Agressieve honden

Agressieve honden “Bah” is het eerste van in menig hoofd opkomt als je agressieve honden tegenkomt. En waar de een zegt dat een hond nooit agressief geboren wordt, maar zo gemaakt door de baas, zegt de ander dat er wel op gefokt wordt. Zo worden er dus rassen verboden. Terecht of ontrecht, maar een agressieve hond is geen pretje en voor degene die het wel leuk vindt … dit zegt alles over de baas. Als je dus een agressieve hond hebt, wil je er iets aan doen en dat kan!

Gedrag

Het lastige is dat honden die als agressief te boek staan, vaak in huislijke kring heel lief zijn. De combinatie met een andere hond wil nog wel eens mis gaan. De hond eeuwig van andere honden vandaan houden is geen optie en dus moet er iets gebeuren. Zeker omdat mensen met jonge kinderen ook vaak terughoudend zijn als er een dergelijke hond in de buurt is.

Voordat je hulp zoekt is het wel goed om in beeld te hebben wanneer het gedrag naar boven komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
  • andere honden in de omgeving, groot, klein of beide
  • katten (of andere huisdieren)
  • (kleine) kinderen
  • als iets mogelijk bedreiging t.o.v. de baas lijkt
  • voeding, als je bezig bent met klaarmaken of verdediging van voeding
Hoe meer concrete informatie je kunt verzamelen, hoe beter.

Gedragstherapie

Deze informatie kan weer helpen als je in gesprek gaat met een kliniek voor gedragstherapie. Want gedragstherapie kan de hond van het ongewenste gedrag helpen. Meestal komen mensen eerst bij een dierenarts terecht om te kijken wat er aan gedaan kan worden en deze stuurt steeds vaker door naar speciale klinieken voor gedragtherapie.

Er zijn nog niet veel gespecialiseerde klinieken, maar een van de bekendste is in Utrecht aan de universiteit, faculteit Diergeneeskunde.

Wanneer?

Gedragsproblemen mogen niet verward worden met opvoedingsproblemen. Hoewel dit toch wel eens gebeurt, kunnen deze dieren niet bij een kliniek voor gedragstherapie terecht. Het moet gaan om iets wat het leefplezier van de hond en zeer waarschijnlijk zijn/haar omgeving onderuit haalt. Agressief gedrag is hier een goed voorbeeld van en komt helaas relatief vaak voor.

Met de informatie die je al hebt (zie staatje met mogelijke momenten dat de hond agressief wordt) kan de therapeut een begin maken. Een moment dat de hond agressief dreigt te worden of al is filmen, is ook aan te raden.

Consult

Met informatie en mogelijke filmpjes kom je bij een gespecialiseerde dierenarts en mogelijk gedragsbioloog op consult. Men gaat dan dieper in op de problematiek en afhankelijk hoe het dier zich gedraagt, kan dit nog iets bijdragen aan de therapie.
In een groot aantal gevallen is er iets in de periode van pup zijn gebeurd, maar er kan ook een lichamelijke oorzaak zijn. Verder moet het dier uiteraard onderzocht worden en dat gaat bij het ene dier net iets gemakkelijker dan bij het andere.

Behandelplan

Als het plaatje voor de dierenarts en gedragsbioloog compleet is, zal er een behandelplan opgesteld en medegedeeld worden aan de eigenaar. In dit behandelplan speelt de eigenaar uiteraard een belangrijke rol.
Het behandelplan kan uit allerlei verschillende onderdelen zijn opgebouwd en in tijdvakken ingedeeld. Het trainingsprogramma is het belangrijkste, daarnaast kan er in een aantal gevallen ook andere voeding voorgeschreven worden.

Tussentijds blijf je contact houden met de behandelaar en afhankelijk van de problematiek zal de behandelaar de hond wellicht ook vaker willen zien.

Tot slot

Als je gekozen hebt voor een hond dan weet je dat dit voor 10 tot 15 jaar is en dat er kosten aan verbonden zijn. Maar een bewuste keuze is ook dat je veel plezier hebt aan je huisdier. Als dit huisdeur niet prettig kan leven en je het als eigenaar ook moeilijk krijgt hierdoor, moet je in actie komen. Vaak is het te verhelpen en voorkomt een hoop gedoe en (geestelijke) pijn.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe communiceren honden?Hoe communiceren honden?Een hond is geen mens. Mede om die reden verschillen honden en mensen sterk in de manier waarop zij communiceren. Het is…
Het behaviorisme en gedragstherapieHet behaviorisme en gedragstherapieEr zijn veel verschillende psychologische stromingen, met daarbij verschillende ver ontwikkelde gedragstherapieën, als o…
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
Gezondheidsproblemen bij honden: mond en gebitHonden gebruiken hun mond en gebit niet alleen voor eten, maar ook om zich te verdedigen, te verzorgen, genegenheid te t…

Hondenrassen: Shiloh ShepherdHondenrassen: Shiloh ShepherdDe Shiloh Shepherd is een ras in ontwikkeling, pas in de jaren 70 ontstond de eerste Shiloh Shepherd. Het ras is bedoeld…
De derde week in het leven van een pupDe derde week in het leven van een pupTijdens de derde week van hun leven wordt het steeds leuker om de pups te observeren. Hun vacht krijgt meer kleur en er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Freegr, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.