Een hond kopen, waar let je op?

Een hond kopen, waar let je op? Als je eenmaal hebt besloten om een hond in huis te nemen, dan breekt er een spannende tijd aan. Je gaat een hond uitzoeken, speelgoed kopen en verzorgingsbenodigdheden. Denk ook aan de aanschaf van onder meer een mand, een halsband en een voer- en drinkbak. Kortom, er komt nog aardig wat bij kijken.

Een hond kopen, waar let je op?

Na lang nadenken ben je er dan eindelijk over uit: je wilt een hondje kopen. Toch zijn er dan een aantal punten waar je toch even bij stil moet staan. Vooral als je een puppy koopt. Pups zijn ontzettend schattig om te zien. Toch zal je er ook rekening mee moeten houden dat je een pup ook moet opvoeden. Vooral de eerste weken van de opvoeding zijn vaak vrij intensief. Zo zal je je pup de eerste weken van alles moet leren. Ook is het in de eerste weken vaak nodig om je nieuwe hondje om de één tot twee uur uit te laten. Verder horen ongelukjes als plassen en poepen er in de eerste weken bij.

De puberteit

Daarnaast zal je je pup moeten leren om zijn tanden niet in kostbare spullen in huis te zetten. Jonge pups willen graag spelen en zien alles in huis aan voor speelgoed. Ook zal je veel tijd moeten steken in de socialisatie- en gewenningsperiode. Hierbij leer je je hondje wennen aan dagelijkse, normale zaken. Verder komen pups ook in de puberteit. Dit is ook vaak een lastige periode. Je hond gaat dan van alles uittesten. Ook toont hij of zij dan veel interesse in zijn soortgenoten. In deze fase komt het vooral aan op geduld en vriendelijk, maar consequent blijven. Nee blijft dus nee.

Verdiep je in het ras

Voordat je een hondje koopt is het aan te raden om je in de hondenrassen te verdiepen. Zo kan je onderzoeken welke soort hond het beste bij je past. Vraag ook eerst eens informatie aan bij een vereniging van een hondenras. Als je niet echt een rashond hoeft te hebben, dan is het vaak wat lastiger om een betrouwbare fokker te vinden. Het is dan het beste om te informeren bij de dierenarts of het dierenasiel. Zij weten vaak wel betrouwbare adressen.

Goede fokkers

Als je een hondje koopt, dan moet deze volgens de wet ouder zijn dan zeven weken. Voor die tijd mogen pups absoluut niet van hun moeder gescheiden worden. Goede fokkers verkopen dan ook niet zomaar een hond of een pup. Ook stelt deze je vaak vragen om te beoordelen of je goed voor de hond kan zorgen. Vaak mag je eerst bij de fokker op bezoek komen, zodat je de moeder bij de pups ziet. De pups groeien al op in een huiselijke omgeving, zodat ze alvast wennen aan het normale dagelijkse leven. Daarnaast is het een tip om te kijken of pup gezond en alert is. Als deze uitvloeisel uit de oren, neus en ogen of diarree heeft, dan is de hond niet gezond. De meeste pups zijn erg actief en alert.

Broodfokkers

Verder is het een tip om geen hond te kopen bij de eerste de beste fokker, ofwel broodfokker. Je herkent broodfokkers al snel. Ze bieden diverse rassen en honden aan en er zijn eigenlijk altijd wel pups op voorraad. Heel vaak zitten de jonge hondjes in schuren en is de moederhond niet in de buurt. Daarnaast liggen de prijzen vaak wat lager dan die bij betrouwbare fokkers. Deze hondjes hebben vaak allerlei kwaaltjes en worden snel ziek. Broodfokkers verkopen de honden vaak via de dierenwinkel of het internet.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke puppies kiest u uit?Welke puppies kiest u uit?Pup aanschaffen? Eindelijk naar de fokker om een puppy uit te kiezen. Uw hart bonst, want welke pup moet u kiezen en kun…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…

Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
Rashonden: Oost Siberische LaikaRashonden: Oost Siberische LaikaDe Oostsiberische Laika komt uit het oostelijk deel van Siberië. Deze mooi uitziende hond wordt gebruikt als jachthond v…
Reacties

Juultje, 27-07-2012
Over 2 weken krijgen wij onze pup. Wij halen haar op een vrijdagochtend op en zondag eind van de middag hebben we een familie bbq waarbij ongeveer 20 mensen aanwezig zullen zijn. Kan ik de pup daar mee naartoe nemen? Ik neem de bench natuurlijk ook mee en waak ervoor dat niet iedereen massaal op de pup duikt. Reactie infoteur, 30-07-2012
Beste Juultje,

na het ophalen zal de pup waarschijnlijk wat angstig zijn en veel huilen (piepen), omdat het niet meer de bescherming en warmte van moeder en eventuele broertjes en zusjes heeft. De ene pup is dit binnen een paar uur al kwijt, de ander doet er een week over. Als de pup nog erg angstig is, dan kun je deze wel meenemen, maar probeer deze zoveel mogelijk met rust te laten. Veel mensen hebben de eigenschap om direct allemaal tegelijk op een pup af te duiken om het te aaien en te knuffelen, maar het is aan te raden de mensen te adviseren met maar 1 persoon tegelijk bij de pup te zijn. Dit is om te voorkomen dat het beestje direct getraumatiseerd raakt door de vele mensen die er tegelijk op af komen. Het is zeker wel beter om het beestje mee te nemen dan om het thuis te laten. Door de pup zoveel mogelijk mee te nemen naar sociale gelegenheden, vormt deze ook beter op het gebied van sociale ontwikkeling.

Dus, inderdaad, als je er voor kunt zorgen dat niet iedereen tegelijk met de pup wil knuffelen, zou ik hem/haar gewoon lekker meenemen!

Groetjes, Marensa

Roos, 24-04-2012
Bedankt voor dit artikel! Ik ga over twee weken mijn pup ophalen, mijn vraag is hoelang de gewenningsperiode ongeveer duurt en vanaf hoe oud ik kan beginnen met trainen? Reactie infoteur, 24-04-2012
Beste Roos,

wat leuk dat je een pup hebt gekocht en dat je die binnenkort op mag gaan halen. Ik wens je er alvast heel veel plezier mee!
De gewenningsperiode kan per hond verschillen, ook omdat dit bijvoorbeeld mede afhankelijk is van de situatie waar de pup uit komt. Over het algemeen moet je er rekening mee houden dat de pup de eerste drie dagen kan janken (of voortdurend piepen). Dit kan een week duren, maar niet veel langer. Deze periode kan de pup ook nog een keer krijgen als deze de tanden en kiezen aan het wisselen is, dus dan kan je daar vast rekening mee houden. Deze 'wisselperiode' verschilt ook per hondenras. Bijvoorbeeld bij een Duitse herder moet je er rekening mee houden dat deze na ongeveer 4,5 maanden gaat wisselen.

Betreft de puppycursus; je kunt al naar cursus wanneer de pup 8 weken is. Daar zijn de cursussen voor geschikt, maar het verdient de voorkeur nog wel iets langer te wachten. Een maand of drie / vier is de gemiddelde leeftijd waarbij mensen voor het eerst naar cursus gaan. Over het algemeen is de eerste puppycursus bedoeld voor pups tussen de 8 weken en de 7 maanden oud.

Ik hoop dat je hier genoeg informatie aan hebt. Anders hoor ik het natuurlijk graag!

Heel veel plezier met je nieuwe hond(je)!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.