De zesde week in het leven van een pup

De zesde week in het leven van een pup Zes weken na de geboorte. De pups worden al flink groot en ravotten al heel wat af. Je zal ze zo veel mogelijk moeten socialiseren en ook de zindelijkheid moet getraind worden. Ze worden voor de derde maal ontwormd. Ze krijgen hun eerste inenting. Na deze inenting kunnen ze mee op stap. Wil je de pups verkopen, dan moet je er nu serieus werk van maken door middel van adverteren en netwerken. Pups kunnen het best van baasje veranderen rond de leeftijd van acht weken.

Ontwormen

Op zes weken na de geboorte moet de pup voor de derde maal ontwormd worden. De eerste maal was op twee weken, de tweede maal op vier weken. Het makkelijkst gaat dit met de spuit van Dogminth. Op de spuit staat een handige dosering per kilo. Zo weet je exact hoeveel je in de bek moet spuiten. In de spuit zit genoeg middel voor 24 kilo. Daar kan je al makkelijk een twaalftal pups mee behandelen. Een spuit kost zo'n 10 euro. Ook grote honden moeten regelmatig ontwormd worden, zo'n tweemaal per jaar. Voor grote honden kan je ook de spuit van Dogminth gebruiken, maar voor een grote hond heb je al gauw een hele spuit ineens nodig. Honden vinden dit meestal niet zo leuk. Handiger is het dan ook om pilletjes te geven, zoals bijvoorbeeld Drontal Dogs. Verstopt in een stukje vlees slikt de hond het snel naar binnen, zonder tegenspartelen. Gebruik liever geen kaas want hoewel de pup er verzot op is, bevat kaas te veel vet, lactose en zout. Grote hoeveelheden kaas kunnen je hond en zeker je pup ziek maken en zelfs het bewustzijn doen verliezen.

Inenting

De pups drinken nu meestal niet meer bij de moeder, dus daalt de immuniteit die ze opbouwden door het collostrum snel. Daarom is het belangrijk dat ze nu worden ingeënt. Sommige dierenartsen zullen twee spuitjes geven. Een op zes weken en een tweede, een herhalingsinenting, op acht weken. Andere dierenartsen geven een volledige puppyspuit, die de diertjes beschermd tot ze drie maanden zijn. De prijs van de spuit hangt af van dierenarts tot dierenarts. Sommigen zullen 10 à 12 euro vragen per spuit, anderen 20 à 25 euro.

Adverteren

Nog twee weken en de pups mogen het nest verlaten. Het is dus de hoogste tijd om doeltreffend te gaan adverteren. In Nederland geen probleem, je mag de pups gewoon op sites zetten en in kranten. In België is dit een ander paar mouwen. Geen advertenties op websites, ook niet in kranten, tenzij je een erkenningsnummer hebt. Blijven over als opties: je adressenboek opentrekken, vrienden en kennissen aanspreken, met je pups gaan rondwandelen, een affiche aan je raam thuis hangen, een affiche in je auto hangen, sociale media, etc. Wat wel mag is adverteren in gespecialiseerde dierenwinkels (Horta, Aveve, Tom & Co, etc), mits hun akkoord en adverteren in gespecialiseerde dierenmagazines zoals bijvoorbeeld Woef en Hart voor Dieren.

Zindelijkheid

De pups worden steeds zindelijker op hun slaapplaats. Ze zullen piepen en janken wanneer ze moeten, want honden bevuilen hun nest niet graag. In de zomer is het handig om ze meteen in de tuin te zetten. Zo leren ze het best dat ze buiten moeten gaan voor hun plasje en hun hoopje. 's Nachts zullen ze er nog steeds om de drie uur uit moeten. Bij een ongelukje is het belangrijk om vooral niet boos te worden op de pup. Pups hebben een kort geheugen. Wanneer ze op hun donder krijgen, weten ze al lang niet meer wat ze hebben misdaan.

Wagenziek?

Nu de pups zijn ingeënt, mogen ze ook op stap. Het is goed om ze ook te laten wennen aan de wagen. Zo is de kans op wagenziekte later kleiner.

Op stap

Na de inenting mogen de pups de straat op. Koop kleine halsbandjes en kettingen en laat ze wennen aan de straat. Het is weer eens wat anders dan de tuin. Het zachte gras wordt ingeruild voor harde stenen en ze worden geconfronteerd met andere geluiden, zoals auto's die langs zoeven, fietsers, lopers en kinderen die roepen en gillen. Ook dit hoort allemaal bij het socialiseren. Hoe meer indrukken een pup op jonge leeftijd opdoet, hoe makkelijker hij later zal zijn.

Hondengeur in huis: hoe krijg je die weg?

Nu de pups al zo lang in huis leven en geregeld eens een ongelukje hebben, begint het huis soms ook wel een beetje naar hond te ruiken. Een goede beurt met een flinke scheut Dettol in het water ontsmet en laat het huis heerlijk fris ruiken. Op zetels en dekens kan je wat Ecopet spuiten. De meeste producten verdoezelen alleen maar de geur, maar nemen hem niet weg. Bij Ecopet is dit anders, omdat het middel gebaseerd is op enzymen die de geurmoleculen versneld afbreken. Het product op zich is geurloos en toch zijn de geurtjes zo verdwenen. Je kan het kopen bij bijvoorbeeld "Blokker".

Lees verder

© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Iedere hondeneigenaar kent de doordringende geur die honden kunnen uitstralen. Deze geur wordt onder andere door omgevin…
Ontwormen van uw paardOntwormen van uw paardIedereen die paarden houdt heeft ermee te maken: ontwormen. Tegenwoordig moeten ontwormingsmiddelen op recept verkregen…
Ontwormen van paardenPaarden onderhouden is niet alleen voorzien in voedsel en water. Je moet ook voorkomen dat ze ziek worden. Hierbij hoort…
Oorzaken van de typische hondengeurOorzaken van de typische hondengeurZo goed als iedere hondeneigenaar heeft er wel eens mee te maken: een stinkende hond. Het maakt niet uit hoe vaak de hon…

Een degoe als huisdierEen degoe als huisdierDegoes zijn sociale dieren die sinds 1985 als huisdieren mogen verkocht worden. Ze vereisen veel aandacht en tijd wannee…
Schipperke: het kleinste herdershondenrasSchipperke: het kleinste herdershondenrasHet schipperke is de kleinste herdershond ter wereld. Het is een mooie compacte hond met een zwarte vacht. Het dier werd…
Bronnen en referenties
  • De Zondag 3 juli 2011
  • Woef
  • Folder Royal Canin
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.