De oren van een poes, aandachtspunten

De oren van een poes, aandachtspunten Bij een gezonde poes zal je zien dat de oren schoon zijn en hoeven ze weinig te worden schoongemaakt, bj sommige raskatten echter doe je dit best wekelijks. Hoe kan men dit best doen ....

Verzorgingsmiddelen

Bij de dierenarts of bij apothekers welke dierenverzorgingsproducten verkopen zijn speciale verzorgingsproducten te koop waarmee de oren kunnen gereinigd worden. Het middel kan dan op een gaasje of een propje watten gedaan worden, gebruik zeker nooit ether of alcohol omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de oren. Een wattenstaafje kan ook gebruikt worden, het trommelvlies kan niet geraakt worden daar het heel erg diep zit, natuurlijk is het niet de bedoeling om het staafje volledig in de gehoorgang te steken, het vuil zit meestal gewoon aan de buitenzijde van het oor.

Amandelolie kan ook gebruikt worden, dit kan zeker geen kwaad voor de oren maar opgepast de poes en onmiddelijke omgeving kunnen wel vettig worden daar poezen niet de neiging hebben om stil te zitten tijdens een verzorging.
Indien uw poes teveel tegensparteld kan een handdoek redding brengen, poes in een handdoek draaien zodat de poten vastzitten kan al veel klauwwerk vermijden.

Schoonmaken

Enkele druppels van het middel in de gehoorbuis druppelen daarna de onderkant van het oor masseren zodat het middel dieper kan doordringen. De poes zal uit zichzelf met zijn kop schudden zodat het vocht naar buiten komt met bijhorend vuil, met een doekje wegvegen en de behandeling is gedaan. Zoals hierboven beschreven kan het zichtbare vuil met een doekje of wattenstaafje weggenomen worden, waarbij het wattenstaafje de voorkeur heeft daar het inwendige van een oor niet mooi glad is en je zo alle rondingen kan meereinigen.

Naar de dierenarts

Natuurlijk zal niet iedereen dagelijks of wekelijks naar de oren van zijn huisdier kijken en kan het moment komen dat uw poes een mogelijke oorontsteking heeft, dit uit zich meestal door het feit dat de poes zich abnormaal veel gaat krabben aan de oren of veel met zijn kopje schudt. Op dit moment helpt reinigen niet meer en is een bezoek aan de dierenarts zeker aangeraden en liefst zo snel mogelijk.

Oormijten

Een belangrijk probleem dat zich tijdens of vlak na de nestperiode kan afspelen, deze mijten zijn alleen overdraagbaar door direct contact tussen dieren en zijn zeer besmettelijk. Als het dier met zijn hoofd schud,en veel krabt ( symptomen van ontsteking) en er ook wondjes in het oor te zien zijn alsook zwarte korreltjes welke onaangenaam ruiken wijst dit meestal op oormijt een bezoek aan de dierenarts is dan onvermijdelijk daar dit kan leiden tot een ernstige oorontsteking.
© 2007 - 2024 Johan-anita, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Baarmoederontsteking bij de katBaarmoederontsteking bij de katAls je besluit dat de poes enig moment gecastreerd moet worden, zal je weinig problemen ondervinden met de baarmoeder va…
Baarmoederontsteking bij gecastreerde poesBaarmoederontsteking bij gecastreerde poesHet is vrij onbekend, maar juist daarom zinvol om er meer aandacht aan te schenken. De gecastreerde poes die een baarmoe…
Wat kost een poes en de verzorging?Poezen, ze zijn zo leuk, lief en schattig. Vooral de kittens zijn een streling voor het oog. Menig kattenliefhebber wil…

Begrijp de lichaamstaal van uw hondBegrijp de lichaamstaal van uw hondEen hond communiceert door middel van zijn lichaamstaal. Als je de juiste signalen opvangt en je er een verklaring voor…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…
Bronnen en referenties
Johan-anita (6 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.