Een pup opvoeden

Een pup opvoeden Een pup in huis halen is natuurlijk geweldig. Je hebt altijd gezelschap, het beestje wil altijd spelen en je hoeft je geen moment meer te vervelen. Echter, vaak komt er meer kijken bij de opvoeding van een pup dan men van tevoren denkt. Hoe voed je een pup goed op?

Een pup goed opvoeden

Het lijkt zo simpel om een pup aan te schaffen, toch komt er nog heel wat bij kijken om deze goed op te voeden. Zo draait het bij de opvoeding op structuur. Door deze serieus aan te pakken, voed je je pup op tot een gezellige hond die ook nog eens goed luistert. Een pup doorloopt een aantal fases, zoals de socialisatiefase. Hij zit in deze fase tot ongeveer zijn twaalfde week. Het is belangrijk dat je je pup in deze periode zoveel mogelijk leert en laat zien. In deze periode went je hondje het snelst aan dingen.

Haal wat in huis

Voor een goede opvoeding is het belangrijk dat je een aantal zaken in huis hebt voor je hondje. Hierbij kan je denken aan een bench of mandje, halsband, riempje, voederbak, drinkbak, voer en natuurlijk ook wat speeltjes. Puppy’s bijten heel graag. Dit doen ze vanwege de wisseling van hun tanden, wisselen doet vaak pijn en daarom kauwen ze graag ergens op. Zorg er dan ook voor dat je een aantal speeltjes in huis hebt waar je puppy op kan bijten.

Zindelijk worden

Een jong hondje tot twaalf weken heeft nog geen controle over zijn blaas. Je hond gaat dan op elke plek zitten wanneer hij nodig moet. Als je merkt dat je hondje nodig moet, neem hem dan gelijk mee naar buiten. Loop met hem naar het grasveld of het bos en zet hem daar neer. Zo leer je je hond gelijk dat dat de plaats is waar hij zijn behoeftes kan doen. Zorg er ook altijd voor dat je een beloning mee hebt, zoals brokjes of koekjes. Ook is het handig om in het begin naar dezelfde plek te gaan. Als je pup de grond ruikt herkent hij deze. Hij weet dan dat hij hier al eerder zijn behoeftes heeft gedaan.
Als je ziet dat je pup iets verkeerds doet, zoals plassen of poepen in de kamer, straf hem dan onmiddellijk. Als je dit pas na een aantal minuten doet dat heeft het totaal geen zin. Een hond kan je namelijk niet achteraf straffen. Na ongeveer een halve minuut weet hij al niet meer waarom hij gestraft wordt. Door hem achteraf te straffen krijg je een bange pup.

Bench

Voor een puppy is een bench vaak een aanrader. Dit is dan zijn slaapplaats. In deze dichte en gesloten ruimte voelt het dier zich namelijk veilig. Om ervoor te zorgen dat hij hier lekker in ligt kan je er een fleecedekentje in leggen. Dit vinden pups heerlijk. Het is lekker zacht en warm. Een groot voordeel van een bench is, dat je hond nu sneller zindelijk wordt. Dit komt, omdat de bench zijn slaapplaats is. Over het algemeen bevuilt hij deze niet. De eerste nachten zal je hondje wat moeite hebben. Hij moet er nog aan wennen dat dit zijn nieuwe slaapplaats is. Om hem te leren dat het een fijne en veilige plek is, kan je er iets lekkers in leggen, zoals een koekje of kluif. Ook is het verstandig om het geblaf of gepiep te negeren.

Consequent

Eigenlijk draait het bij de goede opvoeding van een hond maar om een ding en dat is consequentie. De ene hond is wat hardleerser dan de andere, maar als je consequent en geduldig blijft dan krijg je een gezellige hond.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met uw pup naar puppycursusMet uw pup naar puppycursusU heeft net een nieuwe pup, hoe begint u nu met dingen aanleren? Een puppy heeft een goede opvoeding nodig om daarna een…
Opvoeding puppies en kittensOpvoeding puppies en kittensJonge dieren zijn bijna per definitie leuk, maar het blijkt dat we relatief weinig weten over de opvoeding van het jonge…

Mijn hond krijgt puppies, en nu?Mijn hond krijgt puppies, en nu?Je hond is gedekt en is zwanger. Er zijn dan een aantal zaken die je moet weten. Bij honden wordt de zwangerschap ook we…
Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
Reactie

Doggy, 16-02-2014
Je mag een pup nooit straffen anders durft hij niet meer te plassen waar je bij bent! Reactie infoteur, 18-02-2014
Beste 'Doggy',

dank voor je reactie. Ik denk dat je bedoelt dat je een pup niet op ongepaste wijze mag straffen. Dit is uiteraard iets dat ook bij volwassen honden niet zou mogen. Echter, een pup moet op passende wijze bekend worden gemaakt met de regels als je een fijne volwassen hond wilt hebben. Als jouw pup niet meer wil plassen waar jij bij bent, dan heb je iets niet goed gedaan. Het is nodig hier direct opnieuw training aan te geven, zodat de pup er niet aan vast houdt tot hij of zij volwassen is.

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.