Wordt het ook écht gezellig met een nieuw kitten in huis?

Wordt het ook écht gezellig met een nieuw kitten in huis? Een jong kitten introduceren in een bestaand huishouden met een of meer oudere katten kan een hels karwei zijn...grommende, blazende beesten, die elkaar bevechten met overeind staande haren. Dit is het schrikbeeld van iedere kattenbezitter, terwijl je slechts een nieuw beestje in je huis wilt hebben. Dit artikel zal de kennismaking tussen de twee katten bespreken, waarbij de behoefte aan een "Cat Whisperer' wellicht kan afnemen, en jijzelf je tot een quasi katten fluisteraar kunt ontpoppen.

Een Nieuw Kitten Introduceren

De eerste en belangrijkste reden bij het introduceren van een nieuw kitten in het huishouden is om niet te hard van stapel te lopen. Dit is de eerste en belangrijkste reden. Katten zijn in wezen geen roede dieren. Dit betekent dat ze volkomen prima alleen kunnen zijn, en ook niet zo veel behoefte hebben aan contact met andere soortgenoten. Dit houdt in dat een introductie van een jonger exemplaar de oudere kat zeer kan frustreren, waarbij het dier zelfs kan weglopen, op zoek naar een beter thuis.

Het eerste, oudere dier, laten we haar Linny noemen, kan gewend zijn om het rijk voor zichzelf hebben, waarbij een indringer zoals een klein pluizig speels katertje haar als ware "rimpels" kan bezorgen. Dit is een situatie die voorkomen moet worden of zo ontspannen mogelijk dient te verlopen.

De eerste indruk kan slechts één maal gemaakt worden, waardoor het ten zeerste af te raden valt om de katjes meteen bij elkaar te zetten en te verwachten dat ze het onderling maar moeten uitvechten. Hier worden de katten niet blij van, noch hun eigenaren. Aangezien dit in de meeste gevallen een akelig schouwspel kan worden, waarbij de oudere kat het kleintje eerst overal gaat achtervolgen, en op hem in gaat slaan, waardoor de eigenaren ver van ontspannen zijn en slechts aan de onprettige sfeer bijdragen.

Maar hoe het wel te doen dan?

Geduld is een schone zaak

Het gezegde bestaat niet zonder reden, en bij katten is het met name van toepassing. Aan te raden valt om er tijd voor uit te rekken om de dieren aan elkaar te laten wennen. Dit geldt zowel voor de oudere Linny als voor de nieuwste aanwinst. In veel gevallen zal het kitten vrolijk verder dartelen, en zich niet zoveel van het oudere grommende, blazende beest aantrekken, aangezien hij net uit een nestje komt, waar dit wellicht veelvuldig voorkwam (tijdens het vechten om de moedermelk). De oudere kat is dit echter niet meer gewend en kan veelvuldig te kennen geven dat zij er niet blij mee is dat een indringer zich op haar territorium bevindt.

Dit is te verhelpen door het volgende

Houd de katten gescheiden bij thuiskomst
Indien het mogelijk is, is het aan te raden om een aparte kamer in te richten voor het kitten. Bij voorkeur niet de favoriete ruimte van de oudere kat. (Deze zal er absoluut niet blij mee zijn als ze opeens niet in de ruimte mag!). In deze kamer hoort het kitten alles te hebben wat het nodig heeft, eten, water, plekje om te liggen en uiteraard een kattenbak. Het kitten gaat namelijk een aantal dagen in deze kamer verblijven, zodat het ook aan zijn nieuwe thuis kan wennen. (Het spreekt voor zich dat Linny deze ruimte niet in mag, waardoor voor haar ook alles in de rest van het huis beschikbaar mag zijn.)

Schenk genoeg aandacht aan beide katten
Als eigenaar is het van belang om aandacht te schenken aan beide katten, om met het nieuwe kitten een band op te bouwen en de oudere kat gerust te stellen, haar te laten weten dat zij ook belangrijk is. Breng daarom genoeg tijd met beide beestjes door, en wees niet bezwaard om het kleine dier alleen te laten. Hij is nog zijn omgeving aan het verkennen en kan zich met een schijntje vermaken. (Indien er meerdere mensen in het huishouden wonen, wissel elkaar af bij het spelen met iedere kat.) - Houd het kitten een aantal dagen in het kitten kamertje, en zorg daarbij dat je de dekentjes of het speelgoed van de katten vaak omwisselt. De katten moeten namelijk aan elkaars geur wennen. Aan te raden is om allebei katten met een verschillend washandje te aaien (bij de bek en de oren) en vervolgens dit washandje aan de andere kat te laten ruiken en het eventueel op hun slaapplek te leggen. Haal tevens het kitten uit de kamer, en laat de oudere kat de kamer in gaan, om deze te verkennen.

Nadat dit een aantal dagen heeft geduurd, introduceer verdere geleidelijke stappen - de katten zullen inmiddels door hebben dat ze niet alleen zijn, en zijn dan vaak ook nieuwsgierig naar elkaar. Het is mogelijk dat ze beide aan de weerszijden van de deur staan en tegen elkaar miauwen of met de pootjes onder de deur door tasten.

Beloon goed gedrag
Laat dit gebeuren en beloon goed gedrag met name bij de oudere kat. Indien mogelijk (als er een glazen deur is) laat de katten elkaar zien, zonder dat ze elkaar aan kunnen vliegen. Indien dit niet mogelijk is, zet het kitten in de reismand of een afsluitbare kartonnendoos, waarin je raampjes hebt gesneden in het territorium van de grote kat. De dieren zullen nu geïnteresseerd zijn naar elkaar en elkaar proberen aan te raken door de openingen in de reismand of de kartonnendoos. Laat de dieren nog niet alleen, en neem de tijd om de oudere kat gerust te stellen, met het kitten in de kamer. Dit geruststellen kan ermee spelen inhouden, of aaien of kleine traktaties geven. Het is de bedoeling dat Linny de aanwezigheid van het kitten positief in plaats van bedreigend gaat ervaren. Zet de katten uit elkaar op het moment dat de gemoederen gaan oplopen en herhaal het proces een aantal uur later, of de dag erop.

Eindelijk bij elkaar!

Na deze fase een aantal dagen te hebben volgehouden is het de tijd om de deur open te doen. - De katten zullen waarschijnlijk nog steeds niet meteen elkaars beste vrienden zijn, echter laat ze elkaar leren kennen. Blijf in de kamer en wees er klaar voor om in te grijpen, bijvoorbeeld met een kussen. (Haal ze nooit met je handen uit elkaar, aangezien dit onbedoelde krassen tot gevolg kan hebben. Grijp ook niet te gauw in. Het is natuurlijk kattengedrag om te blazen, grommen en pootje te slaan, wees er echter alert op als ze met de achterpoten gaan slaan en elkaar bij de nek bijten. - Zet de katten na een tijdje weer uit elkaar.

Neem ook de tijd voor deze fase en verleng iedere keer de periode waarbij de katten in dezelfde kamer zijn. Deze periode is afhankelijk van het karakter van de kat en het kan van een paar dagen tot 2-3 weken in beslag nemen, tot je als eigenaar het gevoel hebt dat ze alleen gelaten kunnen worden.

Geduld loont - Een investering aan het begin van de kennismaking kan vele vreugdevolle jaren opleveren waarbij de katten elkaars beste maatjes zijn!!
© 2011 - 2024 Maria, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Nieuw kitten in huisNieuw kitten in huisAls je kattenliefhebber bent en je koopt op krijgt een of meerdere kittens dan moeten er wel wat ‘aanpassingen’ in huis…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…

Kanker (in de bek) bij het huisdierKanker (in de bek) bij het huisdierHelaas ontkomen onze huisdieren ook niet aan kanker. Kanker in de mond is er een waar je niet veel over hoort, maar waar…
Huisvesting cavia's: kooien en hokkenCavia's zijn leuke plompe dieren met heerlijke bijgeluiden. Maar de huisvesting van deze dieren, daar wil het nogal eens…
Bronnen en referenties
  • http://www.petfinder.com/after-pet-adoption/cat-to-cat-introductions.html
Maria (3 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.