Gevaarlijke infectieziekten bij het konijn

Gevaarlijke infectieziekten bij het konijn Konijnen zijn gevoelige dieren, die – bij een slechte huisvesting of onvoldoende hygiëne – vrij snel een vervelende ziekte kunnen oplopen. Vooral tocht en nattigheid, maar ook insecten als vliegen en muggen, kunnen voor veel narigheid zorgen. Soms veroorzaken ze een gevaarlijke virale of bacteriële infectie, zoals myxomatose, VHS of snot. Een goede verzorging kan echter veel ellende voorkomen. Een gezond konijn is levendig en heeft belangstelling voor zijn omgeving. Zijn neusvleugels trillen en zijn oren gaan heen en weer als hij wat hoort. De vacht is mooi glad en bevat geen kale plekken en de huid heeft geen wondjes. Een konijn met een goede gezondheid heeft geen uitvloeiing uit zijn ogen of neus en heeft schone oren en een schoon achterwerk. Er hoort geen (dunne) ontlasting aan zijn anus te kleven; zijn keutels moeten droog en rond zijn. Bij een konijn dat goed gevoed, maar niet te dik is, zijn de ribben en ruggengraat te voelen, maar niet te zien. De normale lichaamstemperatuur van een konijn is 38 tot 39,5 graden.
Een konijn dat gezond en fit is, beweegt zich goed en soepel en loopt niet kreupel. Het is tot slot belangrijk om regelmatig de nagels en snijtanden van je konijn na te kijken. Deze blijven namelijk doorgroeien en kunnen, wanneer ze niet voldoende afslijten, dus veel te lang worden. Vooral te lange snijtanden kunnen behoorlijk wat problemen veroorzaken, een konijn kan dan immers niet meer eten.

Myxomatose

Een konijn met myxomatose / Bron: Piet Spaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Een konijn met myxomatose / Bron: Piet Spaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Myxomatose is een gevreesde virusziekte die wordt overgebracht door vliegen, muggen, vlooien en beten van andere konijnen. Wilde konijnen die met myxomatose geïnfecteerd zijn, worden meestal blind en je treft ze vaak hulpeloos ronddolend aan. Vooral in de duinen zie je ze nogal eens, maar ook aan de rand van het bos of in weilanden zijn af en toe konijnen te zien die aan myxomatose lijden. Het is een naar gezicht. Vooral omdat de dieren er uiterlijk heel beroerd aan toe zijn. Vreemd genoeg eten en paren deze konijnen meestal wel nog.
Myxomatose begint vaak met ooguitvloeiing en een zwelling rond de ogen en aan de basis van de oren. In ernstige gevallen is het konijn binnen 24 uur dood. Wanneer de ziekte langer aanwezig blijft, krijgt het konijn vaak een zogenaamde leeuwenkop. Zijn oren gaan hangen en zijn hele gezicht zet op. Niet alle konijnen die myxomatose krijgen gaan dood. Ze blijven echter wel lang ziek en jonge konijnen zullen daarna ook niet meer goed groeien. Er is geen goede behandeling voor deze zieke bij konijnen. Het is dan ook verstandig om insecten te weren, door het hok of de ren van je konijn af te dekken met bijvoorbeeld muggengaas. Minstens zo belangrijk is echter dat je je konijn kunt laten inenten tegen myxomatose. Vraag hier dus naar bij je dierenarts.

VHS

Net als myxomatose, is ook VHS een besmettelijke en gevaarlijke virusinfectie, waar je konijn aan kan sterven. VHS staat voor Viraal Hemorrhagic Syndroom. De ziekte wordt ook wel eens RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd, maar in ons land is VHS de meest gangbare naam. VHS verspreidt zich vooral via direct contact tussen konijnen. Maar ook via de ontlasting van geïnfecteerde konijnen, insecten (zoals vliegen), besmette drinkflessen en voerbakjes en zelfs via schoenen en kleding kan VHS worden overgebracht. Omdat dit virus zo hardnekkig is, is het ook niet verstandig om je konijn gras te geven dat je plukt op plaatsen waar mogelijk ook wilde konijnen komen.
Als je konijn aan VHS lijdt, zal het je in de eerste plaats opvallen dat hij erg sloom is en niet meer wil eten. Daarnaast wordt hij benauwd, krijgt koorts, heeft (soms bloederige) diarree en gaat tandenknarsen. Wanneer de ziekte vergevorderd is, kan het konijn een bloederige uitvloeiing uit zijn neus krijgen. In dit stadium treden er meestal ook inwendige bloedingen op, vooral in de darmen, die helaas vaak tot een snel overlijden zullen leiden. Aan deze bloedingen dankt de ziekte ook zijn naam; hemorrhagic betekent bloed of bloederig. Hoewel de bloedingen in de meeste gevallen optreden, bestaat er ook een vorm van VHS waarbij het konijn ineens – zonder dat het ook maar één symptoom vertoont - dood neervalt.
Omdat er geen goede behandeling is tegen VHS, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Maak het konijnenhok en de drink- en voerbakjes regelmatig goed schoon en pluk geen gras op plaatsen waar ook wilde konijnen kunnen komen. Het belangrijkste is echter dat je je konijn kunt laten inenten tegen VHS!

Dysenterie

Dysenterie is een gevaarlijke darminfectie, die we vooral zien bij jonge konijnen die nog geen drie tot vier maanden oud zijn. Hoewel het niet bekend is waar de ziekte precies door wordt veroorzaakt, is wel duidelijk dat een aantal darmbacteriën hierbij een rol spelen. Deze bacteriën hebben normaal gesproken juist een nuttige functie. Om een of andere reden gaan ze zich echter ineens heel snel vermeerderen en een gif produceren, dat door het bloed wordt opgenomen. Een konijn dat aan dysenterie lijdt is erg ziek. Het beestje zit in elkaar gedoken, eet niet, heeft een opgezette vacht en dunne, gele tot bruine ontlasting. Meestal drinkt hij nog wel. Een konijn kan de ziekte overleven, maar hij zal daarna niet meer goed groeien. Er bestaat helaas geen goede behandeling tegen dysenterie, al zal de dierenarts je konijn ter ondersteuning wel antibiotica toedienen.

Snot

Snot is een ziekte die bij de meeste konijneneigenaren wel bekend is. De ziekte, die in eerste instantie lijkt op een verkoudheid, wordt veroorzaakt door bacteriën en komt vooral voor als een konijn in een vies, onhygiënisch hok moet leven. De bacteriën verspreiden zich vooral door de vochtdruppeltjes die een besmet konijn uitniest. Een ander konijn wordt geïnfecteerd als het deze druppeltjes inademt. Wanneer er meerdere konijnen in een klein verblijf bij elkaar zitten, is er dus een grote kans dat alle konijnen de ziekte krijgen. Hoe groter de ruimte, hoe kleiner de kans op besmetting. Een konijn dat aan snot lijdt niest en heeft een uitvloeiing uit zijn neus en ogen. De uitvloeiing begint waterig, maar wordt al snel troebel en etterig. Doordat het dier voortdurend met zijn voorpootjes zijn neus en ogen wast, in een poging de uitvloeiing te verwijderen, zullen ook de pootjes vies zijn. Bij een zeer ernstige infectie, ontstaat soms een acute longontsteking, waaraan het konijn meestal snel zal sterven. Als de ziekte langer duurt en niet wordt behandeld, zal het konijn erg vermageren en uiteindelijk aan uitputting sterven. Heeft je konijn een (vieze) uitvloeiing uit zijn ogen en neus, ga dan meteen met hem naar de dierenarts. Wanneer deze snot constateert, zal hij je konijn met antibiotica behandelen. Hoe sneller snot behandeld wordt, hoe groter de kans dat je konijn de infectie overleeft.

Ooguitvloeiing

Vieze, natte ogen komen regelmatig voor bij konijnen. De ooguitvloeiing kan veroorzaakt worden door een infectieziekte zoals snot of myxomatose, maar ook (in eerste instantie) onschuldiger redenen zoals stof, tocht en kou kunnen de oorzaak zijn. De haren van en rondom het oog zitten meestal vastgeplakt. Soms veroorzaakt de etter die uit het oogje komt, kale plekken rondom het oog. Doordat het konijn zich vaak krabt, kunnen bovendien huidirritaties ontstaan. De dierenarts zal oogdruppels of een oogzalf met antibiotica voorschrijven, waar je het oogje van je konijn meerdere keren per dag mee moet behandelen. Heel soms wordt een oogontsteking of ooguitvloeiing chronisch, maar meestal geneest je konijn na behandeling vrij snel.

Virale en bacteriële infecties zijn niet altijd te voorkomen, maar met een paar belangrijke voorzorgsmaatregelen kun je de kans hierop wel aanzienlijk verkleinen. Laat je konijn dan ook vaccineren tegen myxomatose en VHS, zorg altijd voor een droog, tochtvrij en schoon hok en schone materialen (voerbakjes, drinkflesjes, hooiruif en speeltjes), weer insecten uit het hok van je konijn en geef hem geen gras dat afkomstig is van plekken waar mogelijk wilde konijnen zitten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Myxomatose bij konijnenMyxomatose is een van de akeligste aandoeningen die uw konijn zou kunnen treffen, slechts 15 tot 20% van de konijnen ove…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Hoe maak je een konijn zindelijk?Hoe maak je een konijn zindelijk?Het ene konijn is vanaf de eerste dag meteen zindelijk en doet zijn/haar behoeften altijd op dezelfde plek. Bij het ande…
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…

Wat mogen ratten eten en wat niet?Wat mogen ratten eten en wat niet?Ratten zijn erg intelligente beestjes en ze hebben absoluut de juiste voeding nodig. Wanneer je de verkeerde voeding gee…
Tandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenTandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenWanneer je een hond hebt krijg je er wel keer mee te maken, de bek van je hond begint te stinken en je hond krijgt last…
Bronnen en referenties
  • LOI, MBO Vakbekwaam medewerker dierenverzorging, Zoötechniek en gezondheidsleer
  • www.dierenkliniekwilhelminapark.nl
  • http://commons.wikimedia.org
  • Afbeelding bron 1: Piet Spaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Reacties

Eline, 23-07-2018
Hallo,

mijn konijntje heeft 1 oog dat dik is en waar etter uitkomt ik probeer het oogje proper te houden maar de etter komt telkens terug waardoor ze haar oogje dicht houdt. ze heeft ook een klein rood buitje in haar nek. zou u me kunnen helpen want ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben bang dat ze sterft!

Mvg,
Eline Reactie infoteur, 30-07-2018
Beste Eline,

Helaas zie ik uw reactie nu pas, dus ik hoop dat het probleem inmiddels is opgelost. Een dik oog, waar etter uitkomt, betekent dat er een ontsteking zit. Voor dit soort zaken kunt u het beste naar de dierenarts gaan. Hij zal u dan waarschijnlijk een oogzalf meegeven, die u een paar keer per dag in het oogje van uw konijn moet doen. Een dergelijke ontsteking gaat meestal niet vanzelf over, dus ik hoop dat u inmiddels bij de dierenarts bent geweest? Ik wens u veel sterkte met de situatie en veel beterschap voor uw konijn.

Met vriendelijke groeten,
Tamira

Mike, 04-01-2017
Hallo,

Mijn konijn heeft last van ontstoken ogen, zijn vacht was en is altijd nat geweest rondom zijn ogen, maar sinds kort heeft hij last van etter in zijn rechteroog waarvoor we al naar de dierenarts zijn geweest die ons een zalf had gegeven. Mijn vraag is is het verstandig om hem vanaf nu binnen te laten leven (vooral in de winters) want het is een buitenkonijn, en zijn hok word altijd redelijk snel vies (de oorzaak waarschijnlijk van ontstoken ogen).

Met vriendelijke groet,
Mike Reactie infoteur, 09-01-2017
Het belangrijkste is een goede hygiëne, vooral omdat u zelf al aangeeft dat het hok van uw konijn altijd snel vies wordt. Nog vaker schoonmaken dus. Het hok zal binnen waarschijnlijk niet minder snel vies worden dan buiten, dus dat probleem heeft u met naar binnen verhuizen niet opgelost. Mocht u besluiten om uw konijn voortaan binnen te houden, dan moet u dit wel weloverwogen doen. Een plotselinge wisseling van temperatuur is niet goed voor de gezondheid van uw konijn. U zou uw konijn dan bijvoorbeeld eerst een tijdje in de schuur kunnen zetten, zodat de temperatuurovergang van buiten naar binnen niet te groot is.

Kiara Vansimaeys, 15-10-2016
Hey

Ik heb een vraag mijn konijn is wit maar sinds kort komt er bruine vacht alleen rond zijn ogen. Is dat normaal?

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 17-10-2016
Beste Kiara,

Ik het geen idee hoe oud je konijn is, maar het kan inderdaad zo zijn dat de vachtkleur van een konijn verandert als hij ouder wordt. Ook zit er vaak wat verschil in de winter- en zomervacht. Verder ben ik eerlijk gezegd niet zo thuis in dit onderwerp, dus wellicht dat anderen een goede verklaring hebben voor dit fenomeen?

Met vriendelijke groeten,
Tamira

Joyce, 23-04-2016
Hallo,

ik heb een vraag, ik heb een vandaag 1 week geleden gratis 2 angora konijntjes opgehaald.
Hun hok was vies en de haren veel te lang. Wat me na een week is opgevallen dat er iedere morgen een bruinachtige spray vlek over de vloer ligt die vanuit de kooi komt. Heb geen paspoort bij ze gekregen dus weet niet welke inentingen de konijnen gehad hebben hoe oud ze zijn. Wat kan dit zijn een konijn heeft het maar het zijn 2 broertjes. Want ik heb thuis ook nog een kat rondlopen ook een mannetje niet tot die dadelijk allemaal wat onder de leden krijgen door een konijn.

Hopende kunt u me helpen?

mvg,
Joyce Reactie infoteur, 25-04-2016
Beste Joyce,

Het is heel lastig om daar alleen op basis van je berichtje een antwoord op te geven. Het verstandigste is om met je twee konijntjes even langs de dierenarts te gaan voor een algehele gezondheidscheck.

Met vriendelijke groeten,
Tamira

Tamira (94 artikelen)
Laatste update: 06-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.