Spijsverteringsproblemen bij de kat

Spijsverteringsproblemen bij de kat Problemen met de spijsvertering komt zeer veel voor bij de kat. Sommigen zijn minder schadelijk dan anderen en kunnen meestal makkelijk worden behandeld. Toch is het belangrijk deze problemen vroeg aan te pakken. Spijsverteringsproblemen kunnen je favoriete huisdier erg benadelen, al gaat het van een bacterie tot overgewicht. Met een aangepaste behandeling zal je kat veel gelukkiger door het leven gaan.

Overgeven

Bron: Icebooter , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Icebooter , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een veel voorkomend probleem bij katten is braken of overgeven. Op zich is dit voor de eigenaar niet zo onrustwekkend. Toch kunnen er vele, toch meer gevaarlijke onderliggende factoren, de oorzaak zijn van dit overgeven.
Enkele mindere erge oorzaken zijn bijvoorbeeld: te veel gegeten of gewoon iets verkeerd gegeten. Dit kan vaak gebeuren daar katten natuurlijke jagers zijn en met smaak hun prooi vaak naar binnen werken. Deze oorzaken zijn op zich niet alarmerend.
Doch kan het braken, zoals eerder vermeld, een ergere onderliggende oorzaak hebben zoals: een maagontsteking, bacteriële infectie, problemen met de lever, het slecht werken van de alvleesklier, slecht functionerende nieren.
Braken kan ook vaak samengaan met ziektes die voorkomen bij een ander stelsel, zoals het zenuwstelsel en voortplantingsstelsel.

Diagnose en behandeling bij braken kan heel uiteenlopend zijn, afhankelijk van de ernst van het probleem. Dit kan gaan van een endoscopie tot bloedtest en zoveel meer.

Wormen

Wormen zijn een frequent voorkomend probleem bij katten. Wormen zijn parasieten die in de darmen van hun gastheer, de kat, leven. Besmetting kan onder andere gebeuren door uitwerpselen van besmette dieren en vlooien. Meestal is deze aandoening gemakkelijk te voorkomen door je kat regelmatig te ontwormen en te ontvlooien. Preventieve behandeling is de boodschap want de effectieve behandeling bij een besmette kat kan moeilijk zijn. En wanneer de eigenaar de besmetting heeft gespot is er meestal al sprake van een serieuze en gevaarlijke besmetting. Afhankelijk van de soort worm waarmee de kat besmet is, zal een verschillende soort medicatie worden toegediend. Wormen zijn het gevaarlijkst bij pasgeboren kittens, bij een besmette moeder kan de worminfectie worden doorgegeven aan de kitten.

Haarbal

Bron: Jennifer Leigh, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Jennifer Leigh, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Het meestvoorkomende "probleem" bij katten is een haarbal. Een haarbal is niets om je zorgen over te maken, het is een natuurlijk proces bij de kat. Katten maken zichzelf schoon met de tong, hierbij komen wat haren in het spijsverteringsstelsel terecht. Deze haren horen daar natuurlijk niet dus zullen katten deze terug uitbraken. Behandeling bij haarballen is op zich niet nodig. Je kat ondervindt geen last bij dit verschijnsel. Toch zijn er tips en trucs om het proces te vergemakkelijken en ze met de stoelgang naar buiten te laten komen, al zijn deze op zich niet nodig. Indien je vermoed dat je kat toch last ondervindt bij het uitbraken van een haarbal, contacteer je dierenarts en vraag naar een middeltje om het je kat wat makkelijker te maken.

Overgewicht

Overgewicht is een gekende aandoening bij zowel mens als dier. Bij de kat kan dit, net zoals bij de mens verschillende oorzaken hebben. Dit kan door te veel eten of door een slecht werkende schildklier. De gevolgen van overgewicht bij katten is vergelijkbaar met de problemen die de mens krijgt wanneer zij last hebben van overgewicht: last van gewrichten en botten, door het overgewicht zal de kat zich minder goed kunnen wassen wat tot huid en vachtproblemen kan leiden en tot slot een verhoogde kans op suikerziekte.

De behandeling die het meest wordt toegepast, indien er geen sprake is van een slecht werkende schildklier, is een dieet. Dit is vaak moeilijker dan het klinkt. Katten met een overgewicht worden graag verwend door hun baasjes en een verandering in hun eetpatroon zal je vast en zeker niet in dank worden afgenomen. Toch is het in het belang van je huisdier om hiermee door te zetten, zodat ze gezonder door het leven kunnen gaan.

Een tweede behandeling, in het geval van een slecht werkende schildklier, is medicatie ter vervanging van het hormoon die de schildklier van de kat niet aanmaakt. Vaak gaat dit samen met een bijkomend dieet en speciale voeding. Ook beweging is een goede behandeling voor een dier met overgewicht.

Giardia

Een parasitaire infectie in de darmen van de kat. Het komt zowel bij mens en dier voor. Ook deze aandoening is vaak zeer moeilijk waar te nemen. Meestal wordt het pas ontdekt wanneer het dier erg vermagert. Besmetting gebeurt meestal door uitwerpselen van besmette dieren.

Symptomen van Giardia zijn meestal chronische diarree. Deze is meestal lichtgekleurd en gemengd met slijm en bloed. De diagnose van Giardia is zeer moeilijk. Daar er momenten zijn waarbij de parasiet niet wordt uitgescheiden en zo worden gemist door de dierenarts.

De gegeven medicatie is meestal een parasieten dodend middel.

Diarree

Veel voorkomend en divers in oorzaken. Vaak weet de eigenaar niet of het enkel iets is wat de kat verkeerd heeft gegeten, of om het gaat over een bacteriële of parasitaire infectie. Bij langdurig aanhouden en/of terugkeren van diarree is het echt aangeraden een dierenarts op te zoeken. Langdurende diarree kan het leven van je huisdier in gevaar brengen.

Meestal geeft de consistentie van de stoelgang een hint waar het probleem ligt, maar bij een bacteriële of parasitaire besmetting is dit niet altijd zo duidelijk. Vaak zullen er stalen van de stoelgang worden genomen, of een bloedtest worden gedaan. Verder kan er nog een radiografie of endoscopie worden genomen, naargelang de oorzaak van het probleem.

Bij diarree is het belangrijk dat je huisdier genoeg drinkt. Dit om uitdroging tegen te gaan en het spijsverteringsproces in gang te houden. Ook zal je kat er lekker van genieten eens goed te worden vertroetelt.
Soms kan het ook gebeuren dat je kat een aangepast dieet krijgt, dit kan om verschillende redenen onder andere je kat krijgt diarree van welbepaalde voeding.

Conclusie

Bron: Lazy Lightning, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Lazy Lightning, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Spijsverteringsproblemen bij katten zijn heel moeilijk te categoriseren in verband met ernst. Toch is het meestal aan te raden een dierenarts op te zoeken als het probleem blijft aanhouden na enkele dagen. Zo kun je zelfs het leven van je favoriete huisdier redden. Vaak zijn symptomen pas zichtbaar als het echt te laat is. Het drink en eetpatroon van je kat in de gaten houden kan ook helpen. En preventieve behandelingen zijn nog steeds de beste manier om je dier gezond te houden. Regelmatige gebitsverzorging is ook zeer belangrijk, een gezond gebit betekent dat je kat langer zal kunnen genieten van de jacht, en ook van zijn voeding. Preventieve behandelingen en regelmatige controle is de boodschap om de meeste spijsverteringsproblemen bij je huisdier te vermijden.
© 2011 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en windenOorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en windenWat zijn de oorzaken van acute diarree (en stinkende winden) bij een hond? De grootste vreugde van een eigenaar van een…
Wormen bij de katWormen bij de katHet hoort er nu eenmaal bij en hoe vervelend dan ook, je ontkomt er niet aan om je kat periodiek een ontwormingskuur te…
Haarbal bij de kat: wat doe je eraan?Haarbal bij de kat: wat doe je eraan?Iedere kat krijgt zo nu en dan eens te maken met een haarbal. Dit is zeker niet vreemd, want het produceren van een haar…
Veel voorkomende oorzaken van diarree bij de hondVeel voorkomende oorzaken van diarree bij de hondHet is erg vervelend als u een hond met diarree heeft. Vooral als de hond het niet op kan houden en het in zijn bench of…

De Grote Zwitserse SennenhondDe Grote Zwitserse SennenhondVan de Zwitserse hondenrassen is de Berner Sennenhond zondermeer de bekendste. Er zijn echter nog drie andere Zwitserse…
Alles wat je nog niet wist over AujeszkyAlles wat je nog niet wist over AujeszkyDat je je kat of hond beter geen rauw varkensvlees te eten kunt geven is bij de meeste huisdiereigenaren wel bekend. Dat…
Bronnen en referenties
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/3746-het-spijsverteringsstelsel.html
  • http://www.kattenencyclopedie.com/index.php?menuid=9
  • http://kattenziektes.com/kattenziektes.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/File:WhiteCat.jpg
  • http://en.wikipedia.org/wiki/File:Listen,_do_you_want_to_know_a_secret.jpg
  • http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cat_tongue_macro.jpg
  • Afbeelding bron 1: Icebooter , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Jennifer Leigh, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Lazy Lightning, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.