aan de vliegenmepper zelf.

Vliegenvrij

Vliegenmeppers zijn uitstekende dingen, om ongewenste insecten uit te schakelen. Een wat vriendelijker aanpak voorkomt dat je grote aantallen insecten doodt. Zorg voor horren voor de ramen en dek etenswaar af. Van insecten die niet binnen komen heb je in ieder geval binnenshuis geen last.
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen om muggen te bestrijdenOok zo last van die muggen op je kamer, die je nachtrust helemaal verpest. In dit artikel worden een paar middelen beshr…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
Wespenvanger makenEen wespenvanger maken voor in de tuin kan heel eenvoudig. Ook voor in huis zijn verschillende mogelijkheden om wespen e…
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…

Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenManieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenDe hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdlui…
De supermug: een hybride gevaarDe supermug: een hybride gevaarSinds dit jaar (2014) is er een nieuw gevaar in Nederland: de hybride supermug. Deze kruising tussen de bekende huisstee…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: vliegenmepper
  • http://kennisplank.nl/vliegen-doodslaan-ze-zien-ons-aankomen/
  • Afbeelding bron 1: IMSI Master Clips
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.