De groene leguaan: geschikt om als huisdier te houden?

De groene leguaan: geschikt om als huisdier te houden? De groene leguaan wordt tegenwoordig als huisdier gehouden. Het is eigenlijk een grote hagedis die wel uit kan groeien tot een exemplaar met een totale lengte van twee meter. Het is een van de weinige reptielen die handtam gemaakt kunnen worden. Naast een juist terrarium en goede voeding komt er toch wel veel bij kijken om deze dieren een juiste verzorging te geven. Een leguaan heeft een eigen karakter en kan een band krijgen met zijn baasje. Hoe kun je een leguaan houden als huisdier?

Soortbeschrijving

De groene leguaan (Iguana iguana) behoort tot de familie van de leguanen (Iguanidae) en is afkomstig uit het Midden- en Zuid-Amerika. Leguanen zijn familie van hagedissen die zijn onderverdeeld in ongeveer 35 verschillende soorten en 8 geslachten. Er zijn soorten leguanen die een kopromp-lengte kunnen bereiken van 60 centimeter met een totale lengte van zelfs 2 meter (inclusief staart). De groene leguaan is vooral bekend als exotisch huisdier. Als je een leguaan aanschaft in een dierenwinkel zijn dit meestal jonge leguanen die een totaallengte van minder dan 40 centimeter hebben. Op de leeftijd van één jaar hebben groene leguanen een kopromp-lente van gemiddeld 15 tot 20 cm.

Geslachtsbepaling

Bij jonge dieren tot de leeftijd van één jaar is het erg moeilijk te onderscheiden tot welk geslacht het dier behoort. Op oudere leeftijd lukt het vaak wel om de geslachten te onderscheiden op basis van secundaire geslachtskenmerken. Zo hebben de mannetjes meestal veel duidelijkere poriën ter hoogte van de dijen. Bij de mannetjes zijn vaak de beide hemipenes (mannelijk geslachtsdeel van reptielen) te zien als een bilaterale zwelling ter hoogte van de staartbasis. De mannetjes hebben over het algemeen op een volwassen leeftijd een massievere kop, een sterker ontwikkelde rugkam en een oranje kleur op de voorpoten en romp. Dit geeft nog geen zekerheid dat het ook een mannetje is. Om volledig zeker te zijn van het geslacht zal er met behulp van een endoscopie een geslachtsbepaling moeten plaats vinden.

Huisvesting

Om een leguaan als huisdier te kunnen houden is het belangrijk om je hierover goed te laten informeren. Exotische dieren, met name de groene leguaan, hebben een speciale verzorging nodig. Het is beter om een leguaan aan te schaffen die in gevangenschap gekweekt is dan een exemplaar die gevangen is uit het wild. De wilde dieren kunnen door het transport ziek en erg schuw worden. Hieronder staat genoemd wat er voor nodig is voor het houden van een leguaan in een terrarium.

Terrarium

Van oorsprong zijn groene leguanen actieve dieren die in bomen woonachtig zijn. Omdat ze groot kunnen worden is de minimale afmeting voor een terrarium: 2 x 1,5 x 2 meter. Hierin kun je drie leguanen houden. Omdat mannetjes erg territoriaal zijn, kun je in een terrarium maar één mannetje houden. Anders ontstaan er gevechten waarbij het mannetje zwaar gewond kan raken.

Bodembedekking en takken

Bij voorkeur wordt er om een goede hygiëne te behouden gekozen voor substraat in de vorm van krantenpapier en droge bladeren. Pas op met houtkrullen en zand omdat deze kunnen leiden tot verstopping. Zorg dat er een paar dikke takken van minimaal 20 cm. aanwezig zijn voor de volwassen dieren omdat ze moeten kunnen klimmen en hun klauwen moeten kunnen afslijten. Zorg ook voor een grote waterbak voor op de bodem. De leguaan kan zich dan volledig onderdompelen en dit helpt hem ook tijdens de vervelling. Groene leguanen gebruiken net zoals vele andere reptielen de waterbak vaak om hun in ontlasting in te doen..

Verlichting

Het is belangrijk dat zowel de kwaliteit en kwantiteit van de verlichting in orde is. Van nature is zonlicht de belangrijkste bron van licht voor reptielen en ook voor de vorming van bepaalde vitaminen (vit. D3). UVB-lampen zijn hiervoor het meeste geschikt. Het is ook belangrijk dat de leguanen een rustperiode krijgen zonder verlichting. Een dagritme van 12 uren licht en 12 uren donker wordt aangeraden.

Verwarming

Naast verlichting is verwarming ook erg belangrijk voor een leguaan. Overdag is een achtergrondtemperatuur tussen de 25 en 30 graden voldoende. Dit kan bereikt worden door een warmtemat of warmtekabel. Het is wel belangrijk dat dit niet meer dan eenderde deel van het bodemoppervlak in beslag neemt om oververhitting en verbranding te voorkomen. In het terrarium moet de leguaan een plaats voorhanden hebben tot 45 graden. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. een halogeenlamp of infraroodlamp. Let er goed bij de plaatsing van de verwarming dat er geen kans is op verbranding. De leguaan moet zijn lichaamstemperatuur kunnen regelen door zelf de gewenste temperatuur uit te kiezen. Voor de nacht wordt een temperatuur van ongeveer 20 graden geadviseerd.

Voeding

Jonge leguanen zijn omnivoor: ze eten naast plantaardig voedsel een klein deel dierlijk voedsel. Naast insecten kun je de jonge leguaan hondenvoeding uit blik geven. Naarmate ze ouder worden, worden ze steeds meer een herbivoor (planteneter). Volwassen groene leguanen zijn vrijwel uitsluitend herbivoor. De voeding van de leguaan moet dan ook uit plantaardig materiaal bestaan. Dit kunnen groenten zijn zoals: witlof, andijvie, boerenkool of veldsla. Daarnaast kun je de leguaan tuinonkruiden geven zoals: vogelmuur, paardebloem of weegbree geven. Af en toe mag je een stuk fruit geven. Er bestaat ook een uitgebreid aanbod van commerciële leguaanvoeders die uit korrels bestaan. Mocht je dit droogvoer geven is het aan te raden dit met verse groente en fruit aan te vullen.

Temmen

De groene leguaan is een van de weinige reptielen die handtam gemaakt kan worden en een beperkte binding kan aangaan met de verzorger. Pas erop dat volwassen mannetjes agressief kunnen zijn. Als het dier hoog op de poten staat, het lichaam afvlakt en de keelwam opzet vertoont hij dreiggedrag. Het gevolg van dit gedrag kan bijten, krabben of met de staart slaan zijn. Mocht je zo’n dier tam willen maken is het dragen van handschoenen aan te bevelen. Dit is niet aan te raden voor een onervaren iemand. Om vertrouwd te raken met de leguaan kun je hem het beste van jongs af aan regelmatig in de hand nemen. Een leguaan is zeer stressgevoelig. Let erop dat er niet teveel verandering voor hem zijn.

Hygiëne

Hygiëne in het terrarium is erg belangrijk om de gezondheid van de leguaan optimaal te houden. Reinig regelmatig de waterbak en ontsmet deze goed omdat er ook ontlasting in het water kan zitten. Ontsmet bij voorkeur maandelijks de takken. Bij slechte hygiëne is er een grotere kans op abcessen op de poten, staart of kop. Reptielen kunnen drager zijn Salmonella wat schadelijk is voor de gezondheid van de mens.

Overige informatie

Het houden van een groene leguaan in gevangenschap is iets waar je veel tijd en geld in moet steken. Het is belangrijk om je van tevoren goed te laten voorlichten. Ze stellen specifieke eisen qua ruimte, verlichting en verwarming. Leguanen in gevangenschap kunnen soms wel een leeftijd van 25 jaar bereiken en ze kunnen wel 2 meter lang worden. Het houden van deze dieren wordt niet zonder meer aangeraden. Het houden van eenvoudigere soorten reptielen zoals baardagamen of luipaardgekko’s wordt eerder aanbevolen.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Groene LeguaanDe Groene LeguaanIn zijn jongere jaren is de Groene Leguaan zo’n 15 centimeter lang en dus vrij klein, gedurende de jaren echter wordt de…
Brachylophus fasciatus of de fiji-leguaanDe Fijileguaan is een prachtige blauwgroengekleurde leguaan die erg bedreigd is. Hier wat meer info in verband met deze…
Dieren: kopen van een terrariumDieren: kopen van een terrariumEen terrarium kan vrij goedkoop worden gekocht. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan, zoals via het internet. O…
Ectoparasieten bij reptielen en amfibieënMijten zijn de meest geziene ectoparasieten bij amfibiën en reptielen, maar er zijn nog andere soorten ook: bloedzuigers…

VlooienresistentieDe laatste jaren gaan er steeds meer berichten op dat bij regelmatig gebruik van vlododende producten bij honden en katt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pfeilgiftfeder, Pixabay
  • - wikipedia
  • - www.zoo-logics.com
  • - www.avro.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.