Hommels, ongevaarlijke insecten

Hommels, ongevaarlijke insecten Hommels, wie kent ze niet. Deze mooie diertjes zitten graag op mooie bloemen. Je hoeft echt niet bang te zijn voor hommels. Ze kunnen steken, maar doen dit alleen als ze zich bedreigd voelen of in het nauw gedreven worden. Hommels zijn erg nuttige dieren. Lees snel verder voor meer informatie over deze boeiende diertjes. De meeste hommels vind je in de koudere klimaten. De meeste soorten leven op het noordelijk halfrond. Ook in Nederland komen een aantal soort hommels voor,namelijk zo'n 29 soorten. Wereldwijd zijn er zo'n 250 soorten, waarvan sommige met uitsterven bedreigd zijn. Hommels zijn vrij dik behaard, zo kunnen ze hun lichaamswarmte goed vasthouden. Op hele warme dagen is dit echter wel een groot nadeel. Ze moeten dan veel rusten om energie te besparen en op te bouwen.

Steken

Veel mensen zijn toch een beetje bang voor hommels. Ze kunnen namelijk wel steken. Eigenlijk steken alleen de vrouwtjes. Mannetjes hebben namelijk geen angel. De steek van een hommel is pijnlijk, maar zeker niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent. De angel van een hommel blijft niet achter na een steek. Dat is wel het geval bij een bij. Een hommel gaat na een steek niet dood en kan de angel dus meerdere keren gebruiken, net zoals wespen. Hommels steken alleen als ze zich bedreigd voelen of in het nauw gedreven worden. Normaal gesproken zijn hommels helemaal geen agressieve dieren. Hommels die zich aangevallen voelen laten vaak een verdedigingshouding zien. Ze liggen dan op hun zij of op hun rug met de poten en angel uitgestoken.

Het zicht van de hommel

Hommels en bijen zien kleuren anders dan wij mensen. Ze zien bijvoorbeeld geen rode kleuren. Ze zien wel het UV-licht. Veel bloemen bevatten honingmerken. Deze honingmerken weerkaatsen UV-licht, waardoor deze makkelijk worden waargenomen door de hommels.

Leefwijze

Hommels leven van stuifmeel en nectar, net als bijen. Het suikerrijke nectar is de energiebron voor de hommel. Hommels kunnen wel twee uur lang stuifmeel verzamelen, tot wel 60% van hun lichaamsgewicht. Hommels worden tegenwoordig ook veel gekweekt voor bestuiving. Ze bestuiven onder andere tomaten, paprika's, meloenen, aardbeien en frambozen.
De meeste hommels leven in een kolonie met een koningin. Elk jaar sterft de kolonie. Alleen de bevruchte jonge koninginnen blijven in leven. Vaak sterven hommels ook door parasieten. Er zijn ook een aantal hommelsoorten die een eenzaam bestaan leiden zonder kolonie.
Hommels worden niet oud. Werksters leven slechts drie tot zeven weken. De koningin wordt meestal een jaar.

Wist je dat hommels 3 meter per seconde kunnen vliegen en hun vleugels 130 keer per seconde op en neer slaan? En dat ze 60 kilometer per dag kunnen afleggen?

Vijanden

De hommel heeft ook vijanden. Allereerst is de mens een vijand. Vervuiling, het gebruik van pesticiden en landschapsvernietiging zijn slecht voor de hommel. Ook zijn bepaalde soorten vogels een grote vijand en zoals eerder vermeld ook parasieten, bacteriën en schimmels.

Honing

Ook hommels maken honing. Dit gebeurd echter in hele kleine hoeveelheden dat het voor mensen niet de moeite waard is. Om bij de honing te komen, moet je het hele nest kapot maken. Heel erg zonde dus. De hommels gebruiken hun honing als voorraad voor koude en regenachtige dagen, zo kunnen ze toch overleven.

Help de hommel

Het kan weleens zijn dat je een hommel tegenkomt die die niet meer in staat is om te vliegen. Vaak is dit op koude dagen. Het diertje heeft dan niet genoeg energie meer om te vliegen. Je kan hem helpen op de volgende manier. Maak een mengsel aan van 30% honing en 70% water. Leg een beetje bij de hommel neer, maar zorg dat hijzelf niet plakkerig wordt, want dan kan hij helemaal niet meer vliegen.

Een hommelnest?

Het kan gebeuren dat je bij jou in de buurt een hommelnest hebt. Haal deze alsjeblieft niet weg, want hommels zijn erg nuttig en ze zijn hard nodig in de natuur. Daarnaast doen hommels niemand kwaad, de blijven niet irritant bij je vliegen zoals wespen dat doen. Gewoon lekker laten zitten en je er niets van aantrekken. Daarnaast behoren hommels ook tot een beschermde soort. Als je er echt heel veel last van hebt dan kun je altijd nog een imker raadplegen. Zij werken op een diervriendelijke manier.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hommel herkent de bloem door het elektrisch veldHommel herkent de bloem door het elektrisch veldHommels zijn harige insecten met een bromgeluid. Ze zien er uit als bijen. Hommels en bijen lijken op elkaar maar een ho…
De hommel- en bijensteekDe hommel- en bijensteekGrote kans dat je wel eens door een wesp bent gestoken. Naast een pijnlijke steek van deze insecten, is er ook een kans…
Vrouwen baas bij de hommelsVrouwen baas bij de hommelsBij het rijk van de hommels is de koningin het machtigste dier. Zij overleeft als enige de winter en zorgt ook op haar e…
Bij, hommel, wesp, hoornaar, zweefvlieg: uiterlijk en stekenBij, hommel, wesp, hoornaar, zweefvlieg: uiterlijk en stekenIedereen die regelmatig buiten komt, herkent het wel. Een zwart-geel-gestreept insect vliegt langs. Je weet niet precies…

Vlinder – Oranje luzernevlinderVlinder – Oranje luzernevlinderDe oranje luzernevlinder is een prachtige geel-oranje vlinder, die in het voorjaar vanuit zuid-Europa naar het noorden t…
Donkere RingpootroofvliegDonkere RingpootroofvliegDe donkere ringpootvlieg is een roofvliegsoort die in Nederland zeldzaam is. Hij vliegt boven de uiterwaarden van de Rij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: M. Betley, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.wikipedia.nl
  • http://members.chello.nl/~f.dehommel/
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.