Welk kattenvoer is gezond, is rauw vlees beter?

Welk kattenvoer is gezond, is rauw vlees beter? Katten zijn vleeseters (carnivoren), maar vrijwel alle kattenvoer uit blik of doos is grotendeels plantaardig. In het meeste kattenvoer uit blik of in droge brokken zit zelfs nog maar ongeveer 6 à 7% proteïne (vlees of andere eiwitten) verwerkt, terwijl het dieet van een kat uit minimaal 95% vlees behoort te bestaan. Hoe dat kan? Kattenvoer fabrikanten maken van afvalgraan namaakvlees, kortom, wat je in een blik ziet zitten lijkt op vlees maar het zijn granen die zo bewerkt zijn dat ze op vlees lijken. Wat is gezonde voeding voor je kat? Een kat is een (obligate carnivoor), dus een verplichtte vleeseter. De maag van een kat bevat daarom zulk sterk maagzuur dat het zelfs botten, kraakbeen, graten, en zelfs veren en vacht van kleine knaagdieren verteren kan. Een kat eet in de natuur geen plantaardig voedsel omdat het geen herbivoor is. De enige planten die een kat in de natuur binnenkrijgt is gras om haarballen uit te braken. Dat gras wordt niet als voeding gebruikt maar gebruikt om de maag te prikkelen tot braken. Het gras wordt om die reden ook uitgebraakt. Omdat gangbaar kattenvoer in supermarkten meestal nauwelijks dierlijke producten bevatten is er een nieuwe generatie katten- en hondenvoer producten op de markt gekomen, waarin wel een hoog percentage vlees (dierlijke eiwitten) verwerkt is.

Vlees is noodzakelijk voor carnivoren

Een kat heeft van nature vlees nodig om fit en gezond te blijven. Katten die (alleen maar) brokken en/of kattenvoer uit blik eten, zijn kwetsbaarder voor ziektes, hun vacht wordt dof en ze zijn vaak lusteloos en moe. Ook hebben ze een verhoogde kans op kanker en andere aandoeningen zoals suikerziekte en obesitas. In de natuur eten katten rauw vlees, botjes met kraakbeen, haar en huid van de prooidieren die ze gevangen hebben, inclusief de meeste organen. Ze eten de plantaardige resten in de maaginhoud van hun prooi niet op. In het meeste kattenvoer wat je in supermarkten koopt zit geen of minimale hoeveelheden vlees, en in brokken meestal ook niet. Deze producten barsten vaak van de koolhydraten en zijn voornamelijk van afvalplanten gemaakt. Met geur- en smaakstoffen worden granen zo bewerkt dat het naar vlees ruikt en er op het oog ook op lijkt.

Kattenvoer met meer dan 50% dierlijk eiwit

Brokken die meer dan 50% dierlijk eiwit bevatten

Er komen steeds meer producten voor katten (en honden) op de markt waarin wel veel dierlijke eiwitten verwerkt zitten. Brokken voor de kat die meer dan 50% dierlijke eiwitten bevatten zijn o.a.:
  • Power of Nature Fees Favorite (54% dierlijk eiwit).
  • Thrive (52% dierlijk eiwit).
  • Wildcat Etosha (53% dierlijk eiwit).
  • Power of Nature Meadowland (54% dierlijk eiwit).

Natvoer dat meer dan 50% dierlijk eiwit bevat

Blikvoer en pouches voor de kat met natvoer dat veel dierlijke eiwitten bevat in de vorm van verse zee- en landdieren zijn o.a.:
  • Schesir blik- en pouches (zakjes) bevatten (55% vis, of meer dan 60% kipfilet)
  • Carny blikvoer (bevat meer dan 60% dierlijke eiwitten), inhoud wisselt per maaltijd, zo bevat de Multi-vleescocktail een combinatie van 30% rund bestaande uit long, vlees, hart, nier, uier, 29% kip bestaande uit lever, maag, nek, vlees, en 6% wild.

Het natuurlijke voedsel van een kat

Katten worden al meer dan 4000 jaar als huisdier gehouden, en tot in de 19e eeuw aten ze in ons land nog gewoon hun natuurlijke voedsel. Het natuurlijke voedsel van katten bestaat in de natuur uit kleine knaagdieren en vogels. Voor de mens zijn katten niet alleen gezelschapsdieren geweest, maar ook ideaal om huizen vrij te houden van muizen en ratten. Naarmate katten meer gezelschapsdier geworden zijn, en men minder last heeft van muizen en ratten, is het rauw vleesmenu langzamerhand omgezet naar blikvoer en kattenbrokken. Vroeger haalden mensen gewoon wat afvalvlees bij de slager, of ze kochten een rauwe vis voor de kat.

Is rauw vlees dan niet gevaarlijk voor een kat?

Er zullen altijd mensen zijn die beweren dat rauw vlees niet goed is voor katten. Zelfs dierenartsen beweren soms nog dat kattenvoer uit blik of droge brokken beter is, maar ook dierenartsen verdienen nogal eens aan bepaalde (zeer dure merken) kattenbrokken dus het is dan moeilijk om een objectief beeld te krijgen. Voor kattenbezitters is dit verwarrend, maar een gezonde kat is gebaat bij zijn meest natuurlijke voedsel. Van een carnivoor kan je geen herbivoor maken, ook al dwing je hem daartoe, gezond zal het nooit zijn. Dieren die nog gewoon in de natuur leven, zoals vossen en andere carnivoren, eten ook gewoon prooidieren en niemand die zich afvraagt of ze geen blikvoer zouden moeten eten. Er zijn gelukkig ook veel dierenartsen die rauw vlees juist aanraden.

Bacteriën in rauw vlees

Vleeseters zoals katten hebben zeer sterk maagzuur waardoor ze rauw vlees niet alleen goed verteren maar ook goed aankunnen. Alles kan hun maag verteren, ook de botten die in prooidieren zitten. Sterker nog, van het meest gangbare (grotendeels) plantaardige blikvoer en droge brokken krijgen katten darmaandoeningen en ook niet zelden nieraandoeningen. Ze hebben meestal continu dunne ontlasting en ze zijn ook vaak minder fit. Hun spieren worden opgebouwd met eiwitten. Er wordt ook nogal eens gezegd dat vers vlees veel bacteriën kan bevatten. Dat klopt, en het bederft ook sneller dan gebakken of gekookt. Maar mensen wordt ook niet aangeraden om het rauw vleesmenu van een kat of leeuw te gaan volgen. Katten eten al miljoenen jaren rauw vlees in de natuur en hun maagzuur is dodelijk voor de meeste bacteriën.

Welke dieren eet een kat in de natuur?

  • Vogels, geheel met veren, met botten en snavel en ingewanden (vrijwel alle soorten).
  • Muizen, geheel met vacht, ingewanden, botten en tanden.
  • Vis met graten en vinnen.
  • Insecten met vleugels en poten.
  • Mollen (indien te vangen).
  • Konijn (indien te vangen of als aas).
  • Kikkers (geen padden).
  • Aas van in principe elk dood dier, wat achtergelaten is door andere jagers.

Vlees koken of bakken voor de kat?

Gekookt is vlees lang zo goed niet voor ze. Gekookt of gebakken bot splintert en dat is gevaarlijk voor een huisdier. Ook gekookte graten zijn anders van samenstelling als rauw. Gekookt vlees zonder bot of graat kan een kat afgekoeld prima eten, maar rauw is natuurlijker en beter voor ze.

KVV rauw voer

Het blijft natuurlijk wel zaak om je huiskat voldoende gevarieerd vers rauw voedsel aan te bieden en als je kat een ziekte heeft kan het nodig zijn om ander voedsel aan te bieden, afhankelijk van de ziekte. Je kunt ook KVV kopen, dit staat voor kant-en-klaar-vers-voedsel. Het nadeel aan KVV is dat het vaak duur is. Gewoon vers vlees en vis hoeft niet zo duur te zijn. Hierbij moet je wel goed variëren. Te eenzijdig rauw voeren (bijvoorbeeld elke dag kippenvlees) kan op den duur tekorten geven.

Zelf samenstellen rauw vleesmenu voor de kat

Een goed gevarieerd vleesmenu voor katten bevat een variatie van wekelijks delen van vier verschillende dieren, en niet per se meer dan 10% vette vissoorten (of visolie/krillolie). Het wekelijkse rauw menu om tekorten in de voeding te voorkomen ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
  • 30-40% rauw bot in vlees (niet verhitten (!) en zonder scherp afgezaagde delen.)
  • 15-20% orgaanvlees, waarvan 3-5% lever, 2% nieren en 5% hart.
  • 40-55% spiervlees.
  • wekelijks 2 eendagskuikens of 2 rauwe eieren.

Gevriesdroogde muizen

Dit menu kan altijd worden aangevuld met prooidieren zoals muizen of gevogelte. Als je een dode muis vindt is het echter wel zo dat deze niet aan gif gestorven mag zijn. Je kunt beter gevriesdroogde dode muizen en/of andere ingevroren prooidieren bestellen.

Hygiëne

Het spreekt voor zich dat men bij rauw vlees altijd een goede hygiëne moet handhaven. Was de handen zowel voor als na bereiden van de maaltijden goed. Ook de dweil zal wat vaker over de vloer gehaald moeten worden want katten houden ervan om het vlees naast het bakje op te eten. Ze snijden het met hun tanden door het af te scheuren. In de zomer trekken restjes rauw vlees en bloed ook sneller vliegen aan. Laat de kat dus iets liggen na het eten? Verpak dit dan en leg het in een afgesloten bakje in de ijskast. De kat kan het later op de dag eten. Gooi bedorven vlees altijd meteen weg. Hou vloeren en snijplaatsen schoon.

Ontlasting

Wat meteen opvalt als katten hun natuurlijke ten krijgen voorgeschoteld is dat ze nauwelijks nog poepen. Dit komt omdat vlees door het maag- darmstelsel van katten vrijwel volledig wordt gebruikt. Ze poepen misschien nog eenmaal per week, en dat is een dun, langgerekt droog restant. De ontlasting ruikt veel minder en is niet nattig of te dun. Dat de ontlasting zo verandert is normaal als katten rauw vlees eten.

Kwalen die kunnen samenhangen met verkeerde voeding

  • nierproblemen.
  • blaasgruis.
  • allergie.
  • diabetes.
  • oorontsteking.
  • problemen met lever/darmen/nieren.
  • stoelgang.

Is vers vlees voor de kat duur?

Katten kan je voeren met allerlei soorten rauw vlees, gevogelte met botten en al (ongekookt en ongebakken), rund, kalkoen, rauwe (vette) vis, eend, konijn, overige prooidieren ... Het vlees (landvlees en zeevlees) moet rauw en ongekookt zijn. Katten eten in de natuur ook geen gekookt of gebakken vlees. Je kunt gewoon rauw vlees kopen in de supermarkt of in sommige dierenwinkels. Met (ongekookte) botten en graten en al, in de natuur eten ze ook botten van hun prooi. Het maagzuur van katten is zo sterk dat ze dat prima kunnen verteren. Je kunt ook rauw kattenvlees online bestellen, het wordt dan in een diepvriespakket ingevroren thuis afgeleverd. Ook kan je kippenhartjes, en ander orgaanvlees kopen bij bijvoorbeeld Turkse slagers. In Hollandse slagerijen kan het je ook hart en orgaanvlees verkrijgen maar tegenwoordig mogelijk alleen op bestelling. Er zijn ook merken kattenvoeding die wel rauwe vleessoorten verkopen, zoals:
  • CATS Nature is een merk kattenvoer samengesteld rauw vlees speciaal voor katten. Dit is samengesteld door een dierenarts.
  • Bandit kattenvoeding: verse biologische vleessoorten van biologische oorsprong (Skal keurmerk).
  • Natudog: snacks voor katten en honden op natuurlijke basis, gemaakt van 100% gedroogd vlees en/of vis.
  • Carny blikvoer: dit is een zeer betaalbaar merk met een hoog gehalte rauw vlees en voor de kat noodzakelijk vitamines en mineralen

BARF en Carny

Carny

Carny is een betaalbaar kattenvoer met een hoog gehalte rauw vlees. Katten zijn er dol op en het bevat veel vlees en bouwstoffen die katten nodig hebben om optimaal te functioneren. En het is betaalbaar, wel iets duurder dan plantaardig blikvoer uit de supermarkten maar dat is begrijpelijk aangezien er veel echt vlees in zit. Carny is ingeblikt kattenvoer met volwaardig vlees en de samenstelling is evenwichtig.

BARF

BARF voedsel is natuurlijk eten voor vleesetende huisdieren. Je kunt bij dus merk dus verwachten dat je allerlei producten koopt die natuurlijk zijn voor je kat of hond of fret. BARF heeft veel variaties, samengesteld uit verschillende vlees en vissoorten. Met en zonder bot. Ook volledige prooidieren zoals verpakte dode muizen of ratten. Als je het online koopt betaal je verzendkosten extra, dus het is misschien handig om eerst eens in je buurt te informeren of men dit ergens verkoopt. BARF is ook niet al te duur (afhankelijk van wat je koopt) maar maakt het makkelijker om een compleet menu samen te stellen voor je kat of hond. Je kunt het per pond, per kilo of zelfs per vele kilo's tegelijk kopen. Het wordt keurig bij je thuis bezorgd met een speciale wagen waarin alles diepvries vervoerd wordt. Nadeel: het is vaak al voorgemalen. De kat heeft dan dus weinig te kauwen.

Katten wennen aan rauw vlees eten

Als katten hun hele leven al blikvoer en brokken krijgen, moeten ze (soms) aan het begin eerst wennen aan rauw eten. Begin bijvoorbeeld met wat rauw vlees in kleine stukjes te snijden en schep een eetlepel rauw vlees/vis door wat blikvoer heen in de voederbak. Meng het goed door elkaar zodat ook de rauwe stukjes vlees bedekt zijn met het gewone blikvoer. In de meeste gevallen zal de kat het vlees meteen mee opeten en ontdekken hoe lekker het is. Geef de volgende maaltijd weer zo, maar maak de verhouding rauw vlees steeds groter. Na een paar dagen kan je de kat puur vlees aanbieden. Smaken verschillen, dus je moet ook een beetje uitproberen wat jouw kat graag eet. Geef na enige tijd ook voldoende vlees met (ook rauw) bot (maar geen scherpe afgezaagde botten, of splinters) bijvoorbeeld rauwe kip of ander gevogelte met bot en kraakbeen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Graanvrij voer voor katten met diabetesGraanvrij voer voor katten met diabetesNet als mensen, kunnen ook katten suikerziekte hebben. Als er suikerziekte bij je kat wordt geconstateerd, schrik je daa…
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…
Uw hond voeden: KVVUw hond voeden: KVVTegenwoordig stappen steeds meer baasjes over op KVV. Het natuurlijk voeden van de hond begint steeds meer een gewoonte…
Wat mogen fretten eten en wat niet?Wat mogen fretten eten en wat niet?Fretten hebben altijd al rauw voer gegeten, het zijn namelijk roofdieren. Toch geven veel mensen ze tegenwoordig brokjes…
Hoopers - HondensportHoopers is een opkomende hondensport in Nederland. Er wordt veelal gebruik gemaakt van hoepels, maar ook worden tunnels…
Bronnen en referenties
  • Versvoer.nl/
  • https://www.voerwijzer.com/is-rauw-voeren-echt-zo-gevaarlijk-een-reactie-op-argumenten-van-de-dierenarts/
  • https://www.startpagina.nl/v/huisdieren/vraag/97278/eten-wilde-katten-uitleg
  • https://www.voerwijzer.com/zelf-samenstellen-barf-of-nrv-voor-de-kat/
  • The carnivore connection to nutrition in cats
  • http://www.desuikerkat.nl/voeding.html
  • https://www.voerwijzer.com/het-beste-natvoer-voor-de-kat/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.