De hond mag mee naar Engeland, nieuwe regels vanaf 2012

De hond mag mee naar Engeland, nieuwe regels vanaf 2012 Dankzij nieuwe regelgeving is het vanaf 1 januari 2012 een stuk makkelijker geworden uw hond of een ander huisdier mee te nemen naar Engeland voor een vakantie of een langer verblijf in verband met uw werk. Voorheen kon de hond ook wel mee maar moest dan een lange tijd in quarantaine. In die periode deed men een aantal keer een bloedonderzoek om te bepalen of de hond rabiësvrij was en bovendien voldoende antistoffen tegen deze ziekte had opgebouwd dankzij de inenting tegen rabiës.

Hondsdolheid

Hondsdolheid, rabiës, is een voor mensen zeer gevaarlijke virusinfectie die zich nestelt in de hersenen en dientengevolge kan leiden tot de dood indien de infectie niet tijdig behandeld wordt. . De infectie ontstaat door een beet van een met rabiës besmet dier, dragers van het virus zijn vossen, honden, katten, apen en vleermuizen. In Nederland is al decennia lang geen geval van rabiës bij mensen geconstateerd maar wereldwijd vergt hondsdolheid nog 40.000-70.000 doden per jaar, voor het merendeel in Azië en Afrika. Engeland was tot aan 1996 al bijna een eeuw vrij van hondsdolheid maar in dat jaar werd bij een Britse vleermuis het vleermuizen-hondsdolheidvirus gevonden. Zes jaar later, in 2002, overleed een onderzoeker aan een beet van een vleermuis.

Quarantaine

Engeland is altijd heel voorzichtig geweest met het toelaten van huisdieren, gevreesd wordt dat rabiës hard gaat toeslaan als er meer dieren in het land worden geïnfecteerd met het virus. Met de strenge toelatingseisen wil men de ziekte geen kans geven.
De regels zijn sinds 2001 evenwel iets versoepeld mits aan een aantal eisen wordt voldaan, in de periode voor 2001 moest een huisdier 9 maanden in quarantaine! Uw hond meenemen was toen geen optie. Na 2001 waren de volgende eisen van kracht:

de hond moest:

  • meer dan 7 maanden geleden ingeënt zijn tegen rabiës en overige hondenziekten,
  • gecontroleerd zijn op het hebben van voldoende antistoffen in het bloed door middel van een titerbepaling,
  • een wormenkuur hebben ondergaan speciaal tegen lintworm,
  • 24-48 uur voor aankomst in het United Kingdom behandeld zijn tegen vlooien en teken,
  • een door een dierenarts getekend certificaat en een vermelding daarvan in het hondenpaspoort hebben,
  • kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van een tatoeage of een chip en een EU-hondenpaspoort,
  • het land ingebracht worden via bepaalde aangewezen routes en eventueel via bepaalde transportbedrijven.

Aanpassing aan de regels van de Europese Unie

De regels voor het reizen met huisdieren van en naar Engeland veranderen per 1 januari 2012 omdat het Verenigd Koninkrijk haar regels aanpast aan die van de Europese Unie. Vanaf nu kunnen uw huisdieren mee naar Engeland zonder dat zij aan alle zeven eisen moeten voldoen. De titerbepaling en de eis uw hond te laten behandelen tegen vlooien en teken is nu namelijk vervallen.

Wat is de titerbepaling?

Een titerbepaling bij honden is een bloedonderzoek waarbij wordt gekeken of het hondenlichaam genoeg antistoffen tegen rabiës heeft aangemaakt in de weken na de inenting. Het titergetal geeft de mate van bescherming tegen het virus aan. Bij dit onderzoek kan dan ook gelijk de titerbepaling van Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Hepatitis worden meegenomen, de resultaten worden in het hondenpaspoort genoteerd. Dit bloedonderzoek geeft ook uitsluitsel indien u graag minder wilt vaccineren, maar wel de optimale bescherming van uw hond of bijvoorbeeld kat wilt handhaven, het is mogelijk om met de titerbepaling heel precies de immuniteitsstatus van uw dier te bepalen. U voorkomt hiermee dan ook dat het dier teveel antistoffen binnen krijgt.

De nieuwe regels voor een bezoek aan Engeland met uw hond

De nieuwe regels vallen onder het zogenaamde "Pet Travel Scheme", het systeem wat het mogelijk maakt om honden, katten en fretten (jawel!) mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk zonder dat deze dieren bij aankomst in quarantaine moeten. Het Pet Travel Scheme is ontwikkeld om het risico op nieuwe rabiës besmettingen in Engeland zo klein mogelijk te houden en toch te voldoen aan de Europese regels. In ieder geval is het zo dat uw hond moet zijn ingeënt tegen rabiës, hier zijn de nieuwe regels:

Uw hond moet:

  • minstens 21 dagen voor de dag van aankomst in de United Kingdom ingeënt zijn tegen rabiës en de overige hondenziekten,
  • tussen de 1 en 5 dagen voor de dag van aankomst in de United Kingdom een wormenkuur hebben gehad tegen lintworm,
  • een door een dierenarts getekend certificaat en een vermelding daarvan in het hondenpaspoort hebben,
  • kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van een tatoeage of een chip en een EU-hondenpaspoort,
  • het land binnenkomen via een onder de regels van het schema vallende route.

Routes vanuit Nederland

Vanuit ons land zijn alle veerdiensten, de kanaaltunnel en vluchten op London Heathrow Airport en London Gatwick Airport toegelaten reisroutes dus dat is geen probleem. Deze regels gelden voor alle EU landen. Komt u vanuit Ierland of een ander land buiten de EU het Verenigd koninkrijk binnen dan gelden er andere regels maar die laten we hier buiten beschouwing.

In de praktijk

De wijziging van de regels betekent in de praktijk dat u net zo makkelijk met uw hond naar Engeland kunt reizen als naar België of Duitsland, immers, ook in deze landen moet u aan de bovenstaande eisen voldoen. Als u op vakantie gaat in de Ardennen of de Eiffel moet de hond eveneens ingeënt zijn tegen rabiës, neem ook in deze landen de regels in acht anders riskeert u een hoge boete maar u moet er toch ook niet aan denken dat uw hond in een onbewaakt ogenblik gebeten wordt door een besmet dier!

Wil ik wel naar Engeland?

Natuurlijk wilt u wel naar Engeland, het is niet alleen een prachtig vakantieland met zijn tradities, schitterende tuinen, kastelen en historische stoomtreinen maar ook het land van de wereldberoemde "Crufts Dogshow" in Birmingham, "Tail wagging fun for all the family!" Als u een prijswinnende rashond hebt wilt u zo'n show zeker een keer lopen, de show is altijd in het voorjaar.
Wilt u de nieuwe regels nog eens bevestigd zien of informatie hebben over het reizen naar Engeland vanuit andere landen dan de EU-landen dan kunt u een zeer uitgebreide uitleg vinden op de site van het Department for Environment, Food and rural affairs.

Voorkom een teveel aan antistoffen

We hadden het hierboven ook al even over te veel antistoffen, wilt u de vaccinaties van uw huisdier niet overdoseren laat dan toch een titerbepaling doen door uw dierenarts, het is niet duurder dan een vaccinatie en u voorkomt ermee dat u hond te veel antistoffen binnen krijgt, te veel ervan is niet gezond voor het dier en kan zelfs ziekten veroorzaken blijkt uit nieuwe inzichten.

Hondvriendelijke camping of B&B

En ook al gaat u niet naar de Crufts hondenshow, dan is het in ieder geval fijn dat uw trouwe vriend nu mee kan op vakantie.
Kies niet voor een hotel, maar voor een hondvriendelijke camping in de natuur of voor een Bed&Breakfast uit een goede B&B gids, goedkoper dan een hotel en altijd stukken beter en leuker. Als u goed zoekt vindt u ze vaak ook nog eens op de mooiste plekjes, bovendien heeft men meestal geen bezwaar tegen een hond als deze zich netjes weet te gedragen. Engeland? Een aanrader!

Lees verder

© 2012 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de hond op vakantie in EuropaGezellig de hond mee in de auto en rijden maar. Dit gaat niet zomaar, waar moet je rekening mee houden? Wees goed voorbe…
Huisdieren mee op vakantie naar het buitenlandHuisdieren mee op vakantie naar het buitenlandEen huisdier meenemen op vakantie in een land over de grens. Dat gaat niet zomaar. Een huisdier meenemen naar een ander…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…

Stress bij katten - Natuurlijke oplossingenStress bij katten - Natuurlijke oplossingenKatten zijn over het algemeen ontspannen en evenwichtige huisdieren. Toch kan hun gedrag in bepaalde situaties (bijvoorb…
Rashonden: Zweedse LappenhondRashonden: Zweedse LappenhondDe Zweedse Lappenhond, in Zweden de “Lapphund” genoemd, is één van de nationale hondenrassen in Zweden. Deze keesachtige…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 123090, Pixabay
  • Breukenvandoorne.nl/vaccinaties
  • Crufts.org.uk
  • Defra.gov.uk
  • Hovawart Club Nederland
  • Flatcoated Retriever Club Nederland
  • Ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 11-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.