Stinken fretten nou wel of niet?

Stinken fretten nou wel of niet? Eén van de hardnekkige vooroordelen over fretten is dat ze stinken. Het is zeker mogelijk dat fretten stinken. Wanneer dit het geval is, is daar wel altijd een reden voor. Deze redenen zullen in dit artikel behandeld worden.

Niet geholpen mannetjes

Een niet geholpen mannetjes fret zal in zijn bronstperiode een zeer penetrante lucht afscheiden. Dit is te voorkomen door het mannetje te laten castreren of te behandelen met een hormoonimplantaat. Het mannetje zal niet meer in de bronst komen en hierdoor ook geen geur meer verspreiden.

Voer

Wannneer de fret voer krijgt dat kwalitatief niet goed is, zal er veel extra vulling in het voer zitten waar de fret niets mee kan, zoals bijvoorbeeld granen. Hierdoor zal de fret meer ontlasting produceren die ook meer ruikt dan ontlasting van goed voer. Wanneer er in het voer vismeel (goedkoper) verwerkt is kan de geur van de ontlasting nog veel sterker worden. Goed voer doet hiervoor wonderen. Aan goed voer voor fretten kunt u qua brokken denken aan Totally Ferret, Hill’s Science Diet kittenbrokken, Orijen kittenbrokken of Eukanuba kittenbrokken. Ook is het mogelijk fretten prooidieren of KVV (Kompleet Vers Voer) te voeren. Wanneer u prooidieren wilt voeren, dient u zich hier eerst goed in te verdiepen. KVV is zoals gezegd compleet voer, merken hiervan zijn Carnibest en Bandit.

Onderhoud kooi

Fretten zijn zindelijke dieren. Daarom dient er een frettenbak in de kooi aanwezig te zijn waarin zij hun behoefte kunnen doen. Hierin kan kattengrit gedaan worden. Het spreekt voor zich dat deze bak minimaal 1 keer per dag schoongemaakt moet worden.

Daarnaast dienen er in de kooi lappen aanwezig te zijn waarin de fretten kunnen slapen. Denk aan bijvoorbeeld oude t-shirts of handdoelen. Net zoals het verschonen van uw eigen bed, dienen deze lappen dienen regelmatig verschoont te worden. De kooi zelf moet ook minimaal 1 keer per week schoongemaakt worden met een niet irriterende zeep, bijvoorbeeld groene zeep.

Gezondheid

Een andere reden dat fretten kunnen stinken is omdat ze ziek zijn. Wanneer uw fret in een keer een hele andere lichaamsgeur krijgt, zonder dat hij in de bronst is of er een wijziging in voer is, is het aan te raden naar de dierenarts te gaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de anaalklieren verstopt zitten. Hierdoor kan de fret ook een zeer penetrante lucht verspreiden. De anaalklieren dienen dan door een dierenarts leeggedrukt te worden en daarna moet het fretje een antibiotica-kuurtje krijgen. Wanneer fretten erg schrikken, kunnen zij de anaalklieren spontaan legen. Het valt niet te ontkennen dat dit een vreselijk sterke geur is. Hiervoor moeten zij wel echt flink schrikken, bijvoorbeeld dat er iemand op hun staart gaat staan. Dit zul u dus zelden mee mogen maken.

Om af te sluiten

Verschillende geuren zullen voor iedereen anders overkomen. Daarom kan het zijn dat de een iets vindt stinken, terwijl de andere het totaal niet ruikt. Volledig geurloos zullen fretten niet zijn, net zoals een hond of kat, zal er altijd een luchtje aan zitten. Zoals genoemd in dit artikel zullen fretten onder de juiste omstandheden niet stinken, maar sommige mensen zullen de fret altijd blijven ruiken.
© 2012 - 2024 Bennevis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…
Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Fretteren, het jagen met een fretFretteren, het jagen met een fretFretten zijn erg grappige beestjes die niet erg populair zijn onder de huisdieren, vroeger werden ze gebruikt met het ja…

De kattenbaktrainingDe kattenbaktrainingBij het in huis nemen van een nieuwe kat of kitten is het geven van een kattenbak training het allerbelangrijkste als je…
Het kiezen van de juiste kattenbakHet kiezen van de juiste kattenbakHet kiezen van de juiste kattenbak kan een hele uitdaging zijn. De kat is namelijk erg kieskeurig en zal niet altijd tev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • www.frettenkliniek.nl
Bennevis (16 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.