Verlatingsangst bij de hond

Verlatingsangst bij de hond Een veelvoorkomend probleem bij de hond is verlatingsangst. Vele hondeneigenaren merken dit probleem soms niet eens op. Verlatingsangst is een moeilijk gegeven om waar te nemen bij je huisdier. Sommige mensen zien het als schattig anderen zien het als simpel ongewenst gedrag dat wel zal ophouden. Toch is verlatingsangst bij honden een ernstig psychologisch probleem dat zeker moet aangepakt worden.

Wat zijn de symptomen van verlatingsangst?

Zoals iedere andere angst zijn er vele symptomen die kunnen wijzen op verlatingsangst. Vaak is het echter een combinatie van symptomen, niet één symptoom. De meest voorkomende symptomen van verlatingsangst zijn:
  • Je hond blaft of jankt verschrikkelijk wanneer je niet in dezelfde kamer bent. Ook wanneer je het huis verlaat zal hij vaak aan de deur gaan blaffen of janken.
  • Je vindt vaak krassen op de deur of bijtpatronen op meubelen.
  • Je hond is vaak angstig wanneer je niet bij hem bent.
  • Destructief gedrag zoals het vernielen van meubelen wanneer je weg bent.
  • Je hond zal niet vaak zich alleen bezighouden, hij speelt zelden alleen en vraagt constante aandacht.

Wat is de oorzaak van verlatingsangst?

Bron: Peter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Peter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Helaas is het meestal de eigenaar die de verlatingsangst doet ontstaan. Iedere hondenliefhebber houdt ervan zijn hond goed te vertroetelen. Maar soms gebeurt het dat de hond zo vertroetelt wordt dat er verlatingsangst ontstaat. Je hond zal niet correct meer functioneren wanneer hij alleen wordt gelaten.

Wat is de behandeling bij verlatingsangst?

Er is geen magische formule om de angst meteen te doen stoppen. Toch zijn er enkele tips die de eigenaar kan toepassen om de hond over zijn verlatingsangst te helpen.

Beperken van aandacht

Probeer je hond opnieuw te leren individueel te functioneren. Dit betekent echter niet dat je je hond compleet van aandacht ontzegt. Echter dat je meer voorzichtig met aandacht omgaat. Laat je hond je aandacht verdienen.

Ongewenst gedrag negeren

Wanneer je hond gaat blaffen wanneer je gaat slapen of janken wanneer je een kamer verlaat. Probeer dit gedrag zoveel mogelijk te negeren. Probeer de kamer even te verlaten en blijf in een andere kamer voor enkele minuten. Daarna keer je terug zodat je hond weet dat je altijd terugkomt ook al ben je even weg.

Afleiding

Probeer je hond zoveel mogelijk afleiding te bezorgen wanneer je even weg bent. Geef hem wat speelgoed of een snack voor je vertrekt. Zorg ervoor dat er genoeg factoren rondom hem zijn waarmee hij zich kan bezighouden zodat hij minder bezig is met het feit dat je er niet bent.
© 2011 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Destructief gedrag bij de hondDestructief gedrag bij de hondJe bent het ongetwijfeld al eens tegengekomen: een kapotte zetel, schoenen kapotgebeten of zelfs ander meubilair dat er…
VerlatingsangstVerlatingsangstRuim 30 tot 40% van de mensen heeft last van verlatingsangst. Bij mensen die een gelukkige en evenwichtige relatie hebbe…
Pijn bij honden, hoe te herkennen?Pijn bij honden, hoe te herkennen?Bij honden is pijn niet altijd goed te herkennen, ze kunnen in stilte pijn lijden. Er kan sprake zijn van acute pijn, ma…
Uw hond of puppy heeft verlatingsangstUw hond of puppy heeft verlatingsangstU wilt een aantal belangrijke tips tegen tegen verlatingsangst bij honden. Het liefst blijft de hond namelijk de hele da…

De hond of kat met vlooienDe hond of kat met vlooienHet is geen prettig idee maar wie een hond of kat heeft krijgt er vroeg of laat mee te maken. De ene kan het beperken to…
Help! Mijn kat sproeit!Help! Mijn kat sproeit!Een veelvoorkomend fenomeen bij katten is helaas sproeien. Iedere kattenliefhebber krijgt er vroeg of laat mee te maken.…
Bronnen en referenties
  • https://sites.google.com/site/roamingpets/
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Husky_(1).jpg
  • Afbeelding bron 1: Peter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.