Mijn hond krijgt puppies, en nu?

Mijn hond krijgt puppies, en nu? Je hond is gedekt en is zwanger. Er zijn dan een aantal zaken die je moet weten. Bij honden wordt de zwangerschap ook wel dracht genoemd. De gemiddelde lengte hiervan is 60 tot 63 dagen. Net als bij mensen kan hier variatie inzitten. Zo zijn er honden die vroeger of later bevallen dan de uitgerekende tijd.

De dracht

Vanaf een kleine maand na de dekking kan je vaststellen of je hond drachtig is. Dit kan met behulp van een echo. Ook kom je zo te weten hoeveel pups de teef verwacht. Verder zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen. Zo is het heel belangrijk dat je hond een comfortabel plekje heeft om te werpen. Je kunt dan ook een werpkist aanschaffen. Zet deze op een rustige plek in huis. Zorg ervoor dat je hond makkelijk in en uit de kist kan klimmen, maar de pups niet. Ook is het belangrijk dat het warm is in de kist met een temperatuur tussen de 24 en 27 graden Celsius. Voor een constante temperatuur kan je een warmtelamp in de kist hangen. Hang deze wel op een goede hoogte, zodat de pups er niet tegen aan kunnen komen.

Naderende bevalling

Een naderende bevalling kan je goed vaststellen door een aantal tekenen. De temperatuur van je hond zegt iets over de aankomende bevalling. Een aantal dagen voordat het teefje gaat werpen is deze vaak lager dan normaal. Deze zakt dan ongeveer 1 graad. Het is daarom ook erg belangrijk dat je je hond een week voor de uitgerekende datum twee keer per dag temperatuurt. Ook kan je zien of de hond een lagere temperatuur heeft doordat ze dan gaat rillen. Andere tekenen zijn een heldere, slijmerige uitvloeiing. Deze is vaak een of twee dagen voor de bevalling. Daarnaast is hijgen ook een symptoom. Verder heeft je teefje een aantal dagen van tevoren last van nestbouwgedrag. Ze gaat dan graven, krabben en wordt onrustig.

De bevalling

Als de bevalling is begonnen dat gaat je teefje persen. Pups worden in een kop- of een stuitligging geboren. Bij een kopligging komt eerst de kop, of eerst de voorpootjes en dan de kop. Bij een pup die in een stuitligging wordt geboren komen eerst de achterpootjes naar buiten. Soms liggen deze teruggeslagen en komt eerst het kontje naar buiten. Soms kan een stuitligging voor problemen zorgen. Dit is vaak het geval bij een kleiner. De geboorte van de eerste pup duurt het langste. Vaak 15 tot 45 minuten. Soms zit er nog vruchtvlies omheen. Deze likt en bijt het teefje er dan zelf af. Door de pup schoon te likken, bevordert het teefje de ademhaling. Soms is het nodig om je hond bij de bevalling te helpen. Zo kunnen honden met een platte schedel moeite hebben met het stukbijten van de vliezen. Je kunt deze zelf van de pups verwijderen. Dit kan je doen door bij de kop te beginnen. Vaak bijt het teefje de navelstreng zelf stuk. Als dat niet gebeurt, dan kan je haar helpen door deze voorzichtig af te scheuren. Doe dit vrij ver van de buik vandaan, anders kan de navel inscheuren.

Melk geven

Na de bevalling is het heel belangrijk dat je er goed op let of je teefje melk geeft. Dit kan je doen door aan de tepels te trekken. De melk is goed als deze wit of witgelig van kleur is. Wanneer dit niet het geval is, dan dien je direct contact op te nemen met de dierenarts.

Ontwormen en inenten

In de eerste weken moet je de pups een aantal keren ontwormen. Meestal wordt dit gedaan om de 2, 4,6, en 8 weken. Ook zal je je teefje hierbij moeten ontwormen. Zij kan de pups namelijk ook weer besmetten. Als de pups 6 weken zijn, dan krijgen ze hun eerste puppyinenting. De tweede krijgen ze als ze 9 weken oud zijn. Wanneer ze 12 weken oud zijn, dan krijgen ze de laatste grote cocktail.

Stel vragen

Als je de pups wilt verkopen, dan mag dit pas na zeven weken. Voor deze tijd moeten ze bij hun moeder kijken. Om er zeker van te zijn dat de pups bij een goed baasje terechtkomen, is het belangrijk dat je vragen stelt aan de toekomstige baas. Vraag bijvoorbeeld waarom deze graag een hondje wil, wat voor werk hij of zij doet. Zo kom je te weten of de hond niet te veel alleen is en of er goed voor hem of haar gezorgd wordt.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de ChihuahuaAlles over de ChihuahuaDe Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maa…
Welke puppies kiest u uit?Welke puppies kiest u uit?Pup aanschaffen? Eindelijk naar de fokker om een puppy uit te kiezen. Uw hart bonst, want welke pup moet u kiezen en kun…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…

Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…
Een pup opvoedenEen pup opvoedenEen pup in huis halen is natuurlijk geweldig. Je hebt altijd gezelschap, het beestje wil altijd spelen en je hoeft je ge…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.