Koken voor katten - huisgemaakt dieet

Koken voor katten - huisgemaakt dieet Katten met gezondheidsproblemen worden door de dierenarts vaak op een apart dieet gezet. Dat kan betekenen dat je zelf moet koken voor je kat. Ook gezonde katten hebben baat bij een huisgemaakt dieet. Toch mag je niet om het even hoe te werk gaan. De maaltijd moet immers evenwichtig blijven. Overleg daarom altijd met je dierenarts voordat je (zelf) een dieet samenstelt voor je kat. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Waarom zelf koken voor katten?

Het merendeel van de katten krijgt elke dag commerciële voeding voorgeschoteld. Deze is niet zo gezond en evenwichtig als de reclame ons wil doen geloven. Meer nog, sommige van deze bekende merken zijn zelfs zo slecht dat ze het lichaam van je kat uit evenwicht halen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is dan ook geen wonder dat veel dierenartsen een natuurlijk dieet van voornamelijk rauwe voeding aanbevelen voor katten met bijvoorbeeld schildklierproblemen en kanker.

Voorwaarden als je zelf kookt voor jouw katten

Heb je besloten om zelf te gaan koken voor je kat? Goed, maar je mag echter niet onberedeneerd te werk gaan. Er moeten immers verschillende voorwaarden in acht worden genomen. We zullen ze hier even voor je bespreken.

Het voedsel moet zo vers mogelijk zijn

Hoe verser de groenten en het vlees, hoe beter voor de kat. Laat ze dus niet te lang in de koelkast liggen alvorens ze te geven. In het ideale geval, haal je het vlees en de groenten de dag zelf bij een nabijgelegen boerderij of uit je eigen moestuin.

Variatie

Als je jouw katten elke dag dezelfde voeding geeft, dan leidt dit tot zowel overschotten als tekorten. Probeer zowel vlees, groenten en granen dagelijks te variëren. Hoe meer variatie hoe beter.

Biologisch

Geef de voorkeur aan biologische producten. De antibiotica en meststoffen in de gewone voeding veroorzaken op lange termijn gezondheidsproblemen zoals problemen met de schildklier.

Samenstelling van de maaltijd

De maaltijd van je kat moet voor het merendeel uit groenten en granen bestaan en slechts voor een klein gedeelte uit vlees of vis. Enkel vlees geven is dus niet gezond en leidt tot ernstige tekorten. Een maaltijd er kan als er volgt uitzien:

Rauw vlees

Maximum 1/6 rauw vlees of 1/5 rauwe vis (dit komt neer op ongeveer 30 gram). Alle soorten vlees en vis zijn toegestaan op uitzondering van varkensvlees (varkensvlees is giftig voor katten en veroorzaakt de ziekte van Aujeszky). Het dieet moet uit meer vlees dan vis bestaan. Ook is het belangrijk om minimum twee keer per week een beetje ingewanden (lever, niertjes) onder het eten te mengen.

Gekookte groenten

Minimum 3/6 van de maaltijd moet uit verse, gekookte groenten bestaan. Venkel is één van de beste groenten die je kan geven, omdat het zo reinigend werkt op het lichaam van je kat. Andere groenten die heel gezond zijn voor katten zijn broccoli,, wortelen, gerstegras, boontjes, etc. Een goed idee is ook om af en toe gojibessen en nonisap onder het eten te vermengen. Spinazie, look en uien kan je echter beter vermijden.

Koolhydraten

Ongeveer 2/6 van de maaltijd van je kat (ongeveer 100 gram) moet uit granen, rijst of gekookte groenten bestaan. Geef enkel en alleen de volkoren versie, dus volkoren rijst, volkoren brood, volkoren pasta, muesli, spelt, havermout, etc. Geef de voorkeur aan spelt, want dit werkt ontgiftend in het lichaam van je kat.

Voedingssupplementen

Meng elke dag 1 koffielepel van een voedingssupplement onder het eten. Probeer deze voedingssupplementen dagelijks te variëren. Voorbeelden van voedingssupplementen die je kan geven, zijn levertraan, kokosolie, olijfolie, tarwekiemolie, biergist, algen, tarwekiemen, honing, kurkuma, appelazijn, Moxxor, visolie, etc.

Tussendoortjes

Je kat mag slechts twee maaltijden per dag krijgen. Heeft je kat trek tussen twee maaltijden door, dan kan je hem de volgende gezonde tussendoortjes geven: olijven, geraspte wortelen, kastanjes, appelen, etc. Druiven en rozijnen zijn verboden, want giftig. Elk tussendoortje moet rauw gegeven worden.

Overleg altijd eerst met je dierenarts aangaande het (zelf) samenstellen van een dieet voor je kat.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Leuke kattenweetjesLeuke kattenweetjesVan oudsher worden katten in verband gebracht met heksen, magie en de nacht. Het feit dat katten van grote hoogte kunnen…
Zwarte katten steeds minder populairnieuws uitgelichtZwarte katten steeds minder populairZwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een…
Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water?Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water?Drinkt je kat plotseling veel water en is er geen aanwijsbare oorzaak? Ga dan onmiddellijk met je kat naar de dierenarts…

Methode Cesar Millan bij agressieve hondenDe methode Cesar Millan is nog altijd ongekend populair. Veel mensen proberen zijn technieken toe te passen. Een veelges…
Gerstegras gezond voor kattenGerstegras (ook gekend als barley grass) is één van de gezondste voedingssupplementen die je aan katten kunt geven. Ze z…
Bronnen en referenties
  • "Petit guide pratique pour une alimentation saine et de bons sens" - Dr. Vétérinaire E. Vanden Eynde
  • "The Complete Guide to Holistic Cat Care" - Celeste Yarnall & Jean Hofve
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.