Hoe kies je een kat of hond?

Hoe kies je een kat of hond? Veel mensen kiezen weinig of geheel ondoordacht een huisdier als een kat of hond. Wetende dat je er, afhankelijk van het ras en de grootte, toch al snel 10 tot 15 jaar aan vast zit, is het geen kleine keuze. En toch worden de beslissingen vaak ondoordacht genomen. Immers, hoe vertederend is dat jonge dier?

Kleine dieren worden groot!

Dat weten we uiteraard ook allemaal wel, maar dat maakt niet dat we echt voorzichtiger mee om gaan. Vaak is het zien van dat jonge dier – helemaal als er kinderen bij zijn – voldoende reden om het dier mee te nemen. Maar dat kleine dier is handelbaar, ga je met veel compassie opvoeden en is de speelkameraad van jezelf of je kind.

Kleine puppies kunnen groot worden … heel groot

Maar dat dier wordt groot (sommige lieve kleine puppies worden wel heel grote honden) en als de keuze oorspronkelijk dan niet doordacht is kan er van alles gebeuren. De hond is niet meer gewenst, gaat een hok in (is dat hok wel geschikt als goed hondenhok?) of uit onmacht ga je in de weerstand tegen de hond. Maar hoe het ook zei, de hond kan er nooit iets aan doen. De oorzaak ligt altijd bij de baas, degene die het dier aangeschaft heeft. En dat laatste besef is er vaak niet of te weinig.

Kittens worden katten

Maar ook dat kleine kitten is een lief speeltje wat je nog aan kan wat netjes op de kattenbak gaat en waar je geen omkijken naar hebt. Totdat je een kat hebt genomen die blijkt veel aandacht nodig te hebben en zo niet … je meubilair, je gordijnen of noem maar op, kan er zomaar aangaan. Of neem die kleine pluizenbol die je als volwassen kat blijkbaar iedere dag moet kammen om het een grote mooie pluizenbol te laten zijn.

Waar ligt het nu aan dat dromen niet uitkomen? Altijd de baas, de eigenaar, want als het huiswerk niet goed gedaan is en de beslissing niet doordacht, dan kan het aankopen van een kleur klein hondje of katje zomaar een debacle vormen en dat zal bij niemand oorspronkelijk de bedoeling zijn.

Kies je hond of kat doordacht!

Stel jezelf een aantal vragen en laat alles de revue passeren, denk er vervolgens goed over na (slaap er ook een of meerdere nachten over) en neem dan een beslissing. 100% garantie dat het een succes wordt heb je nooit, maar de kans dat de match succesvol is, is wel groter.

  • Waarom wil je een huisdier? Vervanging is eigenlijk geen goede reden, maar kan troost bieden. Stel zonodig wel je verwachtingspatroon bij.
  • Waarom een hond of waarom een kat? En mocht je daar nog niet uit zijn, zet alle voors en tegens dan op een rij en streep zelf af wat niet prettig c.q. gewenst is. Wat blijft er vervolgens over?
  • Dan is de vraag wat je belangrijk vindt aan een huisdier. Denk hierbij aan een rustig karakter of juist lekker onstuimig, maar ook of een hond lekker moet willen en kunnen hardlopen en stevige wandelingen maken en een kat die niet meteen naar de kinderen uithaalt en waar lekker mee te knuffelen valt. Maar ook het verschil tussen langharige en kortharige katten en honden. De verzorging is beduidend anders en meer of minder intensief … wil je dit, heb je er de tijd wel voor? Ook hierbij vallen rassen af die duidelijke kenmerken hebben die je mogelijk minder aanstaan.
  • Heb je een dier in gedachten … heb je er dan wel voldoende ruimte, tijd en geld voor? Denk hierbij aan bewegingsruimte, goede voeding, wandeltochten, aandacht etc. Durf ook kritisch te zijn, je doet er niemand een plezier mee als de match verkeerd uitpakt.

Ratio versus emotie

Als je deze lijst hebt afgewikkeld ben je alleen met de ratio bezig geweest, maar wel belangrijk. Want zodra je een nest ziet gaat de emotie opspelen en als je rationeel een en ander niet op rit gezet hebt, is de kans op een foute beslissing toch groter.
Maar natuurlijk is het nog steeds belangrijk om ook de emotie te voelen als je een nest ziet. Welk dier komt als eerste naar je toe? Dat is bijvoorbeeld een belangrijke. Combineer de ratio en de emotie goed en de kans op een huisdier waar zowel mens als dier jarenlang prettig samenleven is vele malen groter. Succes bij de keuze!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Denk eerst na, als jouw kind een hond, kat of konijn wilDenk eerst na, als jouw kind een hond, kat of konijn wilPeuters houden van huisdieren. En een huisdier is ook goed voor de opvoeding en ontwikkeling van je kleintje. Er zijn oo…
Verzekering voor het huisdierVerzekering voor het huisdierSteeds meer mensen sluiten een verzekering af voor hun hond of kant. Het huisdier heeft de afgelopen jaren een steeds pr…

Hoe pups het bijten afleren?Hoe pups het bijten afleren?Bijtende puppy's, een probleem dat bijna bij iedereen die een puppy in huis haalt voorkomt. Bij sommigen gaat het proble…
De Berghond, een type hond apartDe Berghond, een type hond apartVeel van deze honden spreken mensen erg aan dankzij hun uiterlijk dat doet denken aan enorme knuffelberen, maar hun zelf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen katjes - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.