De kat wel of niet laten castreren/steriliseren?

De kat wel of niet laten castreren/steriliseren? Veel katten eigenaren hebben er toch nog wel moeite mee, de kat wel of niet laten castreren/steriliseren. Voor de een is het ‘een kronkel’ (zoals ze het zelf noemen), de ander vindt het tegen natuurlijk en weer iemand anders weet niet hoe snel de poes of kater ‘onder het mes kan’. Het mooie is dat voor alles wat te zeggen valt, maar dat neemt de feiten nog niet weg.

De kater

Feitelijk is het zo dat de kater, behalve geen poezen meer bevrucht, ook op een aantal andere vlakken aan verandering onderhevig is, zoals:
  • Geslachtsrijpe katers die niet gecastreerd zijn, willen over het algemeen maar wat graag hun geur achterlaten. En dat ‘sproeien’ zoals we dat noemen is urine. Een beetje, maar wel op veel plaatsen. Als de kater gecastreerd is, wordt dit vaak beduidend minder of stopt zelfs geheel.
  • Gecastreerde katers worden over het algemeen ook ouder dan hun ongecastreerde soortgenoten. Ze hebben minder vechtlust, om te laten zien dat ze dé kater in de omgeving zijn, en zwerven minder, dus de kans op ongelukken is minder.
  • Soms veranderen ze ook in gedrag naar de baas, in de zin dat ze meer aanhankelijk worden.

Natuurlijk bepaald iedereen zelf of hij/zij de kater laat castreren, maar om al die nestjes die na de geboorte bij het dierenasiel afgeleverd worden, te voorkomen, is er iets voor te zeggen. Voor raskaters die in fokprogramma’s zitten, ligt dit natuurlijk anders.

Poezen

Bij poezen is er, behalve het voorkomen van al te regelmatig een dikke buik, ook nog ander voordeel te behalen, zoals:
  • Voor veel baasjes een belangrijke, de krolsheid stopt en daarmee het soms enorme volume van de kat die aan wil geven dat ze gedekt mag worden. Of dit nu gebeurt of niet en of er nu een kater in de buurt is of niet, ze laat het de omgeving graag weten. Niet alle poezen maken overigens een even hard geluid, maar er zijn exemplaren bij waarbij de volumeknop aardig open gaat.
  • De kans op melkkliertumoren of baarmoederontstekingen neemt enorm af en de kans op suikerziekte wordt na een sterilisatie ook kleiner.

En ja voor de poes is er een poezenpil en de poes kan daarna nog jongen krijgen, maar deze wordt door de meeste dierenartsen afgeraden juist om de kans op bovengenoemde zaken te verkleinen. Als je zeker weet dat je geen nestje (meer) wilt, is een sterilisatie het beste.

Leeftijd

Over het algemeen adviseren de meeste dierenartsen zo tussen 6 en 8 maanden om de kat te laten castreren/steriliseren. Jonger wordt sowieso afgeraden, waarbij het narcoserisico bij te jonge dieren groter is en er zouden afwijkingen aan gewrichten kunnen ontstaan. Dit laatste is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Verder is het niet goed voor de poes als deze op zeer jonge leeftijd, als ze feitelijk zelf nog niet geheel volgroeid is, een nestje krijgt. Bovendien is de kans dat ze niet is staat blijkt haar nestje zelf groot te brengen, zeerwel aanwezig.

Kosten

Er zijn verzekeringen voor de kat en daar valt de sterilisatie en castratie ook binnen, anders moet je uitgaan van een bedrag rond de 100,- euro. Het kan nogal eens verschillen per dierenarts.

Tot slot

Als er al morele bezwaren zijn, is het voor het dier wellicht het beste deze overboord te zetten. Maak in ieder geval de afweging.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
Met de kat naar de dierenartsJe kat tot bij de dierenarts krijgen is soms een hele klus. Toch zijn er vaak goede redenen om dit te doen, bijvoorbeeld…
Help! Mijn kat sproeit!Help! Mijn kat sproeit!Een veelvoorkomend fenomeen bij katten is helaas sproeien. Iedere kattenliefhebber krijgt er vroeg of laat mee te maken.…
Aanschaffen kat: poes of kater?Aanschaffen kat: poes of kater?Als je een kat in huis wilt nemen, heb je de keuze tussen een poes of een kater. Tegenwoordig is het gebruikelijk, dat a…

Geschiedenis van de kat als huisdierDe kat is net als elk ander gedomesticeerd dier gewend aan de mens. Een huiskat is volgzaam, maar toch behoudt hij zijn…
Stress bij de katStress bij de katNet zoals mensen kunnen katten ook onder stress staan. Vanzelfsprekend brengt stress bij katten ook een groot deel negat…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.