Rashonden: Zweedse Lappenhond

Rashonden: Zweedse Lappenhond De Zweedse Lappenhond, in Zweden de “Lapphund” genoemd, is één van de nationale hondenrassen in Zweden. Deze keesachtige hond beschikt over een dikke vacht die uitermate geschikt is voor het koude klimaat. De Lappenhond is geschikt als gezelschapshond. Hij wil wel graag een baasje die genoeg tijd heeft om actief met hem bezig te zijn zodat hij zijn energie kwijt kan. Hij is erg gesteld op het gezin en daarom is het een geschikte familiehond

Geschiedenis

De Zweedse Lappenhond wordt in Zweden Lap dog, Lapponian of Lapphund genoemd. Lapp betekent: iemand die leeft in de noordelijke wildernis. De Lappenhond beschikt over een enorm groot uithoudingsvermogen. Hij moest leven in een koud klimaat in een uitgestrekt gebied waardoor de hond vele kilometers moest kunnen afleggen. Deze hond was van de Zweedse Lappen, een nomadenvolk dat in de meest noordelijke gebieden van Scandinavië leefde. Het is een keesachtige hond, die gebruikt werd als waakhond en als hoeder van rendieren. Als jachthond werd hij gebruikt om op wolven, beren en klein wild te jagen wat gebruikt werd als bron van inkomsten. De huiden werden verkocht en het vlees diende als voedsel. Ook werd hij ’s nachts gebruikt om de kinderen warm te houden. Hij mocht in de tent tussen de kinderen slapen waardoor zijn liefde voor het gezin en ook voor kinderen zich ontwikkelde. Volgens archeologische vondsten kwam de hond al 7000 jaar geleden voor in Zweden. Sinds de prehistorie was de Lapphund al de hond van de Samen (de Lappen). Pas in het begin van de vorige eeuw is de hond in Zweden en in 1944 bij de FCI geregistreerd.

Uiterlijk

Zijn lichaam is gedrongen, gespierd en licht rechthoekig. Hij heeft een rechte, sterke rug met een ruime borstkas. De lendenpartij is kort. Door deze enigszins vierkante bouw was hij goed in staat vele kilometers te lopen. Het is een middelgrote hond die iets langer is in lichaam dan in de hoogte. Voor de reu is de schouderhoogte 48 centimeter en voor de teef is dit 43 centimeter. Een afwijking van 3 centimeter is toegestaan. De Lappenhond heeft een gewelfde schedel met een scherp uitgesproken stop. De neusrug is recht met een zwarte neusspiegel. Zijn ogen zijn rond van vorm en vrij groot. De kleur van de ogen is donkerbruin. In zijn blik heeft hij veel uitdrukking. Zijn oren zijn kort, spit van vorm en staan rechtop. De voeten zijn ovaal, sterk met gesloten tenen. De staart is hoog aangezet en ziet er borstelig uit. Hij wordt in een krul over de rug gedragen als de hond in beweging is.

Vacht

De Lappenhond heeft een lange en overvloedige dubbele vacht. De stugge tamelijke lange bovenvacht beschermt hem tegen sneeuw en regen. Doordat de bovenvacht wat vettig is zal het water afstoten. De wollige ondervacht kan de hond in de extreme weersomstandigheden van het hoge noorden warm houden. De ondervacht zorgt ervoor dat er geen vocht tot op de huid kan doordringen. In de zomer werkt de vacht isolerend en zal de hond beschermen tegen de hitte van de zon. In de hals vormt de vacht een kraag. De vacht is zwart of beerachtig bruin van kleur waarbij een witte aftekening op de borst, voeten en staartpunt is toegestaan. Dit maakt hem goed zichtbaar in de witte sneeuw. Buiten de ruiperiode vraagt de vacht weinig onderhoud.

Karakter

De Lappenhond heeft altijd hard moeten werken en als huishond zal hij zijn energie kwijt moeten kunnen. Indien hij te weinig beweging krijgt zal hij een nerveuze hond worden. Hij houdt van diverse soorten van training. Net zoals andere rassen uit de spitshondengroep zal de Lappenhond zijn stem goed gebruiken. Deze intelligente hond is er in zijn opvoeding goed op te sturen. De hond is vriendelijk, gevoelig en aanhankelijk. Hij is speels en waaks, maar nooit agressief. Bij bedreiging zal hij zijn gezin beschermen en een gevecht dan niet uit de weg gaan. Ondanks zijn grote toewijding aan zijn baas, is hij behoorlijk eigenwijs en doet dingen graag op zijn eigen manier. Zijn liefde voor de baas en speciaal een liefde voor kinderen maakt deze hond uitermate geschikt als familiehond.

Opvoeding

De Zweedse Lappenhond heeft een vriendelijke, maar wel consequente opvoeding nodig. Hij is zelfstandig en tegelijk ook erg aan zijn mensen gehecht. Hij is gevoelig en heeft een duidelijk maar nooit een harde hand nodig. De opvoeding geeft meestal weinig problemen omdat hij van nature over een gehoorzaamheid en vriendelijkheid bezit. Hij wil graag lid zijn van het gezin en gedraagt zich hier ook naar.

Overige informatie

De Zweedse Lappenhond is een uitermate geschikte gezinshond zolang hij maar genoeg wordt bezig gehouden. Wil je deze hond als huisgenoot is het verstandig om je goed in het ras te verdiepen. Een fokker kan meer informatie geven over dit ras.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Amerikaanse waterspaniëlHondenrassen: Amerikaanse waterspaniëlDe Amerikaanse waterspaniël is een hondenras dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. Hij stamt af van de waak- en wate…
Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)De Hokkaido behoort tot de Aziatische keeshonden. Doordat migranten honden meenamen naar het Japanse eiland Hokkaïdo is…
Japanse terriër: een rashond uit JapanJapanse terriër: een rashond uit JapanDe Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekr…

De hond mag mee naar Engeland, nieuwe regels vanaf 2012De hond mag mee naar Engeland, nieuwe regels vanaf 2012Dankzij nieuwe regelgeving is het vanaf 1 januari 2012 een stuk makkelijker geworden uw hond of een ander huisdier mee t…
Rashonden: Mastino NapoletanoRashonden: Mastino NapoletanoDe Mastino Napoletano is een grote hond en hij behoort tot de rasgroep van de dogachtigen. Deze uit Italië afkomstige st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bjørn Roger Larsen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • - www.uwhondenkat.nl
  • - www.dieren-rassen.nl
  • - www.halejeger.nl
  • - www.vandewuestegraaf.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 25-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.