Hoe maak ik een insectenhotel?

Hoe maak ik een insectenhotel? De laatste jaren zien we deze leuke huisjes steeds meer; het insectenhotel. Een insectenhotel is, zoals de naam al zegt, een hotel voor insecten. Insectenhotels bieden plaats voor insecten als vlinders, kevers, vliegen, spinnen enzovoorts. Een insectenhotel kun je kopen of zelf vrij eenvoudig maken.

Het insectenhotel

Een hotel voor mensen kennen we, maar waarom zouden we een hotel maken voor insecten? Insecten hebben het soms lastig, lastig om een goede schuilplaats te vinden of om hun eitjes te leggen. Doordat we steeds meer bestraten en rommelige plekken opruimen in onze tuin, verwijderen we deze plekken en hebben insecten geen goede schuilplaats meer. Insectenhotels zijn een vervanging voor deze plekken en bieden de ideale schuilplaats voor allerlei insecten. Het leuke aan een insectenhotel is dat je deze zelf heel makkelijk kunt maken en de bezoekers van je hotel goed in de gaten kunt houden. Een insectenhotel is dus niet alleen goed voor de insecten maar ook nog eens leerzaam en leuk.

Hoe ziet een insectenhotel er uit?

Een insectenhotel kan verschillende vormen hebben. Vaak hebben ze de vorm van een huisje en bieden door het gebruik van verschillende materialen huisvesting voor verschillende soorten insecten. Voordat je begint met het maken van een insectenhotel is het leuk en belangrijk uit te zoeken welke insecten je in je hotel wil aantrekken. Vlinders hebben behoefte aan een andere huisvesting dan bijvoorbeeld kevers of mieren. Een insectenhotel hoeft geen speciale vorm te hebben, dit is leuk, want de maker van het hotel kan hier zijn creativiteit in kwijt. Een ander wel belangrijk aspect aan een insectenhotel is dat er gaten in zitten. In de gaten kunnen de insecten zich huisvesten en/of eitjes leggen.

Welke insecten gaan waar in?

Omdat niet allen insecten dezelfde huisvesting hebben is het, het leukst een hotel te maken van verschillen materialen. Materialen die te gebruiken zijn voor een insectenhotel zijn:

Hout:

Gebruik hout en boor hier gaatjes in. Een houten blok met gaatjes kan al een insectenhotel vormen. Experimenteer met verschillende diepte en doorsnede van de gaatjes. Op deze manier trek je veel verschillende soorten insecten aan. Veel insecten hebben echter wel de voorkeur aan een dichte achterwand. Boor dus geen gaten dwars door het hout, maar stop halverwege.

Een oude ventilatiebaksteen:
Een oude ventilatiebaksteen is erg handig om te gebruiken in je insectenhotel. Tussen de spleten nestelen zich andere insecten dan bijvoorbeeld in de geboorde gaten in het hout. Spinnen zitten bijvoorbeeld vaak tussen de spleten van isolatiebakstenen.

Riet en/of bamboe:
Bundel riet of bamboe samen voor het gebruik in je zelfgemaakte insectenhotel. Riet en bamboe zijn al door de natuur gevormde holle buisjes en bij uitstek geschikt voor de huisvesting van verschillende soorten insecten.

De natuurlijke omgeving van een insect

Wil je een specifiek insect naar je hotel lokken, kijk dan naar de natuurlijk leefomgeving van dit insect en probeer dit na te bootsen. Sommige insecten hebben behoefte aan een broedkamer, als het niet mogelijk is die te maken in je hotel dan is het onwaarschijnlijk dat het insect zich in je hotel zal huisvesten.

Wat kun je doen met je insectenhotel?

Naast dat het hotel huisvesting biedt aan verschillende insecten die anders geen plek kunnen vinden is het ook leuk en educatief om naar te kijken. Het beste kun je het hotel met rust laten om de dieren niet te storen. Wil je de dieren bekijken gebruik dan bijvoorbeeld een verrekijker. Het kan ook leuk zijn sommige delen van het hotel doorzichtig te maken met bijvoorbeeld plexiglas.

De mogelijkheden zijn eindeloos

De mogelijkheden van een insectenhotel zijn eindeloos en leuk voor zowel jong als oud. Gebruik je creativiteit, niets is te gek. Succes met het maken van je insectenhotel! Wil je toch niet zelf een insectenhotel maken, dan kun je een tuincentrum bezoeken. Ook op markten worden vaak zelfgemaakte insectenhotels aangeboden.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het insectenhotelHet insectenhotelJe ziet het de laatste tijd steeds vaker in tuincentra's en andere winkels. Het zogenaamde insectenhotel. De leuke houte…
Hive: kort spel voor 2 personen dat je steeds weer paktHive is een spannend, strategisch spel voor 2 personen. Een spelletje duurt niet zo lang en is zó uitdagend, dat je mete…
Een zomer- en winterhotel voor insectenEen zomer- en winterhotel voor insectenEen insectenhotel is een plek voor insecten gemaakt door mensenhanden. Insecten als solitaire bijen, wespen en hommels d…
Insectenhotel voor slimme tuiniersInsectenhotel voor slimme tuiniersSinds de verstedelijking in onze streken lopen er almaar minder insecten rond in onze tuin. Enerzijds is dit het gevolg…

Blaptica Dubia - Argentijnse kakkerlak als voederdierReptielen, amfibieën en vogelspinnen stellen veelal vrij hoge eisen aan hun dieet. Een afwisseling van de meest gangbare…
De paardenluisvlieg, een vervelend beestje!De paardenluisvlieg, een vervelend beestje!Op de Veluwe, maar ook op andere plekken in Nederland zorgt de paardenluisvlieg regelmatig voor onrust onder paardenbezi…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.