Van pup tot volwassen hond

Van pup tot volwassen hond Geniet er maar van... voor je het weet zijn ze volwassen… en dan zijn ze nog steeds leuk! De hond, afhankelijk van het type hond, zal al snel 7 tot 15 jaar bij je zijn. Maar daarbij hoort wel de verantwoordelijkheid die je voor een dier hoort te nemen en dat begint al op het moment dat de pup bij je binnen stapt.

Acclimatiseren

Het begint bij het moment dat je de pup je huis binnen haalt en dat gaat al met de nodige stress gepaard. Als het dus niet direct nodig is om de pup te laten enten (heeft de eigenaar al de eerste prik gegeven?) en allerlei andere zaken te laten controleren, laat dit dan de eerste dagen achterwege. Laat het kleine hondje, welke toch al zoveel indrukken op doet, even rustig acclimatiseren. De geuren van je huis zich eigen maken, met eventuele andere bewoners (mens en dier) kennis maken en zijn/haar plekje “veroveren”. Even niets doen dan consequent zijn en het hondje je liefde geven.

Consequent

Consequent lijkt een toverwoord en feitelijk is dat ook zo. Want als je tijdens opgroeifase consequent bent in je gedrag, heb je daar later profijt van. Zie het nog maar eens goed te krijgen, als je tijdens de prille fase alles goed bevonden hebt. Je kunt het het dier niet een kwalijk nemen. Een hond is nu eenmaal een roedeldier en wil in status stijgen, dus zal dit altijd proberen.

Noodzakelijke zaken

Voeding

Een dier heeft net als de mens voeding nodig, en als je de betere brokken (lees: brokken waar alle voedingsstoffen in zitten) geeft, kan het dier hier samen met water op leven. Dat begint als bij de fase als pup. De pup heeft 4x per dag een maaltijd nodig en die maaltijd bestaat uit voedzame brokken (te beginnen bij puppybrokken uiteraard). Water moet altijd klaar staan, voeding dus 4x per dag (als pup, 3x als volwassen hond) klaarzetten en weghalen als de hond klaar is.
Dat wil niet zeggen dat je de hond nooit een hondensnoepje of nat voer mag geven. Maar zeker in de puppyfase is het goed de snoepjes te gebruiken als beloning voor goed gedrag. Het natte voer is eigenlijk extra en vervangt een van de 4 maaltijden.

Belonen

Belonen is zeker in de leerfase belangrijk. Het jonge hondje is aan het leren en als je hem/haar beloont als deze netjes buiten plast en poept gaat hij/zij snappen dat hij het buiten moet doen. Dit geldt ook voor andere zaken die in de leercurve passen. Maar ben daar wel consequent in. Dan pakt de hond het het snelste op.

Daar staat tegenover dat je de pup alleen straft als hij bijvoorbeeld in je bijzijn net binnen gepoept heeft. Alleen dan heeft straffen zin, dan snapt de hond dat het fout is dat hij binnen gepoept heeft. Later straffen voor iets wat de hond fout gedaan heeft, werkt niet.
Straffen is overigens nooit slaan, maar verhef je stem en spreek hem/haar bestraffend toe. Het komt echt wel aan!

Inenten

Daar ontkomen we niet aan en daar is een schema voor, te weten:
  • 6 weken, 1e enting, tegen hondenziekte en parvovirus
  • 9 weken, 2e enting, herhaling tegen parvovirus + eerste bescherming tegen ziekte van Weil
  • 12 weken, 3e enting, herhaling tegen hondenziekte, parvovirus en ziekte van Weil plus bescherming tegen hepatitis en kennelhoestvirussen
  • 1 jaar, afronding basisschema, herhaling tegen hondenziekte, parvovirus, ziekte van Weil, hepatitis en kennelhoestvirussen
  • vanaf 2 jaar, jaarlijkse hervaccinatie, elk jaar tegen ziekte van Weil en elke 3 jaar tegen hondenziekte, parvovirus, hepatitis en kennelhoestvirussen.

Check dierenarts

Bij de jaarlijkse controle, maar zeker ook als de pup voor het eerst bij je dierenarts komt, is het belangrijk de hond op een aantal zaken te laten controleren, zoals:
  • algehele conditiecheck
  • gebitscontrole
  • controle van de huid, ogen, oren en vacht
  • “meeliftende” dieren als parasieten
  • gewichtscontrole

Niet gewenste dieren …

En vergeet niet te zorgen dat je pup geen vlooien krijgt (maandelijks pipetje in de nek) en ontdaan wordt van eventuele wormen (2x per jaar). Bespreek met je dierenarts wat je allemaal tegen teken kunt doen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Loopsheid

Het teefje wordt enig moment loops en dat kan tussen de 6 en 12 maanden gebeuren. Dat wil ook zeggen dat je hond ook al bij de eerste loopsheid vruchtbaar is. Voorkom een zwangerschap, want het lichaam is nog niet volgroeid en niet goed voor het hondje. Wil je, zodra ze volwassen is, van de loopsheid af … dan zijn er een aantal mogelijkheden. Bespreek dit met je dierenarts.

Tot slot

Als je besloten hebt een hond te nemen, neem dan ook je verantwoordelijkheid en geef hem/haar de beste zorg en liefde … je krijgt er veel voor terug!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…

Voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor hondenVoedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor hondenWij mensen eten allerlei verschillende producten die we soms graag willen delen met onze trouwe viervoeters. Helaas is d…
Oorontsteking bij de hondOorontsteking bij de hondOorontsteking bij de hond komt relatief veel voor, meer dan we ons vaak realiseren. Vaak lopen honden te lang door met e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen hond - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.