De Tonkinees, de ideale huiskat

Altijd al een kat willen hebben dat blij is dat je thuiskomt en je overal in huis achtervolgt? Die intelligent is en veelal actief? Misschien is een Tonkinees wel wat voor jou!

Historie

De aller eerste Tonkinees kwam in 1933 naar Amerika met Dr JC Thompson. Deze dame heette Wong Mau en is de stammoeder van de Burmezen. Aangezien Dr Thompson zich bezig hield met het fokken van Burmezen, liet hij het Tonkinese ras links liggen. Zo is het Tonkinese type helaas verloren gegaan. Pas jaren later begon men in Canada en Amerika met het fokken van de Tonkinees. Door het kruisen van het Siamese ras en de Burmees, kunnen we de Tonkinees terugfokken.
Hierdoor heeft de Tonkinees het kenmerk van beide rassen. Natuurlijk worden Tonkinezen ook onderling gekruist, maar wordt er vaak terug gegaan naar de originele kruising met de Burmees en de Siamees, om eventuele inteelt te voorkomen.

Gedrag

De Tonkinees houdt van mensen. Hij is slim, leergierig, actief en nieuwsgierig. Hij houdt erg veel van kinderen. Hij zoekt graag je aandacht op en kan er niet tegen om die aandacht lang te moeten missen. Krijgt hij iets niet? Dan laat hij dit weten door luidkeels te miauwen. Hij zal je overal op de voet volgen als een hondje. Dit ras ontvangt graag je volle aandacht. Hij is gek op gezelschap en dol op avonturen.
Door dit fijne, sociale karakter zijn er veel liefhebbers van dit ras. Helaas wordt het ras in Nederland en België nog vrij weinig gefokt.

Uiterlijk

De Tonkinees is een goed gespierde, slanke kat van het oosterse type. Hij lijkt lichter dan hij is.
Zijn vacht is zacht en ligt glad tegen het lichaam aan. De vacht heeft een natuurlijke glans, zonder ondervacht.
Hij is van een gemiddelde grote, gespierd en lenig met lange poten. De achterpoter zijn langer dan zijn voorpoten, daarbij heeft hij ovale sierlijke voetjes.
Zijn staart is lang en loopt in een puntvorm. Hij heeft geen knikken in zijn staart.
De kop van een Tonkinees heeft een gematigde wig met een vierkante snuit en een lange neus. Hij heeft een niet te lange hals.
Hij heeft middelgrote oren die breed zijn aan de basis met ovale puntjes en voorwaarts gehouden.
De wijd uit een staande amandelvormige ogen zijn kenmerkend voor de Tonkinees.

Vachtpatronen

De Tonkinees komt in drie verschillende vachtpatronen voor, dit is een van hun bijzondere kenmerken. Andere vachtpatronen zijn niet toegestaan.
Mink”, deze katten hebben een intermediair contrast tussen sepia en pointed in. Deze kleur wordt ook wel Tonkanees-kleurig genoemd. Deze katten hebben een aquamarijne oogkleur.
Sepia”, deze hebben de minst zichtbare points en het meest donkere vachtpatroon. Deze kleur is typisch voor Burmezen en komt ook voor bij andere rassen. Deze katten hebben een geel of groene oogkleur.
Point”, deze katten hebben duidelijk afstende points en het lichaam heeft het meest lichte vachtpatroon. Deze kleur is typisch voor onder andere Siamezen en Heilige Birmanen. Deze katten hebben een blauwe oogkleur.

Doordat het type and de Tonkinees heel anders is dan die van andere rassen met dezelfde vachtpatronen, mag ‘ras’ en ‘vachtpatroon’ dan ook niet met elkaar verward worden. Een pointed Tonkinees is dus géén Siamees!

Kleur variëteiten

Natural (brown,seal)

Blue

Chocolate (champagne)
Lilac (platinum)

In Nederland zijn ook rood, creme, cinnamon en fawn toegestaan. Deze kleuren zijn ook toegestaan in de tortie en tabby patronen. Wit is niet toegestaan.
In Engeland is cinnamon en fawn niet toegestaan, maar caramel en apricot wel.

Tonkinezen worden licht van kleur geboren en kleuren later donkerder. Een proces dat hun hele leven doorgaat. In het begin gaat dat snel en een Tonkinees is dan na ongeveer 2 jaar ‘op kleur’.

Tegenwoordig

In Groot-Brittannië en buiten Europa is de Tonkinees erg populair en wordt met name in de Verenigde Staten al heel lang gefokt. In 1967 werd de Tonkinees in Canada erkend. In 1972 volgde erkenning in de Verenigde Staten. Sinds 1995 is de Tonkinees ook in Nederland erkend door de onafhankelijke verenigingen. Helaas bij de FIFE verenigingen nog niet

Weetjes

De Tonkinees is zeer leergierig, zo zou je hem kunnen leren apporteren.
Honden, andere katten, kleine en grote kinderen zijn geen probleem voor de Tonkinees.
© 2011 - 2024 Lynn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskat: De tonkaneesRaskat: De tonkaneesDe tonkanees is een raskat die wel eens in het verlengde van de siamees wordt gezet, zelfs ‘de gouden siamees’ wordt gen…
Het bijzondere kattenras MunchkinWie eenmaal kennis gemaakt heeft met een kat van het Munchkin ras, zal dit kattenras niet snel vergeten. De katten hebbe…
De American CurlDe American CurlVele mensen hebben nog nooit gehoord van de American Curl. Dit is jammer, want de American Curl is een wel heel opmerkel…
Kattenrassen: BurmeesKattenrassen: BurmeesDe voorouder van de burmees is de tonkinees uit Birma en dit ras is afkomstig uit de Verenigde Staten. In de jaren 60 va…

Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Aanschaf van een Border collie, wat moet u wetenAanschaf van een Border collie, wat moet u wetenAls fokker van de border collie word ik veel gevraagd wat nu de feiten en de fabels zijn betreft het houden van een bord…
Bronnen en referenties
  • http://www.tonkinesebreedassociation.org
Lynn (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.